Pellegrini zvolal na žiadosť opozície mimoriadnu schôdzu parlamentu

Predseda parlamentu Peter Pellegrini na žiadosť poslancov zvolal 61. schôdzu Národnej rady SR. Ako Pellegrini informuje vo svojej tlačovej správe, schôdza sa bude konať vo štvrtok 11. februára o 10:00.

09.02.2016 14:11 , aktualizované: 16:45
debata (104)

Na schôdzi poslanci navrhujú prerokovať dva body programu, a to prijatie uznesenia NR SR k riešeniu krízovej situácie v školstve a k prijatiu opatrení na dlhodobé a udržateľné zlepšenie školstva. Druhým bodom je návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia NR SR k prijatiu opatrení na ochranu práv pacientov a na stabilizáciu postavenia zdravotných sestier a zdravotného systému ako celku so zameraním na zníženie zadlženia.

Opozícia presadzuje uznesenia k školstvu a zdravotníctvu

Opozičné strany KDH, OĽaNO, SaS a Most-Híd návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podporili 35 hlasmi. Informovali o tom na brífingu predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan, predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka a za poslancov z SaS Martin Poliačik.

Ako povedal Abrhan, opoziční poslanci navrhujú, aby boli na tejto schôdzi prijaté dve uznesenia. Prvé sa týka riešenia krízovej situácie v školstve a prijatia opatrení na dlhodobé a udržateľné zlepšenie školstva. Zároveň žiadajú ministra školstva, vedy, výskumu a športu Juraja Draxlera, aby v rámci rozpravy o tomto bode programu podal komplexnú informáciu o konkrétnych krokoch vlády na zlepšenie situácie v školstve a o výsledkoch rokovania so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov.

Poslanci tiež žiadajú, aby sa NR SR zaoberala situáciou v zdravotníctve. Žiadajú prijať uznesenie k prijatiu opatrení na ochranu práv pacientov a na stabilizáciu postavenia zdravotných sestier a zdravotného systému ako celku so zameraním na zníženie zadlženia.

Zároveň žiadajú ministra zdravotníctva SR Viliama Čisláka, aby v rámci rozpravy o tomto bode programu predložil komplexnú informáciu o stave dlhu v zdravotníctve a o opatreniach zameraných na jeho elimináciu; o riešení prípadov, ako sú Klinika Kostka, teta Anka, pochybný nájom nového sídla Všeobecnej zdravotnej poisťovne, kauza piešťanské CT; a o strategických zámeroch vlády v oblasti profesijného a sociálneho stabilizovania zdravotných sestier.

Predseda NR SR Peter Pellegrini má teraz sedem dní na zvolanie schôdze. Zasadnutie parlamentu je povinný zvolať, ak o to požiada najmenej 30 poslancov.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #školstvo #opozícia #mimoriadna schôdza