Lajčák: Grécku môžeme pomôcť s financovaním hot-spotu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák prijal v utorok v Bratislave alternujúceho ministra zahraničných vecí pre európske záležitosti Helénskej republiky Nikosa Xydakisa. Ako informoval tlačový odbor rezortu, ministri spolu hovorili o aktuálnych európskych otázkach s akcentom na blížiace sa predsedníctvo SR v Rade EÚ a migrácii.

09.02.2016 18:55
debata (6)

Lajčák v rozhovore zdôraznil pripravenosť Slovenska pomôcť Grécku. Minulý mesiac Slovensko poslalo do Grécka 14 ton humanitárnej pomoci v hodnote vyše 150-tisíc eur. Na stretnutí s ministrom Xydakisom šéf slovenskej diplomacie Lajčák navrhol ďalšiu pomoc, a to v podobe finančného príspevku na postavenie alebo prevádzku niektorého z registračných centier pre migrantov, tzv. hot-spotov.

Lajčák takisto poukázal na to, že v prvom rade treba obnoviť kontrolu na vonkajších hraniciach EÚ a čo najskôr spustiť činnosť hotspotov na registráciu migrantov. V jedom aj druhom prípade zohráva Grécko kľúčovú úlohu. „Grécko je náš blízky partner a spojenec v rámci EÚ a NATO, vnímame výzvy, ktorým čelí a sme pripravení našim priateľom pomáhať zvládnuť tieto výzvy spoločnými silami,“ konštatoval šéf rezortu zahraničia.

Gréckeho ministra N. Xydakisa prijal aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí a splnomocnenec vlády SR pre prípravu predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) Ivan Korčok. Okrem aktuálnej situácie v oblasti migrácie rezonovala na stretnutí príprava SK PRES. Korčok partnerovi načrtol hlavné témy, ktoré budú patriť medzi priority nášho predsedníctva. Partneri sa tiež venovali aktuálnej ekonomickej situácii v Grécku s dôrazom na implementáciu reforiem v rámci tretieho programu finančnej pomoci Grécku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Lajčák