Východniari začnú prázdninovať ako prví

Kam s deťmi počas jarných prázdnin? Túto otázku si kladú rodičia školákov z východného Slovenska, ktorí majú od pondelka 15. februára týždeň voľna. Do škôl sa vrátia 22. februára.

13.02.2016 19:00
Miklušova väznica, historický dom, Foto:
Miklušova väznica.
debata (2)

Samosprávy v Košiciach, Prešove a ďalších mestách ponúkajú aj tento rok pomoc. Denné tábory či rôzne akcie pripravili centrá voľného času, ale aj športové strediská.

V Košiciach budú môcť deti využiť služby centra voľného času, ktoré vo svojich prevádzkach na Popradskej, Orgovánovej a Juhoslovanskej ulici pripravilo denné tábory. Nazvalo ich Jarné radovánky, Jarný relax a Jarný mix. Rodičia v nich môžu nechať deti počas celého dňa, v cene je program, obed, pitný režim a drobné odmeny pre deti.

Pobyt detí, ktoré sú členmi centra, stojí od 44 do 50 eur za týždeň, rodičia nečlenov zaplatia od 49 do 55 eur. Deti sa môžu tešiť na návštevu zoo, krytej plavárne, botanickej záhrady alebo planetária.

Riaditeľka Centra voľného času (CVČ) v Košiciach Alena Mocná hovorí, že podobné prázdninové aktivity organizujú už viac ako štvrťstoročie. „Jarných táborov sa zúčastňuje menej detí ako v lete, lebo mnohí rodičia ešte využívajú tento čas na spoločnú lyžovačku s deťmi,“ poznamenala Mocná.

Na deti počas jarných prázdnin nezabúdajú ani v košickej zoologickej záhrade. Jej hovorkyňa Eva Malešová uviedla, že pripravili prímestský tábor v cene 12 eur na jedno dieťa na deň vrátane celodennej stravy. Maximálne sa na ňom môže zúčastniť 30 detí. Program tábora je zameraný na environmentálnu výchovu.

„Bude, samozrejme, prispôsobený počasiu, no deti sa určite môžu tešiť aj na také činnosti, ako je pomoc pri chove niektorých zvierat, budú sa môcť dotknúť a odfotiť s hadom či jašterom, aj sa pozrieť do medvedieho brloha,“ prezradila Malešová. Tábor trvá od pondelka 15. do piatka 19. februára v čase od 7.30 do 15.30 h.

Množstvo podujatí bude aj v Prešove. Mestské ABC – Centrum voľného času tu organizuje prímestský tábor pre deti zo základných škôl. „Postarajú sa o ne profesionálni pedagogickí pracovníci. Program je zameraný na turistickú a športovú činnosť, návštevu Ekoparku, čas deťom vyplní aj výpočtová technika, tvorivé dielne, rôzne hry a súťaže,“ vyrátala hovorkyňa mestského úradu Veronika Kmetóny Gazdová. Deň pobytu na za jedno dieťa vyjde na šesť eur.

Tulene v Košickej ZOO. Foto: ZOOKOŠICE.SK
zoo, tuleň, tulene Tulene v Košickej ZOO.

Vybrané akcie pre deti počas prázdnin

  • Prímestský tábor v ZOO Košice s chovom zvierat
  • Výlet na Štrbské pleso, organizuje CVČ na Juhoslovanskej v Košiciach
  • Návšteva Miklušovej väznice, organizuje CVČ na Popradskej v Košiciach
  • Prehliadka Ekoparku v Prešove, organizuje CVČ Prešov
  • Možnosť kúpania v bazéne na ZŠ Mirka Nešpora v Prešove
  • Eskimácky víkend – Snežné psy pod Lomnickým štítom, 20. až 21. február

Okrem toho bude počas prázdnin v Základnej škole Mirka Nešpora otvorený bazén pre verejnosť. Od pondelka do piatka v čase od 13. do 20. h, počas soboty a nedele od 14. do 19. h. Centrá voľného času ponúkajú rôzne aktivity aj v ďalších mestách na východe. Tábor pre deti zorganizovalo CVČ v Trebišove.

Jeho riaditeľ Jozef Mačuga vysvetľuje, že za dvojeurový denný poplatok pripravili súťaže, športové hry, turistiku a ďalšie aktivity. Stravu si musia deti priniesť. Tábor v sídle CVČ bude otvorený od pondelka do piatka od 7.30 do 16. h. Kapacita je dvadsať až tridsať detí. Mačuga podotkol, že keď ich príde viac, postarajú sa aj o tie.

Prázdninám sa prispôsobili aj športové strediská a akvaparky. V Aquacity Poprad budú počas piatka, soboty a nedele časovo predĺžené animačné programy v čase od 13. do 21. h. Lenka Chovancová z oddelenia marketingu prízvukuje, že poskytujú aj bezplatnú škôlku, v ktorej môžu rodičia počas pobytu u nich umiestniť svoje deti. Za dieťa do výšky 120 centimetrov zaplatia rodičia pri vstupe jedno euro, rodinný lístok pre trojčlennú rodinu stojí 47 eur, pre štvorčlennú 52 eur.

Nuda nebude ani na lyžovačke v Tatrách. Hovorkyňa Tatry mountain resorts Zuzana Fabianová pripomína, že deti sa môžu zabaviť v detskej aréne Maxiland alebo vo Fun Zónach v Tatranskej Lomnici a Štrbskom Plese.

„Užiť si môžu dobrú lyžovačku, keďže na zjazdovkách vo Vysokých Tatrách je od 40 do 65 centimetrov snehu a lyžiarske podmienky sú vo všetkých lyžiarskych strediskách veľmi dobré,“ zdôraznila Fabianová. K dispozícii bude tiež Tatranský ľadový dóm na Hrebienku.

Koniec prázdnin spríjemní víkendová akcia pod Lomnickým štítom. Po siedmy raz sa tam uskutoční eskimácky víkend s názvom Snežné psy. Pre deti je pripravený zábavný program aj bezplatná jazda na psích záprahoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jarné prázdniny #Východné Slovensko