Koniec protestom. Asi 500 sestier je bez práce

Definitívny koniec. Protestná akcia sestier, ktorú spustili koncom novembra hromadným podaním výpovedí, sa skončila. Z 1 400 sestier z jedenástich nemocníc, ktoré pôvodne chceli odísť z nemocníc, sa väčšina vrátila späť. Na úradoch práce ich zostalo asi 500. Tie by aj opäť nastúpili do práce, chceli však vyššie platy ako ostatné. Rokovania o nich stroskotali.

08.02.2016 20:00
zdravotné sestry, Žilina Foto: ,
Žilinské sestry, ktoré zastupujú sesterské odbory, s návratom počkajú do vyjednávania o novej kolektívnej zmluve.
debata (333)

Odborárky mali za sestry vyjednávať s vedeniami hlavne v Žiline, Prešove či Trnave o nových pracovných zmluvách. Chceli v nich vydupať vyššie mzdy, ako mali pred podaním výpovedí. Premiér Robert Fico ich ešte v piatok vyzval, aby sa vrátili späť do nemocníc. Povedal im, že si individuálne môžu dohodnúť aj lepšie podmienky, čo sestry zobrali ako prísľub vyšších platov. Chceli ich však vyrokovať pre všetkých 500 zdravotníčok naraz, individuálne rokovania neboli.

Riaditelia odborárske návrhy zmietli zo stola. „Zoškrtali nám tieto zmluvy,“ povedala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká, ktorá to považuje za koniec. „Môžeme to zhodnotiť ako koniec protestnej akcie,“ dodala.

S požiadavkami odborárok nesúhlasí ani Asociácia nemocníc Slovenska. „Považujeme ich za neetické a právne irelevantné,“ uviedla v stanovisku. Konkrétne sa jej nepozdáva to, aby sestry, ktoré podali výpovede z nemocníc a podľa asociácie opustili pacienta, mali po spätnom prijatí vyššie platy ako tie, ktoré ostali v nemocniciach. Organizácia tiež nesúhlasí s tým, aby nové sestry, ktoré prijali nemocnice, boli teraz prepustené.

Do žilinskej nemocnice preto v pondelok nenastúpila žiadna sestra z tých, ktoré dali výpovede. Ani 28, o ktorých ministerstvo zdravotníctva ešte v piatok tvrdilo, že si prevzali nové platové dekréty a nastupujú späť do zamestnania. Na nových pracovných zmluvách sa zatiaľ nedohodli, podmienky sú totiž iné, ako dúfali. Zostali sklamané. Do nemocnice sa plánovali vrátiť aj po slovách ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorý ich minulý štvrtok v Žiline na to vyzval slovami: „Prišiel som im povedať to, že pracovať naďalej v tejto nemocnici môžu a podmienky, aké chcú, jednoducho pán riaditeľ s nimi bude súhlasiť a ich jednoducho podpíše.“

Nové zmluvy si chceli sestry v Žiline dať posúdiť právnikovi. V prípade, že by na ne pristúpili, do nemocnice mali nastúpiť už v utorok ráno. „Všetci sme vyčerpaní. Nikto sa nebráni tomu, aby sme sa vrátili do zamestnania, ale tiež nemôžeme tie dva mesiace, ktoré sme za niečo bojovali, nechať za sebou a pristúpiť na hocičo, čo nám ponúknu,“ hovorí Zuzana Truchlíková, sestra z operačnej sály očného oddelenia. Sestry spomenuli aj niekoľko požiadaviek, ktoré vedeniu nemocnice predložili v piatok. Okrem prijatia všetkých sestier to bolo aj zvýšenie platov, úprava služieb a príslužieb, personálne a prístrojové dovybavenie a napríklad aj stravné lístky. Ostatné sestry si počkajú na novú kolektívnu zmluvu, o ktorej by mohli s vedením nemocnice vyjednávať azda koncom tohto týždňa.

Hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová dodala, že ponuka na individuálne rokovanie so sestrami stále trvá. Či prijmú späť všetky odídené sestry, však jednoznačne nepovedala. Nemocnica od spustenia hromadných výpovedí už totiž prijala 24 nových. Pri obsadzovaní miest tak bude rozhodovať normatív a personálne požiadavky jednotlivých oddelení.

Zo žilinskej nemocnice od februára odišlo 175 sestier. Odvtedy tu pomáhajú armádne sestry a zdravotníčky požičané z viacerých okolitých nemocníc, z Oravy, Liptova, Kysúc. Nemocnica síce dokáže postaviť služby, ale vždy len na najbližších sedem dní. Zabezpečuje akútnu starostlivosť, plánované operácie sú obmedzené, buď sú presúvané do iných nemocníc, alebo na iný termín. Ministerstvo zdravotníctva už naznačilo, že nemocnica môže prísť o štatút fakultnej nemocnice. Sestry v pondelok rokovali aj v prešovskej nemocnici. Ešte doobeda sa hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková vyjadrila, že ak sestry prejavia záujem, vedenie je pripravené rokovať s každou osobitne.

„Boli sme na rokovaní s riaditeľom nemocnice, povedal nám, že je vyhlásené výberové konanie na 197 pracovných miest, čo je pre nás neprijateľné, keďže nám pán premiér povedal, že budú prijaté všetky bez obmedzení,“ zhodnotila výsledok vyjednávaní Beáta Čonková, ktorá je nezamestnaná. Čo sa týka platových podmienok, riaditeľ sa podľa nej odvolával na kolektívnu zmluvu. „Nevieme, čo je v nej, takže naše stanovisko zatiaľ zostáva nezmenené a zostávame na úradoch práce,“ uzavrela.

Výpovede v Prešove dalo 321 sestier, zatiaľ prijali 110 nových. „Každý deň uskutočňujeme pracovné pohovory. Budúcim sestrám ponúkame štandardné podmienky v zmysle našej platnej kolektívnej zmluvy,“ dodala hovorkyňa.

Vedenie trnavskej nemocnice v pondelok oznámilo, že nemôže prijať späť všetky sestry, ktoré na konci januára odišli. Dôvodom je, že už zobrali nové. Ich prepustenie nemocnica vylučuje. Sestry však v pondelok o svojom návrate do práce neprišli rokovať. „Vedenie je na rokovanie pripravené, sestry zatiaľ neprišli, ani sa neohlásili,“ povedal hovorca nemocnice Matúš Stračiak. Z trnavskej nemocnice odišlo koncom januára 56 sestier, na uvoľnené miesta nastúpilo 16 nových. Ďalších deväť chce odísť na konci februára.

V Martinskej nemocnici evidujú ešte 36 výpovedí. Pôvodne chcelo odísť až 164 sestier. V Košiciach chýbali dve, prijali však 15 nových. V menších regionálnych nemocniciach niektoré sestry už výpovede stiahli. V bojnickej nemocnici z 92 sestier zostalo vo výpovedi iba šesť. V Považskej Bystrici z 13 sestier výpoveď stiahlo 12. V Trstenej zostáva vo výpovedi 6 a v Dolnom Kubíne 17.

Sestry protestnú akciu spustili po tom, čo parlament vlani v novembri schválil novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje minimálne mzdy 25 kategóriám zdravotníckych pracovníkov. Sestrám na zákone prekážalo, že pri garantovaných mzdách nezohľadňuje odpracované roky a netýka sa ambulantných sestier ani pracujúcich v sociálnych domovoch či kúpeľoch. Najviac sestier odišlo zo žilinskej a prešovskej nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

333 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Úrad práce #zdravotné sestry