Na platenie výkupného neexistuje jednoznačná odpoveď, tvrdí Lajčák

Otázku, či platiť, alebo neplatiť výkupné, treba vždy vyhodnocovať v konkrétnych súvislostiach a situáciách. Tvrdí to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Odpovedal tak na otázku, či by Slovensko zaplatilo výkupné za slovenských rukojemníkov.

08.02.2016 16:22
debata

„Tu nejaké univerzálne rady alebo múdrosti nefungujú a neexistujú. Myslím si, že každá vláda vychádza z toho, že v prvom rade chce, aby občania boli v bezpečí a dostali sa domov,“ povedal Lajčák. Podľa neho takisto neexistuje jednoznačná odpoveď na otázku, či je platenie výkupného nepriamou podporou terorizmu.

„Treba si vždy vyhodnotiť konkrétnu situáciu, konkrétne okolnosti a prijať rozhodnutie s tou najväčšou mierou zodpovednosti. Ja na čierno-biele odpovede neverím v žiadnej situácii,“ dodal minister s tým, že aj Slovensko riešilo napríklad prípad Slovákov uväznených v Iráne, ale aj v iných krajinách. „Vždy sme to riešili v konkrétnych súvislostiach, v konkrétnej situácii a každá vláda prijíma rozhodnutia sama za seba,“ podotkol šéf rezortu zahraničia.

Český týždenník Respektpriniesol informáciu, že Česká republika údajne zaplatila šesť miliónov dolárov za dve české dievčatá, ktoré uniesli v Pakistane. Antonii Chrásteckou a Hanu Humpálovou držala dva roky v zajatí zrejme al-Kajdá. Vlani v marci vyjednala ich prepustenie zo zajatia turecká charitatívna organizácia IHH. Český minister vnútra Milan Chovanec po prepustení dievčat vyhlásil, že „český štát nevyjednáva s teroristami a neplatí výkupné“.

Týždenník Respekt uvádza, že o výkupnom za dievčatá začala rokovať už úradnícka vláda Jiřího Rusnoka, ktorá pôsobila od júla 2013 do januára 2014. Dovtedy Česko výkupné nikdy neriešilo. Týždenník Respekt prináša informáciu o zaplatení výkupného únoscom v čase, keď vláda vymenila päť Čechov unesených v Libanone za prepustenie libanonského agenta tajnej služby Alího Fajáda, o ktorého vydanie žiadali Spojené štáty. V prípade je viacero nejasností, ktoré sú predmetom vyšetrovania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Lajčák #únos #výkupné