Fico je posadnutý neexistujúcimi migrantmi, tvrdí server Politico

Slovensko je sotva miestom, ktoré by si migranti v Európskej únii vybrali. To nebráni premiérovi Robertovi Ficovi v ostrých výstupoch proti nim a využívaniu utečeneckej krízy na zvýšenie vyhliadok tretíkrát vyhrať parlamentné voľby.

11.02.2016 16:30
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (381)

Upozornil na to spravodajský server Politico.eu. Fico stavia na kartu strachu. Snaží sa využiť protiimigračné nálady v krajine bez skúseností s povojnovou masovou migráciou, ktorá dramaticky zmenila zloženie mnohých západoeurópskych štátov.

Tvrdí, že vláda monitoruje „každého moslima“ v krajine a „slovenskí občania a ich bezpečnosť majú prednosť pred právami migrantov“. Ficova fixácia na migrantov zatienila väčšinu ďalších problémov pred voľbami plánovanými na 5. marca.

Zatiaľ to funguje. Sociálni demokrati (Smer) na prelome roka dosiahli štyridsaťpercentnú podporu. „Nemáme žiadnych migrantov. Slovensko nie je dotknuté týmto problémom. Máme vlastné problémy a na ne by sme sa mali zamerať,“ povedal serveru Politico prezident Andrej Kiska.

Hoci sa Smer hlási k pozícii naľavo od stredu, kypí zmesou umierneného nacionalizmu, sociálneho konzervativizmu, korporativizmu a štátnej rozhadzovačnosti. Väčšinu v parlamente strana využila, aby zvýšila minimálnu mzdu, poskytla polovici Slovákov cestovanie po železnici zadarmo, ponúkla také investičné stimuly, že prilákala novú automobilku Jaguar Land Rover, a dala viac moci spravodajským službám.

Všetko neprebiehalo tak hladko. Škandály v zdravotníctve si vynútili odstúpenie predsedu parlamentu a ministra zdravotníctva. Vláda zachraňovala krachujúcu stavebnú firmu, ktorej vlastník je spojencom strany. To poškodilo Smer v prieskumoch.

Ficove vyhliadky na znovuzvolenie či prinajmenšom na vládnutie bez koaličného partnera sa ocitli na vážkach. Potom prišla utečenecká kríza a Fico znovu vyrazil do útoku.

„Keď vypukla migračná kríza, mnohým opozičným vodcom sa nechcelo vstať a vysvetľovať, že by sa naša krajina mala správať podľa moderných európskych princípov. Chýbajú nám noví charizmatickí vodcovia, ktorí by boli schopní zjednotiť voliča od stredu doprava,“ povedal Kiska.

Slovákov podľa novembrového prieskumu Eurobarometer viac trápi nezamestnanosť, ekonomika, zdravotná starostlivosť a životné náklady ako migrácia. Len šesť percent uviedlo terorizmus ako jeden z dvoch najpálčivejších problémov.

381 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #utečenci #migračná kríza