Unesený chlapec čaká v Taliansku na našu sociálku

Začalo sa to vojnou o dieťa medzi rodičmi, pokračovalo únosmi a súdmi. Do prípadu uneseného chlapca sa už zapojili ministerstvá spravodlivosti, zahraničných vecí aj rezort práce. Napriek tomu stále zostáva v detskom domove v Taliansku.

05.02.2016 13:00
debata (2)

Pred viac ako dvoma týždňami uniesol otec, Američan gréckeho pôvodu, malého Peťka zo Základnej školy na Podjavorinskej ulici v Bratislave. Po otcovi bolo vyhlásené medzinárodné pátranie. Talianski policajti ho so synom zadržali v talianskom meste Ancona, kde sa pokúsili nastúpiť na trajekt smerom do Grécka.

Slovenská polícia už Američana obvinila z únosu. „V prípade preukázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na jeden rok až na päť rokov,“ spresnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

Peťkova matka žila s otcom v USA. Po rozchode mali striedavú starostlivosť, potom americký súd zveril dieťa do starostlivosti otca. Mama ho v lete 2015 vzala na Slovensko, kde sa otec o chlapca súdil. Náš okresný súd rozhodol o jeho návrate do USA, ešte pred nadobudnutím právoplatnosti rozsudku však otec Peťka uniesol.

Mama so synom sú teraz v Taliansku a čakajú na ďalšie kroky nášho súdu a miestnych úradov. Talianska sudkyňa nariadila, že Peťko musí ísť do detského domova. Matke ho vydať nemôže. Nemá na to žiaden rozsudok z našej strany. Sudkyňa bratislavského okresného súdu totiž rozhodnutím z tejto stredy zastavila predbežné opatrenie, ktoré by zverilo dieťa do starostlivosti matky a umožnilo jeho návrat na Slovensko.

„Slovenský súd nemá právomoc rozhodovať o úprave práv a povinností rodičov voči maloletému, pretože krajinou obvyklého pobytu maloletého je USA a maloletý sa v súčasnej dobe na území SR ani nenachádza,“ vysvetlil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Ako ďalej uviedol, o právach a povinnostiach oboch rodičov môže rozhodovať americký súd, na ktorom už dva roky prebieha takéto konanie.

Hneď po premiestnení chlapca do detského domova taliansky súd rozhodol, že dieťa nezverí matke ani otcovi, ale Slovenskej republike.

„Čakáme na rozhodnutie súdu o tom, či nariadi, alebo nenariadi navrátenie dieťaťa na územie Slovenskej republiky. Súd môže vydať predbežné opatrenie v tom smere, že dieťa bude akoby zverené slovenskej kuratele a pôjde si ho prevziať,“ konštatoval advokát Peťkovej matky Andrej Gara.

Chlapec stále zostáva v domove, kde podľa advokáta nemá veľmi dobré podmienky. Je v malej izbe so zamrežovanými oknami a mama ho môže navštíviť na dve hodiny za deň. „Zariadenie je určené pre 17– až 18-ročných, chlapec má osem rokov, to znamená vekovú bariéru. Ostatní chlapci v domove hovoria iba po taliansky, takže vzniká aj jazyková bariéra. Nemôže vyjsť z ústavu, môže byť iba na chodbách,“ doplnil Gara.

Matkin advokát viní z predlžovania prípadu a toho, že Peťko stále zostáva v Taliansku, slovenské súdy, ktoré sú podľa neho nečinné.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už podľa hovorcu Michala Stušku začalo konať. „Vo štvrtok kolízny opatrovník podal na súde podnet na konanie a prijatie opatrení tak, ako to bolo uvedené v rozhodnutí talianskeho súdu. V súčasnosti je preto potrebné počkať na stanovisko súdu,“ konštatoval Stuška. Taliansky súd čaká, že Slovensko pošle po chlapca sociálnych pracovníkov. Rezort preto dal podnet na súd, aby mal k tomu aj rozhodnutie.

V prípade je zapojený aj náš rezort diplomacie cez veľvyslanectvo v Ríme. Pomáha s prekladmi, tlmočením, sprostredkovaním informácií a kontaktov. „Sme v kontakte tak s matkou, ako aj so Sociálnymi službami Mestského úradu v Ancone, do rúk ktorých bolo dieťa zverené, ako aj so Súdom pre maloletých v Ancone, ktorý v prípade rozhoduje. Avšak my ako rezort zahraničných vecí alebo ambasáda nemôžeme zasahovať do rozhodovania súdov v inej krajine,“ ozrejmil hovorca rezortu Peter Stano.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #dieťa #únos