Utečenci z Iraku už majú azyl, začnú sa učiť slovenčinu

Skupina 149 asýrskych kresťanov z Iraku, ktorí sú v záchytnom tábore v Humennom, už majú azyl, a to z humanitných dôvodov. Ako ďalej uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, po tom, ako dostali azyl, začal sa ich integračný proces, ktorý bude trvať dva roky.

09.02.2016 13:51
debata

Azylanti sa postupne začnú učiť po slovensky či slovenské reálie. V Humennom sa v utorok a v stredu 10. februára školí 12 slovenčinárov, dejepisárov a učiteľov zemepisu. Azylanti sa začnú učiť v pondelok 15. februára, výučba potrvá tri týždne, a to každý deň po šesť hodín. Ako ďalej informovala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, „pre zjednodušenie adaptačného procesu ministerstvo školstva v spolupráci s Centrom ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského pripravilo špeciálny vzdelávací program“. Výučba však nebude v tábore, ale na miestnom gymnáziu. "V prípade učiva dejepisu alebo zemepisu bude výučba dokonca v teréne. Lektori ich zoberú napríklad do skanzenu alebo do múzea,“ uviedol šéf rezortu školstva Juraj Draxler.

Program jazykovej prípravy pre azylantov sa zatiaľ podľa hovorkyne rezortu týka len dospelých. Následne by sa mali integrovať aj ich deti do škôl, a to po plánovanom transfere do Nitry, vysvetlila. Dátum premiestnenia azylantov však zatiaľ nie je stanovený, no bude to postupne v najbližších mesiacoch.

"V rámci adaptačného procesu pripravujeme aj ďalšie školenia a kurzy, ako je napríklad legislatívne minimum alebo miestna kuchyňa. Treba si uvedomiť, že Slovensko nie je ich prechodná, ale cieľová krajina,“ uviedla riaditeľka Centra ďalšieho vzdelávania UK Janka Chládecká.

Skupina asýrskych kresťanov priletela z Iraku na Slovensko vlani 10. decembra. Jej členovia pochádzajú z Asýrie, z oblasti Iraku pri meste Mosul, ktoré obsadil tzv. Islamský štát a kresťanov z neho vyhnal. Prijatie kresťanských rodín je súčasťou dobrovoľného príspevku Slovenska k riešeniu migračnej krízy. Príprava na presťahovanie trvala 15 mesiacov. Na Slovensko prišlo 25 kresťanských rodín, medzi ktorými sú dospelí muži, ženy, deti aj starší ľudia. Skupinu tvoria preverení ľudia, ktorí 15 mesiacov žili v kláštore, no v prípade zotrvania by im hrozila smrť. Ide o prvú a jedinú skupinu utečencov, ktorú Slovensko prijalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Irak #utečenci #migranti