Jedna nehoda polície za druhou. Čo sa deje?

Policajtom sa to sype. Za dva dni mali hneď dve vážne nehody. V stredu popoludní sa na bratislavskej križovatke zrazili s autom a skončili v stĺpe, v pondelok do policajnej hliadky na Moste Lafranconi narazil kamión. Pred niekoľkými dňami spôsobili v Žiari nad Hronom haváriu štyroch áut a pár týždňov predtým sa zrazili s motorkárom v Banskej Bystrici. Neraz nehody spôsobili priam amatérske chyby.

05.02.2016 12:00
Lafranconi, nehoda, policajti Foto:
Nehoda policajného auta a kamióna na moste Lafranconi v Bratislave.
debata (21)

Po havárii zo začiatku týždňa skončili dvaja policajti s vážnymi zraneniami v nemocnici. Kamión do nich narazil zozadu, keď kontrolovali auto podozrivé z porušenia pravidiel cestnej premávky. „Nehoda sa stala na Moste Lafranconi na 63,6 km v smere do Petržalky, kde došlo k stretu troch motorových vozidiel, kamióna, osobného a označeného policajného auta,“ uviedla hovorkyňa bratislavských policajtov Lucia Mihalíková. Podľa nej bolo kontrolované BMW, ako aj služobné auto v cestnej premávke viditeľné.

„Vodič BMW, ako aj vodič kamiónu zranenia neutrpeli, požitie alkoholických nápojov bolo u vodičov vylúčené. Celková výška škody na vozidlách je odhadnutá na 30-tisíc eur. Ďalšie okolnosti sú predmetom vyšetrovania,“ uviedla Mihalíková.

Policajti sú podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Petry Stano Maťašovskej stabilizovaní, mimo ohrozenia života a zostávajú naďalej v nemocnici. „Muža so zlomenými rukami čaká operácia a stav jeho kolegu s úrazom hlavy ešte vyžaduje sledovanie,“ uviedla Maťašovská.

Podľa predbežných zistení polície vodič kamiónu sa pravdepodobne plne nevenoval riadeniu, v dôsledku čoho pri preraďovaní z ľavého jazdného pruhu do pravého narazil do odstaveného služobného auta policajnej hliadky a BMW. Podľa Mihalíkovej policajti kontrolovali šoféra „za použitia zvláštneho výstražného svetelného a doplňujúceho zvukového znamenia, ktoré bolo počas celej doby trvania cestnej kontroly zapnuté“. Ako dodala, nehoda sa stala počas dňa a viditeľnosť nebola znížená.

Dopravný analytik Jozef Drahovský hovorí, že v prípade tejto nehody došlo ku kumulácii viacerých chýb a zlyhaní. Drahovský si myslí, že policajti mali vodiča zastaviť na bezpečnom mieste, lebo takto ohrozili seba, zastavovaného vodiča aj všetkých naokolo. „Je to profesionálna chyba, ktorá sa nemala stať, ale tá nebola priamou príčinou nehody.“ Myslí si, že vodič kamióna viacnásobne porušil predpisy a spôsobil hromadnú dopravnú nehodu.

Preraďoval sa totiž do vedľajšieho pruhu v tesnom závese za kamiónom, ktorý išiel pred ním, a nevidel, kam sa preraďuje, čo je podľa Drahovského fatálna chyba. „Keď zistil, že pruh nie je prejazdný, snažil sa vrátiť do stredného pruhu, ale manéver nezvládol. Navyše sa preraďoval do jazdného pruhu, v ktorom majú nákladné autá zákaz jazdy,“ pripomína analytik. „V tomto prípade nedodržanie bezpečného odstupu bolo primárnou príčinou nehody,“ uzatvára analytik.

Dva dni nato skončil policajný VW Golf v stĺpe po predchádzajúcej zrážke s osobným vozidlom. Policajný VW Golf so zapnutým výstražným svetelným a zvukovým zariadením jazdil po Karadžičovej ulici v hlavnom meste smerom na Mlynské nivy. Pri prechádzaní cez križovatku Krížnej a Záhradníckej ulice na červenú narazil do mazdy, ktorá prechádzala cez križovatku na zelenú smerom od Justičného paláca na Miletičovu ulicu.

Ani tu alkohol u žiadneho z vodičov nezistili. „Dvaja policajti aj vodič mazdy boli na mieste ošetrení. Jedného z policajtov previezli do nemocnice. Škodu na autách vyčíslili na 11-tisíc eur. Príčiny dopravnej nehody sú predmetom vyšetrovania,“ uviedla Lucia Mihalíková.

Len nedávno sociálnymi sieťami kolovalo video, vďaka ktorému sa muži zákona nechtiac stali hitom internetu. Na videu je jasne viditeľný nebezpečný manéver, ktorý predviedli. Auto žiarskej polície nečakane odbočilo na ceste prvej triedy do protismeru a spôsobilo náraz auta za ním. Policajti chceli zasiahnuť proti vodičovi, ktorý počas dňa nemal zapnuté svetlá, a svojou neopatrnosťou spôsobili dopravnú nehodu štyroch áut.

Policajné auto podľa svedkov ani nenaznačilo, čo sa chystá urobiť. Na videu tak vidno, ako doň narazí najskôr mercedes za ním a počuť ďalší náraz. Prípad zaznamenala polícia ako škodovú udalosť, banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová potvrdila, že kolíziu zavinil policajt. Bol už podaný návrh na jeho disciplinárne stíhanie.

Podobné prípady dopravných nehôd eviduje Inšpekcia ministerstva vnútra aj v ostatných rokoch. Posledné štatistiky, ktoré majú zverejnené na svojej webovej stránke, zachytávajú roky 2013 a 2014. Rok 2015 zatiaľ vyhodnotený nemajú. Napríklad v roku 2014 spôsobili príslušníci Policajného zboru sedem dopravných nehôd. Pri jednej z nich došlo k usmrteniu osoby.

Príčinou nehôd bolo podľa inšpekcie neprispôsobenie vedenia motorového vozidla stavu vozovky, poveternostným podmienkam a schopnostiam policajtov. Podobne to bolo aj v roku 2013, keď z rovnakých príčin policajti spôsobili 10 dopravných nehôd. Jedna z nich sa skončila napokon tragicky.

Napriek tomu, že štatistiky dopravných nehôd členov Policajného zboru za rok 2015 ešte nie sú, niektoré prípady boli medializované. Naposledy denník Pravda upozornil na tragédiu v obci Rimavské Janovce v okrese Rimavská Sobota. Pod kolesami policajného vozidla totiž utrpel vážne zranenia 65-ročný dôchodca Ondrej. Ten ťažkým zraneniam po prevoze do nemocnice v Rimavskej Sobote napokon podľahol. Ako k nehode došlo a či pochybenie nastalo na strane mužov zákona, zatiaľ inšpekcia neprezradila.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #policajti #dopravná nehoda #kamión