Rozhodnutia ÚS sú platné aj pre prezidenta, tvrdí šéfka súdu

Rozhodnutia Ústavného súdu SR kritizované prezidentom Andrejom Kiskom sú právoplatné, účinné a záväzné pre všetkých účastníkov konania pred ústavným súdom, vrátane hlavy štátu. Zdôrazňuje to v reakcii na štvrtkové vyjadrenia prezidenta Kisku šéfka súdu Ivetta Macejková.

05.02.2016 15:50
debata (54)

Kiska súd kritizoval za situáciu v súvislosti s kandidátmi na sudcov ústavného súdu. Výhrady mal k tomu, že ústne vyhlásené rozhodnutie sa odlišuje od písomného a to, že mu plénum odmietlo podať výklad k jeho kompetenciám v súvislosti s vymenovávaním ústavných sudcov. Macejková vo svojom vyhlásení zdôraznila, že „povinnosť odôvodniť svoje rozhodnutia si ústavný súd splnil“. V nich je nad všetku pochybnosť uvedené väčšinové stanovisko tretieho senátu a pléna, dodala. Na ich záväznosti nič nemenia ani odlišné stanoviská sudcov ústavného súdu, ani údajné odlišné názory ústavných expertov spomínaných prezidentom, uviedla Macejková.

V súvislosti s tým, že prezident Kiska do parlamentných volieb nevymenuje nových sudcov ústavného súdu, odkazuje Macejková na stanovisko tzv. Benátskej komisie (Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva) k procesu vymenovania sudcov ústavného súdu. V ňom sa okrem iného zdôrazňuje, že vymenovanie nových sudcov by sa malo uskutočniť okamžite po skončení funkčného obdobia odchádzajúcich sudcov. Vzhľadom na postavenie ústavného súdu ako nezávislého súdneho orgánu ochrany ústavnosti a na môj sľub sudcu ústavného súdu musím byť vo vzťahu k ďalším vyjadreniam prezidenta napriek ich expresívnemu charakteru zdržanlivá. Nebudem preto komentovať ďalší obsah jeho štvrtkového vystúpenia, zdôraznila šéfka súdu.

Prezident Kiska vo štvrtok na tlačovej besede informoval, že zatiaľ nerozhodol o kandidátoch na ústavných sudcov, a to ani o trojici Eva Fulcová, Miroslav Duriš a Juraj Sopoliga, v prípade ktorých má konať na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR a ani o dvojici kandidátov Jana Laššáková a Mojmír Mamojka zvolených v decembri Národnou radou SR. Bezprostredne po parlamentných voľbách chce hlava štátu so zvolenými predstaviteľmi parlamentných politických strán a Národnej rady SR hovoriť o tom, ako bude postupovať ďalej. Prezident zdôraznil, že je podľa ústavy povinný dbať o riadny chod ústavných orgánov. „Musím dnes konštatovať, že vo vzťahu k ústavnému súdu som vyčerpal všetky ústavné možnosti svojej povinnosti prispieť k riadnemu chodu tohto ústavného orgánu. Musí preto nastúpiť riešenie, na ktoré potrebujeme dohodu s národnou radou,“ vysvetlil vo štvrtok svoje rozhodnutie.

Kiska vysvetlil, že pri svojom rozhodnutí bral do úvahy názory mnohých ústavných právnikov, s ktorými konzultoval. Prezident rozumie tomu, že rôzne právne názory na ústavné spory budú existovať vždy. Podľa neho však nie je ďalej únosný stav, keď dokonca samotní sudcovia ústavného súdu nachádzajú oprávnené a vážne dôvody označovať postup svojich kolegov za svojvoľný či protiústavný. „Úlohou prezidenta nie je záväzne vykladať ústavu. Ani hľadať nejakú priemerku, nejaký prienik medzi zásadne protichodnými rozhodnutiami Ústavného súdu SR, ústnymi a písomnými odôvodneniami jeho senátov. Ústavný súd má spory riešiť, nie ich vyvolávať a keď dostane otázku, ako to teda je, tak sa tvári, že sa ho to nijako netýka,“ vyjadril sa ďalej prezident.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ústavný súd SR