Sestry žiadajú o pomoc prezidenta Kisku

Sestry a pôrodné asistentky žiadajú o pomoc prezidenta Andreja Kisku. Ako uviedla v utorok na brífingu predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká, prezident by mal autoritou svojho úradu prispieť k riešeniu situácie a pôsobiť ako mediátor.

09.02.2016 16:12 , aktualizované: 17:05
debata (118)

„Sestry nikto nikdy tak nesklamal ako Robert Fico. Robert Fico nám v piatok oznámil, že sa môžeme vrátiť do nemocníc, na to sme reagovali ešte v ten deň, že jeho ponuku prijímame. V prvý pracovný deň, teda v pondelok, sme išli rokovať spoločne ako sestry s riaditeľmi do nemocníc. Tam riaditelia jasne povedali, že so sestrami už nerátajú,“ povedala Kavecká pred stretnutím s prezidentom. Zároveň dodala, že sestry sa vrátia iba jednotne.

Podľa Kaveckej riaditelia nemocníc neposlúchli predsedu vlády a konajú na vlastnú päsť. „Zachytili sme informácie zo žilinskej nemocnice, že sa sestry vracajú. Sú to iba tie sestry, ktoré sa vracali v piatok, nie je to ani o jednu sestru naviac,“ poznamenala Kavecká. V Žiline zostáva približne 135 sestier nezamestnaných, v Prešove je to 304 a v Trnave 56.

Podľa šéfky odborového združenia je tu snaha rozdeliť sestry a zbaviť sa tých, ktoré poukazovali na problémy v nemocniciach, ako vyhlásila, doslova ide o zlikvidovanie sesterských odborov. „Je to nedôstojné od ľavicového premiéra, keď sa na niečo takéto dal. Je to nedôstojné od premiéra, ktorého politický subjekt má podpísanú zmluvu a dlhodobo nadštandardné vzťahy s Konfederáciou odborových zväzov,“ povedala Kavecká.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová opäť upozornila, že sestry, ktoré zamestnali jednotlivé nemocnice, neboli v systéme viac ako štyri roky. „My sme preverovali každú z týchto sestier a znova opakujem, tieto sestry neboli v systéme šesť rokov, aj desať, nemôžu pracovať samostatne a nemajú špecializáciu,“ vysvetlila.

Lazorová tiež predpokladá, že keďže prezident Kiska dvakrát nepodpísal novelu zákona upravujúcu platy zdravotníckych pracovníkov, asi sa s ním nestotožňuje. „Aj preto sme sa rozhodli, že požiadame o stretnutie pána prezidenta a budeme sa snažiť získať jeho podporu na to, aby sestry vo svojom boji ďalej mohli pokračovať a boli úspešné,“ uzavrela Lazorová.

Zdravotníctvo sa musí podľa prezidenta SR Andreja Kisku stať prioritou budúceho parlamentu a vlády. „Som presvedčený, že zdravotníctvo by malo byť aj osobnou prioritou budúceho premiéra,“ povedal prezident po stretnutí so sestrami. Dať výpoveď v práci s rizikom straty zamestnania, príjmu pre rodiny, je podľa Kisku mimoriadna forma protestu. Samotný protest však komentovať nechcel. Hromadné výpovede sestier sú podľa hlavy štátu dôsledkom katastrofálneho stavu v zdravotníctve. „V systéme zdravotníctva máme jednu veľkú neprehľadnú džungľu, kde rozhodujú silné lakte jednotlivých aktérov a samozrejme aj známosti. Vládne tu žiaľ neporiadok,“ povedal Kiska.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Monika Kavecká #Andrej Kiska