Matovič zobral novinárov na povalu, ukázal účtovníctvo

„Žiadne účtovníctvo som nikdy nezničil,“ povedal šéf OĽaNO Igor Matovič v reakcii na obvinenia premiéra Roberta Fica. Zároveň na Pavla Vandáka podáva trestné oznámenie za krivú výpoveď a za krivé obvinenie. Fica vyzval na detektor lží. Vraj ak premiér na vyšetrenie detektorom príde a bude odpovedať na otázky, ktoré mu položí, Matovič mu dá 121 miliónov korún, ktoré získal z predaja živnosti.

10.02.2016 11:47 , aktualizované: 17:06
Matovič Foto: ,
Igor Matovič na povale rodinného domu v Borovej.
debata (1271)

„Ja budem tiež odpovedať na akúkoľvek otázku, ktorú mi Fico položí,“ povedal Matovič. Líder obyčajných ľudí chce debatou na detektore lži ukončiť kauzu okolo predaja svojej bývalej firmy. „Je v silnom verejnom záujme, aby sme vrátili diskusiu kam patrí, aby sme sa bavili o školstve a zdravotníctve,“ konštatoval. Fica by sa Matovič na detektore spýtal napríklad na to, či bol v byte na Vazovovej ulici (kauza Gorila) alebo či jeho asistentka Mária Trošková písala reakciu za lekára Pavla Kostku (kauza Klinika Kostka).

Matovič v stredu zaviedol novinárov na povalu v dome jeho starej mamy, kde im ukázal dokumenty, ktoré sú podľa neho účtovníctvo jeho podniku.

Vchod do domu Matovičovej starej mamy. Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Matovič Vchod do domu Matovičovej starej mamy.

Matovič popiera obvinenia premiéra Fica, že cez bieleho koňa prepral 122 miliónov korún a je daňový podvodník. Novinárom ukázal kópiu daňového priznania za rok 2008 ako doklad o tom, že zaplatil daň. „Pri prevode podniku som zaplatil na daniach viac ako 15 miliónov korún. Ktorý podvodník by dobrovoľne platil daň za prevod podniku,“ dodal Matovič.

Najlepší obsah slovu tunelovanie podľa Matoviča dáva samotný Fico, čo sa za osem rokov jeho vlád prejavuje systematickým rozkrádaním štátu či predraženými nákupmi. „To je tunelovanie, nie to, keď niekto predá svoj vlastný podnik a príjem zdaní,“ konštatoval.

Odmietol tiež tvrdenia, že zničil účtovníctvo svojej rodinnej firmy RegionPress. „Všetko účtovníctvo som odovzdal Pavlovi Vandákovi,“ uviedol Matovič. Pri prevode časti živnosti na Vandáka neskôr uskladnil účtovníctvo za roky 1997 až 2001, za rok 2003 a 2005 až 2008 v aute na dvore svojej starej mamy v obci Borová. Vandák podľa Matoviča toto účtovníctvo nemal kde odložiť, tak ho uložil on.

„Každý účtovník aj živnostník vie, že keď sa niekto zbaví účtovnej dokumentácie, nezbavuje ho to povinnosti platiť dane. Teda nech by sa s tým účtovníctvom stalo čokoľvek, voči štátu podnikateľ nestráca zodpovednosť,“ dodal Matovič. Daňový úrad to podľa neho nezaujíma a pristúpi k vyrúbeniu dane na základe pomôcok.

Predseda OĽaNO Igor Matovič ukazuje svoje... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Igor Matovic Predseda OĽaNO Igor Matovič ukazuje svoje daňové priznanie z roku 2008.

Upozornil na to, že Vandák reálne vykonával činnosť na vymáhanie pohľadávok a teda nemôže byť bielym koňom, za ktorého ho označil premiér.

Ohradil sa aj voči výpovedi Pavla Vandáka. „Výpoveď mi pripadá ako príliš dobrá rozprávka a myslím si, že tentoraz to Smer prehnal,“ povedal Matovič s tým, že Vandák si vo výpovedi viackrát oponuje. Matovič vyslovil počudovanie nad tým, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry deň po tom, ako Fico otvoril kauzu, vypočul Vandáka na jeho vlastnú žiadosť. Matovič nemá pochybnosti o tom, že Vandákova výpoveď vznikla na Súmračnej ulici, kde sídli Smer.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #OĽaNO #Igor Matovič