Matovič: Smer vedel o prevode firmy šesť rokov, nebol to daňový podvod

Premiér Robert Fico podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča klamal, že až teraz sa v strane Smer dozvedeli o prevode Matovičovej firmy z roku 2008. Matovič vyvracia obvinenia, že by sa dopustil daňového podvodu.

05.02.2016 16:22 , aktualizované: 17:51
Igor Matovič Foto: ,
Predseda OĽaNO Igor Matovič.
debata (738)

Matovič na tlačovom brífingu v reakcii na Fica pustil video z rokovania NR SR spred šiestich rokov, na ktorom poslankyňa Smeru Renata Zmajkovičová rozprávala príbeh o fiktívnom predaji firmy istému pánovi V. Neuviedla však konkrétne mená. „Disponovala tými istými, podľa nich, dôkazmi,“ tvrdí Matovič.

O tom, že Matovič v roku 2008 spáchal daňový podvod, keď využitím bieleho koňa prepral 122 miliónov slovenských korún, v piatok hovoril Fico na tlačovej konferencii, viac si prečítajte v článku Fico obviňuje Matoviča: Prepral 122 miliónov korún cez bieleho koňa.

„Robert Fico o tom vie šesť rokov a spraví bombastickú tlačovku, že odhalil daňového podvodníka. Ako zbabelý kojot vyťahuje po šiestich rokoch dôkazy zo šuflíka proti svojmu politickému oponentovi a zneužíva svoju absolútnu politickú moc. Keď celému Slovensku do očí klamal v tomto, tak klamal aj v iných veciach,“ povedal Matovič.

Matovič vyhlásil, že všetky doklady, ktoré predložil Fico, sú pravé a stojí si za nimi. „Mal som ako živnostník daňovú kontrolu, ktorá trvala skoro tri roky. Mám rozhodnutie od ministerstva financií, že všetko spojené s touto kauzou bolo v súlade zo zákonom. Národná kriminálna agentúra počas vyšetrovania nezískala žiaden dôkaz, že by došlo k tunelovaniu,“ tvrdí šéf hnutia.

„Keď si niekto prevedie z firemného účtu na súkromný účet zdanené peniaze, to neznamená, že ide o tunelovanie,“ odkázal Ficovi. Matovič tvrdí, že predával živnosť, ale kupujúci po čase zmenil názor. Firmu vraj predal za milión korún a 122 miliónov mala firma v tom čase na účte. Kupujúceho údajne v zmluve zaviazal uskladniť daňové doklady. Zároveň dodal, že si nie je vedomý toho, že by odstúpil od zmluvy o predaji podniku.

Budúci týždeň chce Matovič verejnosti ukázať všetky dokumenty, ako platil dane, v akej výške a potvrdenia z daňového úradu o tom, že nemá žiadne dlhy a dane platí riadne. Na daniach podľa vlastných slov zaplatil najviac zo všetkých živnostníkov v Trnavskom kraji.

Podľa predsedu OĽaNO ide o premiérovu zúfalú snahu odvrátiť pozornosť od problémov, ktoré trápia Slovensko. Fico podľa Matoviča ponižuje a zastrašuje zdravotné sestry, učiteľov i biskupa, ktorý mal odvahu povedať pravdu. „Ficovi ide o systematickú snahu zlikvidovať mňa ako politického oponenta,“ uzavrel Matovič.

738 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #OĽaNO #Igor Matovič