Miškov: Smer pri nových pracovných miestach zavádza

Tvrdenie, že počas vlády strany Smer vzniklo na Slovensku 130-tisíc nových pracovných miest, je podľa predsedu strany SKOK Juraja Miškova najväčším predvolebným podvodom v týchto voľbách.

09.02.2016 12:15
Juraj Miškov Foto: ,
Predseda strany SKOK Juraj Miškov.
debata (40)

Ako zdôvodnila strana v utorok vo svojom stanovisku, tento prírastok ľudí v evidencii Sociálnej poisťovne totiž spôsobila len povinná registrácia dohodárov, ktorým vláda zaviedla od roku 2013 povinné odvody. Štatistiky úrazového poistenia, v ktorom sú evidovaní všetci zamestnanci na Slovensku, sa podľa strany SKOK takmer vôbec nezmenili (podľa rozpočtu Sociálnej poisťovne počet evidovaných zamestnancov dokonca klesol o 4 861 osôb).

„V roku 2012 dohodári neplatili dôchodkové odvody. Tie sa zaviedli od roku 2013. Následkom toho sa zvýšil evidovaný počet osôb v Sociálnej poisťovni o 129 144 osôb – tým sa chváli strana Smer. Pravda ale je, že nepribudlo ani jediné pracovné miesto, len dohodári, ktorí pracovali už aj predtým, začali platiť odvody – a toto Smer vydáva za nárast zamestnanosti. Je to absolútna hanba a zavádzanie občanov,“ zhodnotil poslanec NR SR zo strany SKOK Martin Chren.

Strana už pred dvoma týždňami upozornila na inú manipuláciu so štatistikami. Ministri Smeru vtedy tvrdili, že podľa údajov Štatistického úradu SR pribudlo na Slovensku od roku 2012 stotisíc pracujúcich. Podľa poradkyne bývalej premiérky Ivety Radičovej a kandidátky strany SKOK Ľubice Navrátilovej analýza preukázala, že skutočný počet bol len 5 100. Zvyšok tvorili ľudia, ktorí si našli prácu v zahraničí (34 300) a nezamestnaní na aktivačných prácach (60 700).

„Všetky tieto falšovania štatistík sú dôkazom, že Smer nedokáže vytvárať pracovné miesta. Zlyhali pri zamestnanosti, zlyhali pri zvyšovaní platov, a zúfalo sa to snažia zakryť,“ uzavrel Miškov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #pracovné miesta #Juraj Miškov #SKOK