Summit V4 potvrdí, že Grécko pri ochrane Schengenu zlyhalo, tvrdí Fico

Predseda vlády Robert Fico ide na pondelkový summit V4 + Macedónsko a Bulharsko do Prahy s ponukou finančného príspevku. Predsedovia vlád budú rokovať o migrácií, pričom Fico je presvedčený, že summit potvrdí, že Grécko pri ochrane schengenskej hranice zlyhalo.

14.02.2016 15:28
debata (23)

Ako povedal v relácii televízie TA3 V politike, ak zlyhalo Grécko, čo zlyhalo, mali by sme sa baviť, ako pomôcť na grécko-macedónskej a grécko-bulharskej hranici. Fico takisto pripomenul, že Slovensko vytvorilo 300-člennú zahraničnú policajnú jednotku HRAD a sme pripravení policajtov vyslať tam, kde ich treba.

Slovensko dostalo od Nemecka demarš. „Im vadí to, že akoby nechceme poslúchať. Tá predstava je jednoduchá – pozval som si do domu milión hostí, teraz ich nezvládam, tak klopem na dvere susedom, postaraj sa o mojich hostí. Nemecko vidí, že sa staviame veľmi razantne,“ uviedol premiér s tým, že nechce hodnotiť situáciu v iných krajinách, ale „Nemecko sa pomýlilo, keď otvorilo náruč a povedali poďte k nám“.

Nemecko je podľa neho pod obrovským vnútorným aj vonkajším tlakom, a preto sa im ťažko pozerá na iniciatívy ako V4. Takisto podotkol, že sa treba pozrieť aj na to, ako funguje vlaňajšia novembrová dohoda medzi EÚ a Tureckom o zadržiavaní migrantov na území Turecka, za čo má krajina dostať tri miliardy eur.

Premiér takisto uviedol, že prioritou je zastaviť prílev migrantov do EÚ a potom sa možno rozprávať, čo ďalej. „Ja tu nepotrebujem ucelené getá s iným náboženstvom. Nikdy nás nikto neprinúti navoziť sem migrantov,“ zopakoval svoj postoj.

Fico sa v relácii venoval aj predvolebnej situácii. Myslí si, že buď bude po voľbách na Slovensku stabilná dvojkoalícia alebo „zlepenec“. Opätovne pripomenul, že on z diskusie o spolupráci nevylučuje žiadnu štandardnú stranu s programovou výbavou. Za také označil napríklad Most-Híd či KDH. Síce s nimi vo všetkom nemusí súhlasiť, ale vie, čo od nich môže očakávať.

„Ak máte novú politickú stranu ako Sieť, kde sa ani nepoznajú, hodíte im napríklad umelé prerušenie tehotenstva, v tom momente sa rozpadne, jedni povedia tak, druhí onak,“ myslí si predseda Smeru.

„My teraz nezostavujeme vládu, mám ďaleko od toho, ako aby som delil kožu medveďa, ktorý ešte behá po lese. Odo mňa nikdy nebudete počuť: s týmto ‚áno‘, s týmto ‚nie‘. Majme veľký rešpekt vo voľbách, ľudia majú vlastnú hlavu,“ uzavrel premiér tému povolebnej spolupráce.

Premiér sa v relácii takisto vrátil k štrajku učiteľov. Ten označil za spolitizovaný. „Toto už je iba o politike, o ničom inom,“ vyhlásil s tým, že išlo iba o mediálny protest.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Robert Fico #schengen #utečenci #V4 #summit #migračná kríza