Sestry sa po Ficovej výzve chcú vrátiť, ale kladú si podmienky

Riaditelia nemocníc majú pokyn, aby prijali späť do zamestnania zdravotné sestry, ktoré dali výpovede. Premiér Fico sestry vyzval, aby sa vrátili k pacientom. Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká výzvu prijala, ale žiada od premiéra garancie.

05.02.2016 12:04 , aktualizované: 19:25
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (178)

Podľa Kaveckej sestry súhlasia s Ficovým návrhom, ale žiadajú splnenie niektorých podmienok, sformulovaných v memorande zaslanom vláde. V ňom sestry okrem iného žiadajú, aby im zaručili pracovnú zmluvu na dobu neurčitú s uvedením miesta pracoviska a aby sa zvýšil koeficient, ktorý sa používa pri výpočte výšky mzdy, zo súčasného 0,81 na 0,96. Podmienky má premiér sestrám garantovať písomne a majú sa týkať len tých sestier, ktoré sú k dňu 5.2. vo výpovediach.

Na otázku, čo bude so sestrami, ktoré nemocnice medzičasom prijali na voľné miesta, Kavecká nevedela presne odpovedať. Podľa nej však možno bude potrebné, aby tam ostali, pretože počty sestier sú stále nedostatočné. „Sestry nežiadajú represie pre kolegyne, ktoré tam nastúpili, ale aby ony dostali pracovné miesta a aby sa zvýšil normatív na pacienta,“ upresnila Kavecká.

Šéfka odborárov tiež uviedla, že majú záujem, aby k dohode došlo rýchlo, sú ochotní rokovať aj cez víkend. „Určite chceme, aby sa tak stalo čo najskôr, pretože nám ide o pacienta. Nemocnice idú v nedobrom režime,“ dodala Kavecká.

Fico vyzval sestry, aby sa vrátili

Na tlačovej besede Robert Fico povedal, že ak sa sestry vrátia, budú im preplatené aj dni, keď v práci neboli. „Dostanú peniaze, akoby sa nič nestalo,“ povedal premiér.

„Garantujeme, že 55 miliónov, ktoré sme dali v decembri sestrám na platy, sú reálne peniaze. Garantujem, že to, čo budú mať napísané na platových dekrétoch, platí. Rovnako si myslím, že by bolo správne, ak sa rozhodnú vrátiť do zamestnania, že aj tie dni, ktoré neboli v zamestnaní, boli preplatené. Ako by sa nič nestalo. Prosím zdravotné sestry, aby sa vrátili k pacientom,“ vyzval ich Fico.

„Tá sestra, ktorá sa vráti, bude normálne vyjednávať o platovom dekréte. Riaditelia nemocníc sú pripravení, v rámci možností, ktoré dáva zákon a v rámci finančných možností nemocnice, vyjednať s nimi plat a to, čo bude dohodnuté na papieri, bude platiť,“ doplnil premiér.

Požiadavky v memorande, ktoré vláde poslali sestry, sú podľa Fica nezrealizovateľné ich kompromisný návrh odmietol. Návrh v ňom vyvolal dojem, že sestrám nejde o dohodu. Pripomenul, že jeho vláda vyčlenila na zvýšenie platov zdravotníckych pracovníkov 50 mil. eur a zvýšenie by sestry mali mať na svojich platových dekrétoch

© Autorské práva vyhradené

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #štrajk #zdravotné sestry #výpovede sestier