Unesený chlapec sa vráti na Slovensko

Jednu bitku matka o svojho osemročného syna Petra vyhrala. Vojna rodičov o školáka, ktorý je už vyše dvoch týždňov v detskom domove v talianskej Ancone, sa však nekončí.

10.02.2016 12:30
okresny sud bratislava, krajsky sud v bratislave Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Bratislavský okresný súd síce v pondelok rozhodol, že chlapec sa vráti na Slovensko, ale do opatery ho prevezme Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Peťko tak poputuje znovu do detského domova. Tentoraz v Bratislave. Tam by mal byť dovtedy, kým krajský súd nerozhodne o zverení dieťaťa jednému z rodičov. Advokát chlapcovej matky Andrej Gara hovorí, že to môže trvať týždeň, ale aj mesiac.

„Súd zveruje maloletého do starostlivosti Detského domova Studienka, Bratislava. Nariaďuje detskému domovu, aby v spolupráci s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečil návrat maloletého zo zariadenia sociálnych služieb Ancona v Taliansku na územie Slovenskej republiky,“ povedal hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Ústredie bude v úlohe kolízneho opatrovateľa.

Jana Lukáčová, riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, hovorí, že nevie, kedy sa podarí dostať chlapca na Slovensko. „Keďže rozhodnutie okresného súdu ešte nie je vykonateľné, nemožno sa teraz k časovým reláciám vyjadrovať,“ reagovala Lukáčová. Konať môžu až po tom, čo jeho verdikt dostanú talianske úrady. Podľa advokáta Garu ho už ústredie práce poslalo do Talianska.

Gara aj matka chlapca majú obavy o jeho zdravie. Peter skončil podľa nich v opatere psychológov.

Aj po tom, čo chlapec príde na Slovensko, budú súdne naťahovačky pokračovať. O celej právne zamotanej kauze bude rozhodovať bratislavský krajský súd. Advokát matky sa totiž odvolal proti verdiktu Okresného súdu Bratislava I, ktorý minulý týždeň rozhodol, že chlapec by sa mal vrátiť do USA, kde žil spolu s matkou a otcom do leta 2015. Po rozchode mali striedavú starostlivosť, po čase však americký súd zveril dieťa do starostlivosti otca. Mama ho vlani vzala na Slovensko, kde sa otec o chlapca súdil. Ešte predtým, ako padol rozsudok, otec Peťka uniesol.

Američan gréckeho pôvodu tak urobil pred dvoma týždňami. Prišiel po syna do Základnej školy na Podjavorinskej ulici v Bratislave. Po otcovi bolo vyhlásené medzinárodné pátranie. Talianski policajti ho spolu s Peťkom zadržali v Ancone, kde sa pokúsili nastúpiť na trajekt smerom do Grécka. Slovenská polícia už Američana obvinila z únosu. Otec chlapca médiám tvrdil, že matka zobrala dieťa z USA po tom, čo nedokázala zvíťaziť ani v jednom súdnom spore, ktoré tam viedli. Obvinil ju, že porušila súdne rozhodnutia nielen amerických súdov, ale naposledy aj slovenského, ktorý rozhodol o návrate ich syna do krajiny obvyklého pobytu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #okresný súd #únos detí