V kauze Igora Matoviča je na ťahu daňový úrad

Živnostník, ktorý predá časť svojho podniku, musí archivovať účtovníctvo, a to niekoľko rokov. Z príjmu, ktorý predajom získal, musí zaplatiť dane, nie je od nich oslobodený. Vysvetľuje to daňový poradca Róbert Janecek z firmy CCS Tax v súvislosti s kauzou spojenou s šéfom OĽaNO Igorom Matovičom. Tento prípad by podľa neho mal objasniť daňový úrad.

11.02.2016 07:00
Igor Matovič Foto: ,
Matovič ukazuje daňové priznanie vyplnené nanečisto.
debata (560)

Igor Matovič tvrdí, že časť svojej živnosti predal ešte v roku 2008 Pavlovi Vandákovi. Vo všeobecnosti, ak živnostník predá časť svojho podniku niekomu inému, ako si podľa zákona musia medzi sebou rozdeliť účtovníctvo pôvodný a nový majiteľ?
Povinnosť archivovať účtovníctvo je tak na strane živnostníka predávajúceho časť svojho podniku, ako aj na strane kupujúceho. Nový majiteľ musí archivovať účtovníctvo až od doby, ako sa stal majiteľom podniku. Predajom podniku sa rozumie prevod majetku a záväzkov vzťahujúcich sa k danému podniku, čo je zachytené tak v účtovníctve predávajúceho, ako aj v účtovníctve kupujúceho zo zmluvy o predaji podniku. V zmysle zákona musia podnikatelia archivovať účtovníctvo päť až desať rokov. Pri tomto type transakcie nedochádza k prevodu samotného účtovníctva podniku a zodpovednosti za jeho archiváciu.

Je v živnostenskom registri vidieť, ak podnikateľ predá časť svojej firmy? Vo výpise zo živnostenského listu predávajúceho Igora Matoviča a kupujúceho Pavla Vandáka nie je vidieť žiadne zmeny v roku 2008?
Údaje o predaji časti podniku v živnostenskom registri nenájdete. V tomto prípade ide o zmluvu medzi dvoma podnikateľmi, ktorá ma súkromnoprávny charakter. Údaje o uzavretí obchodu a výške dane môžu vyplývať len z výkazov, ktoré sa povinne zverejňujú (napr. účtovná závierka v jednoduchom účtovníctve alebo podvojnom účtovníctve), alebo z daňového priznania, ktoré musí mať k dispozícií daňový úrad.

Je bežné, ak podnikateľ predá časť svojej živnosti?
Áno, je to bežná prax.

Platí, že predaj z podielu firmy nadobudnutej pred rokom 2004 je oslobodený od dane z príjmu?
V prípade živnostníkov nie, ale ak by podiel vo firme predávala právnická osoba, tak áno. Pokiaľ hovoríme o predaji obchodného podielu nadobudnutý v spoločnosti s ručením obmedzeným ešte pred rokom 2004, ten by bol oslobodený od dane z príjmu. Toto oslobodenie sa nevzťahuje na predaj podniku alebo jeho časti živnostníkom.

Nejde v prípade Igora Matoviča o snahu predajom časti živnosti optimalizovať svoju daň z príjmu?
Takto od stola sa nedá povedať, či áno, alebo nie. Na to by ste museli vidieť všetky podklady a je úlohou daňového úradu, rozhodnúť o tom, či boli alebo neboli zaplatené všetky dane. Ak povedia, že áno, všetko je v poriadku, ak zistia, že nie, išlo o podvod, nasleduje doplatenie krátenej dane a sankcia. Samotná transakcia z podnikateľského účtu na súkromný je legálna v prípade, ak živnostník zo svojej podnikateľskej činnosti zaplatil všetky dane.

© Autorské práva vyhradené

560 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #kauza #OĽaNO #daňový úrad #Igor Matovič #Róbert Janecek