V kauze Matovič začala polícia trestné stíhanie

Trestnoprávnu dohru má kauza, v ktorej premiér Robert Fico obvinil lídra hnutia OĽaNO-Nova Igora Matoviča z daňových podvodov. Polícia začala trestné stíhanie vo veci možného podozrenia zo spáchania trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Vypočutý bol už Pavel Vandák, na ktorého mal Matovič previesť svoju firmu Igor Matovič - regionPress ešte v roku 2008 deň pred daňovou kontrolou.

09.02.2016 20:00
Igor Matovič Foto: ,
Líder hnutia OĽaNO-Nova Igor Matovič.
debata (348)

Vandák vypovedal pred vyšetrovateľom Národnej protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry v Trenčíne ešte v sobotu. „V predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie,“ reagoval Martin Wäldl, hovorca Policajného prezídia. Polícia nechcela komentovať, či sa Vandák na polícii prihlásil sám alebo ho predvolali a či na výsluch predvolali aj Igora Matoviča a premiéra Roberta Fica. Wäldl len uviedol, že postup vo vyšetrovaní si určuje v súlade s Trestným poriadkom vyšetrovateľ sám. Za tento trestný čin hrozí páchateľovi väzenie od troch do ôsmich rokov.

Matovič oznámil, že sa k tvrdeniam Vandáka a premiéra sa vyjadrí v utorok. Pôvodne chcel reagovať ešte v pondelok. Odložil to pre chorobu.

Podľa zápisnice, ktorú zverejnila agentúra SITA, Vandák pred vyšetrovateľom povedal, že účtovné dokumenty firmy, ktorú odkúpil od Matoviča, neodviezol do zberu, ale zrejme ich zničil Matovič. Vypovedal tiež, že v roku 2008 podpisoval papiere, ktoré mu dával Matovič, bez toho, aby vedel, o čo ide. Vandák sa stal po podpise zmluvy 14. augusta 2008 majiteľom podniku s účtom, na ktorom bolo viac ako 121 miliónov korún. Vandák však tvrdí, že o tom nevedel a že nikdy toľko peňazí nemal. V tom čase mal navyše zablokované všetky svoje účty pre exekúciu. Pred vyšetrovateľom zdôraznil, že neprevzal od Matoviča žiadne účtovníctvo a ani sa nikdy nezaviazal, že mu ho bude opatrovať. Vyšetrovateľ sa ho tiež pýtal na výdavkové doklady. Jeden vo výške viac ako 348-tisíc korún z roku 2008 a druhý na 5-tisíc eur z roku 2009. Vandák mu povedal, že nikdy takými peniazmi nedisponoval. Podpísal len to, čo mu dal Matovič.

Matovič vyhlásil, že očakával tento scenár. „Vyjadrenie Pavla Vandáka, bohužiaľ, obsahuje kopu výmyslov, lží a poloprávd a budem na ne, samozrejme, patrične reagovať,“ povedal Matovič.

Premiér minulý týždeň obvinil Matoviča, že v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na bieleho koňa Vandáka, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu. Podľa premiéra Matovič dva mesiace po prevode firmy od zmluvy o predaji odstúpil.

Predseda OĽaNO Matovič obvinenia odmietol, tvrdenia Fica označil za lož. Vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní podvádzal.

© Autorské práva vyhradené

348 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #OĽaNO #Igor Matovič #regionPRESS