OĽaNO: Smer sa vysmial učiteľom a sestrám

Uznesenie plné všeobecných fráz, ktoré presadil vládny Smer počas mimoriadnej schôdze parlamentu, vníma podpredsedníčka národnej rady Erika Jurinová (OĽaNO) ako ďalší výsmech učiteľom a sestrám.

14.02.2016 13:22
Erika Jurinová, OĽaNO Foto: ,
Erika Jurinová.
debata (102)

Učitelia podľa Jurinovej vychovávajú budúcu generáciu, no financovanie v oblasti vzdelávania je najnižšie z krajín V4. „A rozpočet nášho celého ministerstva školstva vystačí na fungovanie jednej kvalitnej univerzity v zahraničí na necelý rok. To nám skutočne nezáleží, ako bude Slovensko vyzerať?

V prípade zdravotníctva je to presne naopak, tam dávame viac ako okolité krajiny, len s oveľa nižšou efektivitou. Peniaze sa strácajú a najhoršie je, že je verejným tajomstvom, kde. Do vreciek oligarchov Smeru. Pokoriť, zosmiešniť a zastrašiť – to je spôsob riešenia problémov nespokojných zamestnancov ministrami vládnej strany,“ konštatovala Jurinová.

Ďalšiu nespokojnú skupinu, na ktorú podľa podpredsedníčky NR SR treba poukázať, sú neverejní poskytovatelia sociálnych služieb. Tí sú podľa Jurinovej tiež svedkami veľkých nespravodlivostí, čudných prerozdeľovaní peňazí v systéme a sociálni pracovníci musia pracovať za mizerné platy.

„Ale keďže ich je oveľa menej a nemá ich kto nahradiť v starostlivosti napríklad o odkázaných seniorov, snažia sa aspoň občasnými protestmi upozorňovať na problémy. Myslím si, že ich možno pripočítať k profesiám, ktorých nespokojnosť stále rastie,“ dodala Jurinová.

Aj keď bolo jasné, že legislatívu na mimoriadnej schôdzi poslanci nezmenia, podľa Jurinovej má zmysel neustále opakovať, aké „množstvá peňazí odišli zo systému na pochybné kšefty a pomenovávať, kam sme tieto dve oblasti za ďalšie štyri roky Ficovej vlády dostali“.

Podpredsedníčka parlamentu si myslí, že pohár trpezlivosti učiteľov a sestier pretiekol. „Veď už roky upozorňujú na problémy v systéme, ale nik ich nebral vážne. Smer mal ideálnu šancu urobiť veľké systémové zmeny v školstve i zdravotníctve. Dnes vidíme výsledok nekonania.

Minister školstva Juraj Draxler sa vyhovára, že v takom prostredí, kde musí stále niečo vysvetľovať, sa pracovať nedá, a minister zdravotníctva Viliam Čislák síce vypočítaval, ako všetko vylepšil a urobil, len výsledky nie sú viditeľné ani pre pacientov, ani pre sestry, kvôli ktorým bola schôdza zvolaná,“ uzavrela Jurinová.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Erika Jurinová #výpovede sestier #štrajk učiteľov