Fico obviňuje Matoviča: Prepral 122 miliónov korún cez bieleho koňa

Predseda vlády a strany Smer Robert Fico obvinil predsedu OĽaNO Igora Matoviča z nekalej podnikateľskej činnosti.

05.02.2016 11:50 , aktualizované: 13:26
fico, róbert fico Foto: ,
Predseda vlády Róbert Fico.
debata (510)

„Matovič fiktívne predal svoju firmu RegionPress deň pred daňovou kontrolou (14. augusta 2008) bielemu koňovi pánovi Vandákovi za 122 miliónov korún,“ tvrdí Fico. Následne si sumu previedol z firemného účtu na svoj osobný účet. Podľa premiéra Matovič odovzdal Vandákovi účtovníctvo firmy za celú dobu jej existencie od roku 1997 do roku 2008. Celé účtovníctvo skončilo v zbere papiera. Na daňovom úrade 10. októbra 2008 oznámil, že od zmluvy s Vandákom odstupuje.

„Pán Matovič dnes nemá právo stavať sa do polohy morálnej autority, nemá právo hovoriť, že on je jediný čistý. Predkladám jasné dôkazy o fiktívnom prevode a o úmyselnej likvidácii účtovníctva,“ konštatoval premiér. Fico predložil kúpnu zmluvu, ktorá podľa neho potvrduje sumu 122 miliónov korún, výpoveď Vandáka na daňovom úrade, o tom že účtovníctvo skončilo v zbere papiera a tiež dokument, že Matovič od kúpnej zmluvy odstúpil. Zdroje vedúce k týmto obvineniam Fico predloží až v ďalších dňoch, čaká, ako sa vyjadrí Matovič. „Budeme veľmi pozorne počúvať, čo pán Matovič povie, lebo my sme ešte neskončili,“ upozornil Fico.

Premiér nezverejnil, odkiaľ informácie o Matovičovi a regionPresse získal, urobí tak podľa vlastných slov o niekoľko dní na konci kauzy. „Existuje dnes silný verejný záujem vedieť, ak niekto, kto buduje svoju politickú kariéru na obviňovaní a vytváraní vlastnej osoby ako morálnej autority, či sa naozaj tento človek takto správa. Venujte sa prosím dnes obsahu a ja vám na záver príbehu o niekoľko dní poviem, čo je zdrojom týchto informácií,“ poznamenal Fico. Skôr informácie premiér nezverejnil preto, lebo ich získali až teraz.

„Hlavný dôvod, pre ktorý to robíme takto verejne, je to, že pán Matovič verejne obviňuje vládu SR. Uvedomte si, čo všetko tento pán nahovoril na adresu moju, mojej rodiny, ministrov, ako sa správa aj vizuálne. Uvedomte si aj to, že sa snaží týmto svojím obrazom lákať na svoju stranu mnohých ľudí, a hovorí, buďte so mnou, ja som jediný, kto vám zagarantuje do budúcnosti, že bude v poriadku všetko v tejto krajine,“ vysvetlil Fico, prečo najprv vystúpil s informáciami na verejnosti a nepodal ich najprv orgánom činným v trestnom konaní.

Premiér zdôraznil, že „nemôže niekto budovať politickú kariéru na obviňovaní iných, ak sa on správa nemorálne a protiprávne vo svojej podnikateľskej a politickej činnosti. Je to predseda politickej strany, ktorá je súčasťou predvolebného súboja“. Ľudia, ktorí s Matovičovom doteraz spolupracovali, by sa podľa premiéra mali rozhodnúť, či chcú ďalej zostať na bilbordoch a spolupracovať s ním aj v budúcnosti.

Vybraná časť z dokumentov, ktoré médiám poskytol Robert Fico:

zväčšiť Úradný záznam z daňového úradu v Trnave.
Daňový úrad Trnava, Matovič Úradný záznam z daňového úradu v Trnave.
zväčšiť Zmluva o predaji podniku.
Zmluva o predaji podniku, Matovič Zmluva o predaji podniku.
zväčšiť Zápisnica o ústnom pojednávaní, daňový úrad...
zápisnica, Matovič Zápisnica o ústnom pojednávaní, daňový úrad Trnava, strana 1.
zväčšiť Zápisnica o ústnom pojednávaní, daňový úrad...
Zápisnica 2, Matovič Zápisnica o ústnom pojednávaní, daňový úrad Trnava, strana 2.

© Autorské práva vyhradené

510 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #OĽaNO #Igor Matovič