Trenčianske sestry: Chceme dôstojné podmienky a výpovede stiahneme

V jednej ruke dáždnik, v druhej transparent. S takouto výbavou prišli v stredu popoludní na Mierové námestie v Trenčíne protestovať sestričky z tunajšej Fakultnej nemocnice. Vo výpovedi ich zostáva 56, na námestí sa ich zhromaždilo minimálne päťdesiat. Neodradilo ich ani studené a upršané počasie.

10.02.2016 17:48
zdravotné sestry, Trenčín Foto: ,
Protestujúce sestričky na námestí v Trenčíne.
debata (107)

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky z trenčianskej nemocnice vyhlásili, že sú ochotné stiahnuť výpovede, no žiadajú od vedenia nemocnice najmä zabezpečenie dôstojných pracovných podmienok, bez veľkého množstva nezaplatených nadčasových hodín. Upozorňujú, že ak nedôjde k dohode medzi sestrami a vedením nemocnice, od prvého marca hrozí, že pôrodnica, ktorá bola vyhlásená za najlepšiu na Slovensku a je štvrtou najväčšou v republike, zostane zatvorená a s ňou aj krajské neonatologické centrum pre predčasne narodené deti.

„Chceme v prvom rade, aby sa naplnili normatívy, aby bol dostatok sestričiek a pôrodných asistentiek. Viem, že je to ťažké naplniť, lebo mladých táto práca neláka, nástupný plat 540 eur v čistom je málo. Ak odídeme, ohrozená je gynekologicko – pôrodnícka klinika aj klinika pediatrie a neonatológie vrátane oddelenia patologických novorodencov,“ povedala Viera Milanová, jedna z pôrodných asistentiek vo výpovedi.

Vedenie nemocnice odmieta informácie o zatvorení pôrodnice alebo akéhokoľvek iného oddelenia, označilo ich za úmyselne vykonštruované klamstvá. Za neopodstatnené považuje aj sťažnosti sestier na množstvo nadčasových hodín.

„Sú to klamstvá, 99 percent sestier týchto kliník nemá žiadne nadčasové hodiny, dokonca väčšina ani nenapĺňa mesačnú normu hodín v súčasnosti. Takisto nemáme vedomosť o nedôstojných podmienkach,“ tlmočila stanovisko riaditeľstva Fakultnej nemocnice v Trenčíne jej hovorkyňa Petra Gembešová. Sestry však nad týmito slovami krútia hlavou. Podľa Viery Milanovej napríklad aj za február majú niektoré jej kolegyne 35 až 40 hodín nadčasov. To sa vraj stáva často, a tak sestry či pôrodné asistentky odpracujú za mesiac 5 týždňov, z toho jeden týždeň bez toho, aby to mali zaplatené. „Pri našej práci nie je miesto na chyby či omyly. Ale už nevládzeme. V našej nemocnici je priemerný vek sestričiek 49 rokov. Mnohé z nás sú živiteľky rodín, mnohé majú tri – štyri deti, ale aj napriek tomu sa rozhodli nemlčať a povedať – stačilo!“ – dodala Milanová.

Iveta Lazorová, prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek spochybňuje tvrdenia nemocnice, že dokáže zabezpečiť fungovanie pôrodnice, keď väčšina sestier a pôrodných asistentiek z nej odíde. Vraví, že na Slovensku nie je ani jedna pôrodná asistentka naviac, ba naopak, je nedostatok pôrodných asistentiek. „To sa ukáže, až keď pôrodné asistentky odídu,“ dodala Lazorová. Trenčianske sestry zdôraznili, že k podaniu výpovede ako krajnému riešeniu ich dohnala dlhodobá ignorácia ich požiadaviek a upozornení na nedostatky. Vedenie nemocnice sa bráni, že vytvorilo priestor na rokovanie a vypočutie ich názorov, ale sestry neprejavili záujem. Vo výpovedi je v súčasnosti 56 sestier zo 189, ktoré pôvodne podali výpovede. Väčšina ich už stiahla späť. Výpovedná lehota im vyprší 29. februára. Nemocnica už prijala 10 nových sestier a rokuje s ďalšími.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #výpovede sestier