Poslanci na mimoriadnej schôdzi neschválili návrhy opozície

Poslanci NR SR na mimoriadnom rokovaní parlamentu neprijali návrhy opozície na uznesenie k zdravotníctvu a k riešeniu krízovej situácie v školstve a opatrenia na dlhodobé a udržateľné zlepšenie školstva. Schôdza sa skončila o pol tretej v noci.

12.02.2016 06:55
parlament, mimoriadna schodza, sestricky, ucitelia Foto: ,
Mimoriadna schôdza parlamentu, ktorú zvolal predseda NR SR Peter Pellegrini na návrh opozície, sa konala nepretržite asi 16 hodín, skončila o pol tretej ráno 12. februára.
debata (420)

Parlament v piatok nadránom k dvom bodom neschválil opozičné uznesenie k riešeniu situácie v zdravotníctve. Uznesenie malo smerovať k prijatiu opatrení na ochranu práv pacientov a na stabilizáciu postavenia zdravotných sestier a zdravotného systému ako celku so zameraním na zníženie zadlženia.

Predseda výboru pre zdravotníctvo Richard Raši (Smer) podal návrh uznesenia, v ktorom parlament konštatuje, že v súčasnej situácii je dôležité, aby sa dôvera pacientov k zdravotníckym pracovníkom posilňovala a ozdravenie slovenského zdravotníctva pokračovalo. „Je to špecifický rezort a treba rátať s tým, že niektoré benefity sa zúročia až po dlhšom čase,“ citoval návrh Raši. Za uznesenie hlasovalo 80 poslancov, proti boli dvaja, zdržalo sa 45 a jeden nehlasoval.

Podľa Rašiho návrhu ďalej parlament žiada vládu, aby v záujme pacientov a aj zdravotníckych pracovníkov pokračovala v prísne nastavených podmienkach DRG systému a dodržiavania schváleného harmonogramu. DRG systém musí byť prioritou aj budúcej vlády, je významným ekonomickým stabilizačným prvkom.

Podľa schváleného uznesenia by mala vláda pri eHealth-e dbať na to, aby sa nestalo to, čo v minulosti, kedy bolo spúšťanie takmer na dva roky zastavené. Okrem iného tiež požaduje každoročné prideľovanie potrebných kapitálových výdavkov nemocniciam na ich rekonštrukciu a zvýšenie benefitov pre pacientov, vykonávanie auditov nemocníc, či zachovanie sociálne únosnej liekovej politiky.

Podľa opozície školstvo trpí podfinancovaním

Poslanci Pavol Abrhan (KDH), Richard Vašečka (OĽaNO) a Martin Poliačik (SaS) navrhovali, aby Národná rada SR vyjadrila vážne znepokojenie s tým, že vláda dlhodobo ignoruje problémy v školstve.

Súčasťou opozičného návrhu uznesenia bolo tiež upozornenie, že vzdelávanie je jedným zo základných pilierov vyspelého štátu, pričom slovenské školstvo trpí nedostatkom systémových zmien a jeho podfinancovaním. Poslanci v návrhu tiež žiadali vládu, aby bezodkladne rokovala so zástupcami Iniciatívy slovenských učiteľov a prijala opatrenia na ukončenie štrajku.

Žiadali tiež, aby vláda preverila financovanie projektov v rezorte školstva. Poslanci chceli od vlády aj návrh novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou by zaviedla možnosť získavať kredity pre učiteľov overením kompetencií a zrušila by sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov. V poslednom bode tiež žiadali vládu, aby predložila legislatívny návrh so záväzkom ministerstva školstva každoročne vypracovať výročnú správu o stave školstva a predkladať ju NR SR. Cieľom návrhu uznesenia bolo reagovať na krízovú situáciu v slovenskom školstve. Iniciatíva slovenských učiteľov totiž vyhlásila 25. januára štrajk učiteľov.

NR SR vyzvala k naplneniu vzdelávacieho programu po voľbách

Národná rada SR namiesto opozičného návrhu prijala návrh poslanca Ľubomíra Petráka (Smer). V uznesení konštatovala, že kvalitné vzdelanie je jedným zo základných pilierov každého vyspelého štátu a riešenie problémov v školstve vyžaduje pokračovanie v systémových zmenách v školstve naprieč celým politickým spektrom. Národná rada SR zároveň v uznesení konštatovala, že konsolidácia financií vytvorila systémové predpoklady pre dlhodobo udržateľné financovanie školstva a vedy na Slovensku.

Národná rada zároveň vyzýva všetky politické strany, aby deklarovali verejný záväzok prijať po voľbách spoločne v NR SR Národný vzdelávací program na roky 2016 až 2024. Národný vzdelávací program bude obsahovať ciele vzdelávania, kroky na ich dosiahnutie, časový harmonogram aj finančné zabezpečenie jednotlivých úloh. Národná rada ďalej vyzýva garantovať efektívny, spravodlivý a transparentný systém financovania školstva. Ďalej tiež vyzýva prijať v NR SR zákony o financovaní regionálneho školstva, vysokého školstva, vedy a výskumu v súlade s metodikou a odporúčaniami OECD.

Ďalším bodom je prijať v NR SR novelu zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorou sa prehodnotí systém kontinuálneho vzdelávania. Vyzýva tiež dofinancovať modernizačný dlh škôl a školských zariadení, ktorý vznikol nerovnakým prístupom pri čerpaní štrukturálnych fondov EÚ. Uznesenie ďalej vyzýva každoročne vypracovať výročnú správu o stave školstva a o plnení Národného vzdelávacieho programu na roky 2016 až 2024.

Martin Poliačik (SaS) povedal, že po mesiaci štrajku učiteľov je toto uznesenie veľkým sklamaním, v ňom nie je žiadny záväzok. "Vôbec nevieme, čo v tých novelách bude napísané. To, že prijmeme novelu, nehovorí nič,“ hovorí Poliačik.

420 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #školstvo #NR SR #mimoriadne rokovanie