Manažéri z Jaguaru si školu najprv oťukli tajne

Najprv ju navštívili tajne, neskôr oficiálne. Britskú automobilku Jaguar Land Rover, ktorá postaví pri Nitre výrobný závod, upútala Stredná odborná škola polytechnická v Nitre. Svojich budúcich zamestnancov tu chce vychovávať už počas štúdií.

12.02.2016 13:00
škola, automobilka, CNC stroje, počítač Foto:
Študenti pracujú na takzvaných CNC strojoch, teda počítačom riadených zariadeniach.
debata (33)

Budova školy doslova "zrástla“ s priemyselnou oblasťou v Dolných Krškanoch. Obklopuje ju viacero firiem, kde študenti vo vyšších ročníkoch praxujú. Často na najmodernejších strojoch. V podnikoch robia maturanti aj praktickú časť záverečnej skúšky.

Z britskej automobilky prišli do školy po prvýkrát tajne. "Bolo to minulý rok počas jarných prázdnin, keď mali žiaci voľno,“ spomína riaditeľka Oľga Hodálová. Študenti odboru programátor boli ochotní prerušiť prázdniny a prišli ukázať, ako prebieha praktická výučba v dielňach. Zástupcov automobilky to podľa riaditeľky milo prekvapilo. Pozdávali sa im aj vzdelávacie odbory. "Zdá sa, že im vyhovujú. Ak by boli požiadavky na ich úpravy, budú zrejme len minimálne,“ myslí si riaditeľka.

Jaguar najviac oslovili odbory mechanik nastavovač, mechanik strojov a zariadení, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení, mechanik elektrotechnik a obrábač kovov. Pribudnúť by mal odbor mechanik automobilových liniek, ktorý na stredných školách v rámci kraja chýba. Podľa Hodálovej chcú byť pripravení vyjsť automobilke v ústrety, keby o to mala záujem.

Do školy sa manažéri britského podniku vrátili v septembri, tentoraz už oficiálne. "Preberali sme viaceré možnosti spolupráce, nechcem to však zakríknuť,“ mieni Hodálová. Všetko sa má vyjasniť až po návšteve v Birminghame, kde pozvali vedenie školy, aby sa oboznámilo s ich systémom výroby, ale aj so vzdelávaním a prípravou zamestnancov.

Pomocou 3D softvéru modelujú študenti súčiastky... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
škola, prezentácia, počítač, študenti Pomocou 3D softvéru modelujú študenti súčiastky na predmete počítačová grafika.

Hodálová pripomenula, že momentálne by potrebovali rozbehnúť projekt prístavby v zadnej časti areálu. Tam by chceli umiestniť dielne pre praktickú výučbu prvákov a druhákov. Vyššie ročníky už chodia praxovať do firiem, s ktorými škola spolupracuje. Je ich viac ako 30. "Dielne máme na troch miestach, čo nie je z pohľadu logistiky dobré. Časť dielní je už v nevyhovujúcom stave,“ vysvetlila riaditeľka.

Automobilka plánuje spustiť plnú výrobu v roku 2019, teda o tri roky. Prácu by tu malo nájsť takmer 3 000 ľudí. Niektorí študenti nad tým už rozmýšľajú. V automobilovom priemysle vidia budúcnosť, láka ich pracovné prostredie a takisto aj plat.

Viktor Kubala tretí rok študuje odbor programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Jaguar ho láka. „Chcem si tam podať prihlášku,“ prezradil. Štvrták Tomáš Ridzoň z rovnakého odboru, ktorý do školy dochádza z obce Čata pri Leviciach, tiež uvažoval nad novou automobilkou. "Aj keď už tento rok maturujem, myslím, že byť absolventom tejto školy bude výhodou,“ poznamenal.

Za najväčšiu výhodu školy považuje Viktor Kubala odborný výcvik, ktorý prebieha vo firmách. "Pracujeme na strojoch, ktoré sa skutočne používajú. Často ide o najmodernejšie technológie a my už s nimi máme skúsenosti.“ Študenti vedia pracovať aj so staršími strojmi.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #študenti #stredná odborná škola #Jaguar Land Rover