Nemecko podľa Fica protestovalo kvôli summitu V4 k migračnej kríze

Nemecko sa sťažovalo slovenskému ministerstvu zahraničia kvôli pondelkovému mimoriadnemu summitu krajín Visegrádskej skupiny (V4) s Macedónskom a Bulharskom v Prahe, na ktorom budú štátnici rokovať aj o posilnení ochrany hraníc medzi Bulharskom, Macedónskom a Gréckom. Novinárom to v sobotu povedal slovenský premiér Robert Fico, podľa ktorého by krajiny V4 mali ponúknuť náhradný plán ochrany vonkajších schengenských hraníc, ak v tejto záležitosti zlyhá Grécko.

13.02.2016 16:00
Robert Fico, premiér Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (85)

„Nemecko protestovalo u štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí kvôli konaniu tohto summitu, vraj treba hľadať iné cesty. Ak Grécko nechce chrániť schengenské hranice, musíme ponúknuť iné varianty,“ povedal Fico novinárom na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici po programovej konferencii strany Smer, ktorá sa zaoberala svojimi prioritami na obdobie po marcových parlamentných voľbách.

Už počas svojho prejavu na konferencii Fico o spomínanom proteste voči summitu krajín V4 do ktorej patrí Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko, hovoril ako o demarši s dodatkom, že „čo si to V4 dovoľuje spolu s Bulharskom a Macedónskom hovoriť o ochrane vonkajších hraníc“.

Možnosť vytvorenia takzvaného záložného hraničného systému v súvislosti s ochranou schengenských hraníc pred prílivom migrantov do EÚ cez takzvanú balkánsku cestu zmieňoval už skôr český premiér Bohuslav Sobotka. O tomto pláne hovoril predseda českej vlády s Ficom počas svojej januárovej návštevy Bratislavy. Slovenský premiér vtedy zámer svojho českého kolegu podporil.

Fico zopakoval svoj názor, že Grécko zlyháva v ochrane vonkajších hraníc schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol. „Chceme, aby vznikla zhoda medzi krajinami V4, že keď nefunguje Grécko a ono skutočne nefunguje, tak je výhodnejšie investovať peniaze do ochrany hraníc, ktorá oddeľuje Grécko od Macedónska, Bulharska a od ďalších krajín na danej línii,“ povedal.

Doplnil, že Bratislava je v tejto otázke pripravená podieľať sa finančne aj personálne. Slovensko už na začiatku februára vyslalo 25 policajtov do Macedónska, podľa informácií by mali pracovať spolu s kolegami z Česka na macedónsko-gréckej hranici.

Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel sa krajiny V4 so svojím zámerom ochrany schengenských hraníc a uzavretí balkánske trasy pre utečencov stavia proti plánu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorý počíta s riešením migračnej krízy za pomoci Turecka.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák tvrdenie magazínu odmietol. „Kým chýba spoločná európska stratégia, tak je legitímne, že štáty na balkánskej trase chránia svoje hranice. S tým im pomôžeme,“ povedal Lajčák časopisu. Dodal, že by bolo zlé prenechať Turecku riešenie problémov Európy.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #Robert Fico #schengen #utečenci #migračná kríza