Len podľa prezidenta je správne nevymenovať sudcov, tvrdí Madej

Jediným z ústavných orgánov, ktorý si myslí, že je správny postup nevymenovať z navrhnutých kandidátov sudcov Ústavného súdu SR, je prezident. Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Róbert Madej (Smer-SD) v relácii RTVS O 5 minút 12 tak reagoval na vyjadrenie prezidenta SR Andreja Kisku o tom, že zatiaľ nerozhodol o kandidátoch na ústavných sudov a o ďalšom postupe chce hovoriť až po voľbách.

07.02.2016 16:57
debata (81)

„Pán prezident pochybil v dvoch veciach. Po prvé, pochybil, keď pri voľbe šiestich kandidátov vymenoval len jedného a mal vymenovať troch sudcov ústavného súdu. Piatim kandidátom porušil ich základné právo prístupu k verejnej funkcii, pretože v tejto veci nerozhodol. Čo je ešte vážnejšie, pán prezident vytvoril orgán, poradný výbor, v rozpore s ústavou,“ povedal Madej v diskusnej relácii.

Podľa Madeja ak je prezident zodpovedný za chod ústavného orgánu, tak v tomto konkrétnom prípade by mal do 28. februára rozhodnúť o vymenovaní jedného z dvoch kandidátov na ústavných sudcov. Inak to však vidí ústavný právnik Peter Kresák, ktorý kandiduje v marcových voľbách na poslanca NR SR za stranu Most-Híd. „Výrok Ústavného súdu SR neprikazuje prezidentovi, aby ich vymenoval, ale aby konal. Príkaz môže dať iba vtedy, ak orgán nekoná, ale prezident konal a rozhodol, že ich nevymenuje,“ hovorí Kresák. Zároveň kritizuje, že Národná rada SR vybrala za kandidátov, z ktorých si mal prezident vybrať, sudcov z okresných súdov či notárov. So stranou Most-Híd preto pripravili návrh, podľa ktorého by sa spresnili požiadavky na kandidátov na ústavných sudcov. „Aby tá osoba bola rešpektovanou osobnosťou v oblasti práva,“ dopĺňa Kresák.

Most-Híd tiež navrhuje, aby sa rozdelili subjekty, ktoré ustanovujú sudcov ústavného súdu. „Aby to nebolo v rukách jedného politického orgánu. Čiže jedna tretina prezident, jedna tretina NR SR a jedna tretina súdna rada,“ dopĺňa Kresák s tým, že počet sudcov navrhujú zvýšiť na 15. Madej si však myslí, že tu ide len o účelovú zmenu, ktorá len dokazuje, že vyše 20 rokov existujúca ústava strane Most-Híd dnes nevyhovuje. „Pretože trafená hus asi zagága. Možno nie sú spokojní s výberom sudcov, možno im nie je niekto sympatický,“ dedukuje Madej a pripomína, že Most-Híd zmenou ústavy aj tak nedokáže vyriešiť súčasný problém.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #ústavní sudcovia #Róbert Madej