Hrušovský: Treba mať po ruke všetky alternatívy

Prieskumy posielajú varovný signál KDH, stagnujú na úrovni 7 či 8 percent alebo dokonca padajú k hranici zvoliteľnosti. Bývalý šéf KDH Pavol Hrušovský verí, že volebný výsledok bude lepší.

13.02.2016 09:00
Pavol Hrušovský
Bývalý predseda KDH Pavol Hrušovský.
debata (152)

Prieskumy naznačujú, že vláda bez Smeru nebude možná, vidíte riešenie v ľavopravej vláde?
Problém vidím v inom, politika Smeru za posledné štyri roky zarúbala cestu k spolupráci s ostatnými stranami. Myslím na neochotu viesť seriózny dialóg, hľadať dohodu na vážnych rozhodnutiach v parlamente a na aroganciu, s akou sa pristúpilo k niektorým personálnym rozhodnutiam. A to už nehovorím o vysokej miere korupcie, klientelizmu, neriešení dlhodobých problémov.

Viete si teda predstaviť dvojkoalíciu Smeru a KDH alebo nie?
Žijeme v čase, keď všetky strany zvažujú možnosti po parlamentných voľbách, ako zostaviť vládu. Dosiahnutie dohody si vyžaduje dôveru, a tá je medzi Smerom a ostatnými stranami vrátane KDH hlboko naštrbená.

A ľavopravú vládu, ak by ju tvorili traja partneri?
Vždy som bol zástancom dialógu založeného na zodpovednosti za krajinu. V tejto chvíli sa vytvorili dva tábory, ktoré proti sebe stoja a niekedy menej súťažia a viac bojujú. Aktuálne zažívame boj, ktorý sprevádza kampaň a má odhaliť niektoré podozrivé obchodné operácie aj ústavných činiteľov. Predseda Figeľ hovorí, že Smer chceme nahradiť a nie doplniť. Je to odpoveď na otázku, či dvoj- alebo trojkoalícia. Okrem toho, situácia po voľbách môže byť úplne iná, ako sa javí dnes. Treba mať po ruke všetky alternatívy.

Ale vznik pravicovej koalície je ťažko predstaviteľný, pretože by v nej bola SNS a Most-Híd, nehovoriac o Obyčajných.
Nemám rád terminológiu pravicová či ľavicová vláda. Skôr by to mala byť vláda viac odvážna ako zbabelá, viac zodpovedná ako nezodpovedná. Je to o dôvere. Ak neexistuje medzi partnermi, nemôže vzniknúť dobré riešenie. Bude umením vzhľadom na súčasnú situáciu zostaviť vládu, ktorá dokáže dobre Slovensko spravovať. Predsedníctvo EÚ je jedna z vecí, ktorá bude klásť osobitné požiadavky na budúcu vládu tak, aby sme obstáli nielen ako národní, ale aj európski politici.

KDH sa pohybuje v prieskumoch okolo 7 či 8 percent, niektoré namerali dokonca len okolo 6. Nie je to signál, aby KDH zmenilo kampaň?
KDH má svoj volebný štáb, rozhodol sa pre istú stratégiu, ktorá sa niekomu môže páčiť, inému nie. Som presvedčený, že aj napriek prieskumom KDH dosiahne výsledok, ktorý sa bude zásadne líšiť od aktuálnych prieskumov.

Aký volebný výsledok bude pre KDH úspechom?
Lepší bude výsledok vyššej podpory voličov, než akú nám dali v posledných voľbách.

Namiesto osem percent deväť? To je úspech?
Trúfal by som si na viac, ale nerád používam pri odhadoch čísla. Chcem byť optimista napriek istým problémom, ktoré v kampani cítime, že sú.
Čo ak KDH dostane menej?
To bude otázka po voľbách. Som pozitívne motivovaný aj KDH, aby výsledok bol dobrý a aby ponúklo svoj program nie ako stranícky, ale vládny. Samozrejme, najdôležitejší bude názor voličov, tí rozhodujú o všetkom v prvom rade.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Pavol Hrušovský #volebný prieskum #voľby 2016