Šándor: Je dobré, že sa NATO zobudilo

Severoatlantická aliancia vstúpi do migračnej krízy svojimi silami priamo na mori medzi Gréckom a Tureckom. Podľa českého bezpečnostného analytika Andora Šándora rozhodla skutočnosť, že o angažovanie NATO požiadalo Nemecko.

12.02.2016 12:00
Andor Šándor
Andor Šándor
debata (79)

Ide o výnimočnú vec, ak sa na riešení migračnej vlny bude podieľať vojenská organizácia?
Myslím si, že je konečne dobré, že sa aliancia zobudila a rozhodla sa, že bude pomáhať chrániť južné hranice. Načo alianciu máme? Jej nasadenie je samozrejme výnimočné, pretože zasahuje v civilnej záležitosti. Je to však správne rozhodnutie, aj keď bude komplikované.
Prečo teda zasiahne?
Pretože o to požiadalo Nemecko ako silný štát a podľa mňa aj Turecko. Sú to tak silní a dôležití členovia aliancie, že sa rozhodla túto žiadosť rešpektovať.
Budú sa utečenci vnímať ešte viac ako bezpečnostná hrozba, keď zasiahne priamo vojenská sila?
To sa deje. Nemecko a Turecko hodnotia migračnú krízu ako vážnu. Je to vyjadrenie toho, že Nemecko nie je schopné riešiť problém spoločne v rámci s Európskou úniou, tak požiadalo o pomoc NATO.
Utečenci, ktorí sa na mori dostanú do problémov a lode Severoatlantickej aliancie im pomôžu, sa majú vracať späť do Turecka. Myslíte si, že bude niečo také fungovať?
Neviem. Nie som znalec námorného práva. Podľa mňa jediné lode, ktoré môžu kohokoľvek vracať späť do Turecka, sú len turecké lode. Neviem teda, ako bude mandát krajín tejto vojenskej organizácie postavený a či z toho nebude „bramboračka“. Pokiaľ sa k takému kroku odhodlajú, musí byť zastrešený nejakým mandátom. Keďže Turecko je jednou z krajín, ktoré o pomoc aliancie požiadalo, tak to nebude torpédovať.

Ako si vysvetliť vyjadrenie šéfa NATO Stoltenberga, že sa nebudú zastavovať plavidlá s migrantmi alebo ich tlačiť späť?
Nechápem, čo tam potom budú robiť. Počkajme si však, čo reálne nastane.
Aký by mohol byť príspevok Slovenska či Česka pri tejto akcii?
Slovensko námorníctvo nemá, v Česku sa tiež lode rozpredali. Viem si predstaviť finančnú podporu vrátane nejakého pomocného spravodajského štábu. Je otázka, ako integrovať do námorných síl ľudí z krajín, ktoré majú malú skúsenosť s námornými operáciami. Neviem si predstaviť, že by išlo o zásadný kontingent, ktorý by potrebovali členské krajiny aliancie.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #NATO #Turecko #migračná kríza #Andor Šándor