Asociácia nemocníc nesúhlasí s kompromisným návrhom sestier

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) považuje kompromisný návrh, ktorý predložila komora sestier a odbory Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR, v danej podobe za nerealizovateľný po finančnej alebo právnej stránke.

05.02.2016 10:55
debata (6)

Ako uviedol riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík, asociácia považuje návrh dohody za neakceptovateľný a nesúhlasí s ním.

„V prípade, ak dôjde k podpísaniu memoranda medzi ministerstvom zdravotníctva, Odborovým združením sestier a pôrodných asistentiek a Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek, ktoré následne nebude finančne kryté zo strany štátneho rozpočtu, nevidíme možnosť jeho realizovania členmi ANS a zvážime podanie na preskúmanie zákonnosti memoranda Ústavným súdom SR,“ upozornil Valaštík.

Kompromisný návrh vychádza z požiadaviek sestier a pôrodných asistentiek zadefinovaných v Deklarácii o pripravenosti k ukončeniu pracovného pomeru. Tú adresovali zástupcovia stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve predsedovi vlády Robertovi Ficovi v auguste minulého roku. Pre nesplnenie požiadaviek z deklarácie sa rozhodli sestry a pôrodné asistentky podať výpovede.

Sestry a pôrodné asistentky žiadali, aby sa do novely o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov zakomponovalo aj zvyšovanie platov za každé tri roky praxe. „Z pôvodnej požiadavky by sme vedeli upustiť v prípade, ak by došlo k zvýšeniu koeficientu pre výpočet základnej zložky mzdy sestier a pôrodných asistentiek,“ ozrejmila prezidentka komory sestier Iveta Lazorová.

Návrh obsiahnutý v Memorande s Vládou SR sa týka nielen samotných miezd sestier, ktoré by mali byť upravené s účinnosťou od 1. marca tohto roka, ale aj úpravy pomerov v zdravotníctve. „Požadujeme optimalizáciu počtu personálu v zdravotníckych zariadeniach, zavedenie kontrolného mechanizmu na dodržiavanie počtu personálu, zmenu systému financovania zdravotníckych zariadení,“ priblížila Lazorová. Podľa nej platby musia kopírovať reálne náklady, efektívne a transparentné fungovanie zdravotníckych zariadení.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Asociácia nemocníc Slovenska #výpovede sestier