Pellegrini: Mimoriadna schôdza nebola o riešeniach pre učiteľov a sestry

Štvrtková mimoriadna schôdza Národnej rady SR k situácii učiteľov a zdravotných sestier, "celé to rokovanie, tie vystúpenia vôbec nesmerovali k tomu, aby sa hľadali riešenia, boli to len rôzne komenty a hľadanie vinníkov", povedal predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer) v sobotnej diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.

13.02.2016 17:45
debata (29)

Podľa názoru predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a poslanca Európskeho parlamentu Richarda Sulíka mala schôdza poukázať na to, v akom stave sú školstvo a zdravotníctvo ostatných desať rokov, z ktorých osem vládne Smer-SD. Veľké zmeny sa od mimoriadnej schôdze parlamentu tri týždne pred voľbami podľa Sulíka očakávať nedali. Išlo o to poukázať na to, kto je zodpovedný.

Richard Sulík za problém označil aj to, že Smer v tomto období vymenil na poste ministra školstva troch ľudí, čo prispelo k tomu, že sa problémy neriešia. Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko si myslí, že podstata problému uniká, nie je podstatné, či je niekto s Ficom, alebo proti Ficovi.

„Každý každého na Slovensku pozná, nerieši sa systémovo vzdelávací proces, vzniká chaos v koncepcii vzdelávania. To, že ľudia v školstve a zdravotníctve prirodzene prejavujú svoj názor a nepokoj, to sa nedá ignorovať, pretože každý hlas je dôležitý. To sú už zúfalé pokusy týchto ľudí upozorniť na to, aby sa politici konečne zaoberali politikou, životom každého človeka,“ myslí si Danko. Tí, ktorí dostanú mandát po voľbách, by si podľa neho mali sadnúť za jeden stôl a začať hľadať systémové riešenia.

Hostia diskusie Slovenského rozhlasu – RTVS Sobotné dialógy sa vyjadrili aj k situácii v zdravotníctve. Richard Sulík a Andrej Danko sa zhodli v názore, že so zdrojmi v zdravotníctve sa plytvá. Danko pripúšťa, že nie je odborník a myslí si, že kauza Kliniky Kostka je aj predvolebný boj. Podľa neho v zdravotníctve unikajú finančné zdroje a dávajú sa do vecí, do ktorých by nemali, plytvá sa.

V zdravotníctve mu chýba hranica medzi súkromným a štátnym sektorom. Richard Sulík si myslí, že do čiernej ekonomiky z rozpočtu na zdravotníctva (cca 4 a pol mld. eur) môžu ísť desiatky percent. Toto číslo však podľa neho nevie presne nikto. Upozornil, že výdavky štátu na zdravotníctvo za posledných desať rokov rástli, ale zdravotníctvo v súčasnosti nie je v lepšom stave ako pred desiatimi rokmi.

„Toto len ukazuje, že v zdravotníctve nie je málo peňazí, len s nimi zle zaobchádzame“ a preto sú potrebné systémové riešenia. Zisk v zdravotníctve by mohol byť podľa lídra SaS čiastočne regulovaný. Tvrdí, že okamžite by napríklad mohlo pomôcť, ak by štátom vlastnené nemocnice obstarávali cez elektronické trhovisko a zakázal sa vývoz nedostatkových liekov zo Slovenska.

Peter Pellegrini upozornil, že nie je odborník na zdravotníctvo a v prípade Klinika Kostka chce počkať na výsledok kontroly, na fakty. Až potom sa môže ku kauze vyjadriť. Verí, že prijímané systémové opatrenia prinesú postupne zlepšenie zdravotného systému.

Andrej Danko doplnil, že SNS je za jednu zdravotnú poisťovňu. Žiadať v súčasnom systéme zdravotníctva jednu zdravotnú poisťovňu nie je podľa Sulíka správne. Peter Pellegrini k téme jednej zdravotnej poisťovne upozornil, že nejde o jednoduchý proces.

Môže byť napadnutý na ústavnom súde aj na medzinárodných súdnych dvoroch. Ak sa „nájde na to zhoda a dohodneme sa, že áno, a bude to ústavné, a že je to pre tento štát žiaduce, aby sme mali jednu zdravotnú poisťovňu, ktorá bude efektívne narábať s prostriedkami, tak podľa mňa o tom diskutujme aj ďalej“, povedal šéf NR SR.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Richard Sulík #Andrej Danko #Peter Pellegrini #výpovede sestier #štrajk učiteľov #SASKA