Advokát: Nie je dôvod nechať dieťa v domove

Unesený osemročný Peťko, o ktorého bojujú rodičia, je od piatka na Slovensku. Zostáva však v bratislavskom detskom domove. O tom, čo bude ďalej a kedy sa môže chlapec dostať domov, hovorí advokát matky Andrej Gara.

15.02.2016 07:00
uneseny chlapec Peter, petko, navrat Taliansko,... Foto: ,
Unesený osemročný Peťko je od piatka na Slovensku.
debata (3)

Peťko je aj po prílete z Talianska v detskom domove. Čo bude nasledovať teraz?
Matka sa bude musieť prostredníctvom súdu domáhať toho, aby bol Peťko zverený jej a aby s ním následne mohla odísť z detského domova. Pretože nie je právny ani žiaden iný dôvod, aby naďalej zostával v domove.

Aké má matka možnosti na to, aby sa k nej syn opäť dostal?
Musí podať návrh na súd, aby rozhodol o tom, že dieťa s ňou môže byť.

Bude to riešiť slovenský súd?
Bude o tom rozhodovať slovenský súd. S tým, že návrh bude matka doručovať v pondelok (dnes, poz. red.) a budeme sa snažiť, aby súd o tomto návrhu rozhodol čím skôr. Momentálne je dieťa zverené útvaru, respektíve detskému domovu, budeme žiadať súd, aby bolo zverené matke.

Aké dôvody na to máte?
Keď polícia chytila chlapca s otcom v Taliansku, tamojší súd rozhodol o tom, že maloletý bude v starostlivosti talianskej sociálky a bude umiestnený do detského domova. S tým, že keby Slovenská republika prejavila o dieťa záujem, slovenské súdy musia poveriť konkrétny sociálny úrad, aby zabezpečil jeho prevzatie od talianskej sociálky a jeho dopravenie na Slovensko.

Čiže nie je dôvod, aby naďalej zostával v detskom domove. Matka nebola pozbavená spôsobilosti na právne úkony. Je plnohodnotný človek, nemala zakázaný styk a je skutočne jediný rodič, ktorý sa o malého kedy staral. Dôvody preto, aby zostával v domove, už neexistujú.

Toto bol právny úkon, ktorý musel reflektovať na rozhodnutie talianskeho súdu a rozhodnutie slovenského súdu bolo už naplnené. Je tam viacero dôvodov, prečo by mal súd bez meškania rozhodnúť o tom, že dieťa bude odovzdané do výchovy matke.

V akom štádiu je vaše odvolanie proti verdiktu okresného súdu, že chlapec by sa mal vrátiť do USA?
Zatiaľ čakáme na to, ako sa s odvolaním vysporiada krajský súd. Už v čase, keď okresný súd vydal rozhodnutie o navrátení chlapca do Ameriky, neexistovali na to dôvody. A predovšetkým udalosti, ktoré nastali po vydaní tohto rozhodnutia, definitívne vylúčili možnosť vrátiť ho späť do Ameriky.

Pretože matka by mala vrátiť dieťa otcovi, ktorý oň nemá záujem. Má Peťka len na akúsi formu revanšu matke, ktorá od neho odišla. Peťko sa jasne vyjadril, že nemá záujem byť súčasťou niečoho takého a že v žiadnom prípade nechce žiť s otcom.

Povedal aj dôvod prečo, pretože bil jeho a bil aj mamu. Oznámil aj to, že chce zostať na Slovensku a vyjadril aj svoju vôľu zostať s matkou. Toto sú neprelomiteľné skutočnosti, s ktorými sa krajský súd bude musieť pri svojom rozhodovaní vysporiadať.

Môže mama chlapca v domove navštevovať? Mohol by sa k nemu dostať aj otec?
Dieťa je umiestnené v detskom domove, to znamená, že v zásade, rešpektujúc jeho režim, môžu obaja rodičia chlapca navštevovať. Môžu tam byť každý deň v určitom časovom rozhraní.

Budú teraz o prípade rozhodovať iba naše súdy alebo aj americké?
Americký súd vôbec nie, i keď, samozrejme, matka kontaktovala aj americký súd a oboznámila ho s tým, čo sa v Európe udialo. S násilným zavlečením maloletého do Talianska. Takže už aj americký súd sa zaujíma, o čo tu ide.

Sudkyňa sa vyjadrila, že keď sa preukážu okolnosti toho, čo otec urobil, ako pravdivé, tak rozhodnutia, ktorými disponuje otec a s ktorými sa obracia tak na slovenský, ako aj na taliansky súd, budú zrušené.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #únos #únos detí