Doktor Kostka odkazuje strane Sieť: Nie som masér, nekradnem

Klinika Kostka a doktor Pavol Kostka sa dôrazne ohradzujú voči tvrdeniam strany Sieť. "Počas mojej viac ako 15-ročnej praxe a dennodennej práci s pacientom si to môj odborný tím, ako ani moje kliniky nezaslúžia. V médiách už týždeň počúvam slová o tom, že nejaký masér "ukradol" milióny. Netuším, na čom je postavená politika, ja politik nie som, ale vždy som si myslel, že v našej spoločnosti môže a aj funguje aspoň princíp pravdy, faktov a férovosti," uviedol Kostka v stanovisku pre médiá.

10.02.2016 11:56
klinika kostka, rehabilitacia, fyzioterapia,... Foto: ,
Klinika Kostka.
debata (31)

Podpredsedovi strany Sieť Miroslavovi Beblavému odkazuje Kostka, že nie je žiadny masér. „Som lekár, ktorý skončil lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1999 a rovnako ako aj moji kolegovia nie sú maséri, sú to aj lekári a aj fyzioterapeuti, vysokoškolsky vzdelaní ľudia,“ vysvetlil Kostka.

Zároveň dodal, že nezarába 5-tisíc eur denne, ako tvrdí Beblavý. Klinika Kostka začala fungovať od roku 2000. „Za tieto roky sme vykonali viac ako 1 milión terapií. Nechápem, ako si politická strana Sieť, len tak zoberie dobré meno mojich zdravotníckych zariadení a vloží ma do svojej politickej kampane. Možno to nechápem aj preto, že nie som politik, ale lekár,“ zhodnotil Kostka.

Od roku 2011 sa klinika dohodla so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) na pilotnom projekte a následnom zazmluvení. Podľa Kostku ani jeden pacient nebol zaplatený z poisťovní iba tak, zadarmo, ako Beblavý tvrdí, a iba za nejaké masírovanie. Kostka upozorňuje, že za rapídnym nárastom pacientov netreba hľadať žiadnu politiku ani rodinkárstvo. „Aj keby som mal kontakty aj so svätými a prosím berte to ako len prirovnanie, tak nikto nedonúti prísť pacienta na Kliniku Kostka,“ dodal s tým, že pacienti sa rozhodli sami.

Podľa Beblavého si VšZP objednala na tento rok služby doktora Pavla Kostku vo výške 3,2 milióna eur. Zároveň mu zazmluvnila ďalšiu kliniku v Trenčíne. Upozornil na to minulý štvrtok na brífingu. Ako povedal novinárom, vyplýva to z dodatku číslo 26 k zmluve s doktorom Kostkom, ktorý bol uzatvorený 22. decembra minulého roka novým šéfom VšZP Miroslavom Vaďurom.

„Táto zmluva platí od 1. januára tohto roka. To nie je suma z minulého roka, to nie je suma z predminulého roka. To je suma na tento rok, ktorá aktuálne beží,“ upozornil Beblavý. Strana Sieť preto vyzvala premiéra SR Roberta Fica, aby spomínanú zmluvu zrušil. Ak to neurobí, strana deklaruje, že to bude prvá vec, ku ktorej pristúpi po voľbách. Doktor Kostka je podľa Beblavého najziskovejším podnikateľom v slovenskom zdravotníctve. Zdôvodnil to ročnou ziskovosťou na úrovni 54,5 % za rok 2014.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Sieť #Pavol Kostka #klinika Kostka