Opäť bude teplo

Teploty, ktoré sú na toto ročné obdobie nadnormálne vysoké a silný vietor. Takýto mix pripravilo počasie na prvý februárový víkend.

06.02.2016 07:00
pocasie, Foto: ,
V nadchádzajúcom období sa bude striedať otepľovanie a ochladzovanie.
debata (4)

Koniec týždňa priniesol mierne ochladenie, bolo však len dočasné. „Po prechodnom ochladení, ktoré sme zaznamenali vo štvrtok a piatok, malo by sa prúdenie vzduchu zmeniť na juhozápadné, čo prinesie nielen silnejší juhovýchodný až južný vietor, ale zároveň aj oteplenie. Bude dosť citeľné, a najmä v nedeľu a na začiatku budúceho týždňa sa teplota vzduchu dostane na tých najteplejších miestach zase do úrovne nad 10 stupňov Celzia,“ predpokladá klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavol Faško.

Striedanie oteplenia a ochladenia by malo pokračovať aj ďalej. Vývoj počasia naznačuje, že by to takto malo zostať minimálne do polovice februára. Podľa klimatológa sa v takomto počasí bude sneh určite topiť, predovšetkým v polohách pod 1 000 metrov nad morom.

Slovenský hydrometeorologický ústav ďalej varuje pred silným vetrom, ktorý v nedeľu zasiahne celé územie Slovenska. Výstrahu 2. stupňa vydal v piatok pre okresy Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín, kde môže rýchlosť vetra v polohách nad 1 800 metrov v nárazoch dosiahnuť 33 až 40 metrov za sekundu, čo je 115 – 145 kilometrov za hodinu. Táto rýchlosť sa rovná víchrici, ktorá podľa meteorológov predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varuje ústav.

Pre zvyšok Slovenska platí výstraha 1. stupňa pred silným vetrom, ktorý môže krátkodobo dosiahnuť rýchlosť 25 až 30 m/s (90 až 110 km/h).

Ako bude

  • Sobota – Oblačno až zamračené, ojedinele mrholenie. Denná teplota 2 až 7 stupňov, v noci –2 až –7 stupňov.
  • Nedeľa – Prevažne polojasno a veterno. Denná teplota 4 až 9, na juhozápade až 13 stupňov, v noci 0 až –5 stupňov.
  • Pondelok – Polojasno až oblačno, miestami slabý dážď, na hrebeňoch hôr prudký vietor až víchrica. Denná teplota 4 až 9, na juhozápade okolo 11 stupňov, v noci od +2 až –2 stupne.
  • Utorok – Zamračené až oblačno, miestami prehánky, vo vyšších polohách snehové. Denná teplota 5 až 10, na juhozápade okolo 12 stupňov, v noci 7 až 1 stupeň.
  • Streda – Prevažne zamračené, dážď, na horách sneženie. Denná teplota 3 až 9 stupňov, v noci 7 až 1 stupeň.
  • Štvrtok – Oblačno až zamračené, dážď, od stredných polôh sneženie. Denná teplota 2 až 8 stupňov, v noci od 5 až –1 stupeň.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie