V4 nesmie zabudnúť na svoje korene, tvrdí Kiska

Ciele spolupráce by sme si mali pripomenúť práve na 25. výročie Visegrádskej štvorky. Po desaťročiach v totalitnom režime sa Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko rozhodli spolupracovať slobodne a vzájomne si pomáhať na dosiahnutí spoločného cieľa, ktorým bola európska integrácie.

15.02.2016 11:05 , aktualizované: 11:40
V4, Zeman, Kiska, Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman (zľava), maďarský prezident János Áder, Andrej Kiska a chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová na stretnutí hláv krajín Visegrádskej štvorky v Maďarsku.
debata (83)

Vo svojom vyhlásení k výročiu to pripomína prezident Andrej Kiska. „Ale v skutočnosti išlo o to, aby sa historicky skúšaný priestor strednej Európy primkol k Západu, najsilnejšie, ako sa dá,“ dodala hlava štátu s tým, že v podmienkach, v akých sme sa nachádzali, išlo o mimoriadne ambiciózny cieľ. Prezidentovo vyhlásenie poskytol Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

„Pripomeňme si s plnou vážnosťou, že dnešná podoba veľkej integrovanej Európy, ktorú vnímame ako samozrejmosť, vtedy žiadnou samozrejmosťou nebola. A nešlo len o komplikované reformy ani o samotnú mimoriadne náročnú transformáciu našich spoločností. Išlo aj o jasnú politickú stratégiu, lobing, zložité vyjednávania a vzájomnú podporu v situáciách, keď sme narazili na problém, väčšie či menšie zakolísania na ceste do EÚ,“ píše prezident.

Podľa neho integrácia V4 vytvorila zo strednej Európy súčasť silného, slobodného a ekonomicky prosperujúceho priestoru. „To, že sa to podarilo, je aj výsledkom vzájomnej podpory vo V4,“ uviedol Kiska.

Prezident takisto pripomenul, že hoci sme tento veľký cieľ historického významu dosiahli, ukázalo sa, aké dôležité je pokračovať v spolupráci. Hlas štyroch je podľa prezidenta presvedčivejší a účinnejší pri získavaní podpory iných. „Preto som presvedčený, že 25 rokov visegrádskej spolupráce si zaslúži rešpekt. Zároveň som si istý, že nevyhnutnosť pripomínať si pôvodné strategické ciele Visegrádskej štvorky nie je ani banálna a, žiaľ, ani tak samozrejmá vec, ako by sa zdalo,“ myslí si prezident.

Dodal, že proces integrácie sme zvládli. „Ale ako ukazujú nedávne krízy, najmä tá posledná migračná, musíme sa naučiť, čo to znamená spolurozhodovať a preberať zodpovednosť za celú EÚ,“ skonštatoval.

„Je výborné mať vlastný názor, ale ešte lepšie je mať schopnosť presvedčiť o jeho správnosti ostatných partnerov. Je dobré mať vlastný silný hlas, ale ešte lepšie je mať silných spojencov, ktorí sú ochotní ho počúvať. A to aj vďaka vzájomnej dôvere a podpore, ktorá sa buduje dlhodobo. Preto je užitočné nemýliť si pragmatickosť s politickou krátkozrakosťou,“ uvádza Kiska vo vyhlásení.

Takisto pripomína, že aj keď Slovensko momentálne nepredsedá V4, o pár mesiacov budeme mať v rukách kormidlo v EÚ. „Slovensko má jedinečnú šancu posilniť európsku súdržnosť, a to aj s pomocou visegrádskej spolupráce. Lebo niet pochýb, že opätovné rozdelenie Európy na západ a východ by bolo v prvom rade na úkor strednej Európy. Strategický záujem visegrádskej spolupráce primknúť historicky skúšanú strednú Európu k jej západnej časti je trvalý. A rovnako aktuálny ako pred štvrť storočím. Pretože dejiny nie sú vlakom, ktorý dorazil do cieľa a viac sa už nepohne,“ uzavrel Kiska.

Pred štvrťstoročím, presne 15. februára 1991, získalo historické severomaďarské mesto Visegrad nový rozmer. Na spoločnej schôdzke sa tam stretli zástupcovia troch krajín bývalého východného bloku — Václav Havel (ČSFR), József Antall (Maďarsko) a Lech Walesa (Poľsko). Prijatím Visegrádskej deklarácie položili základ zoskupeniu, ktoré sa po vzniku samostatnej Českej republiky a Slovenskej republiky úspešne etablovalo pod názvom Visegrádska štvorka (V4).

83 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Andrej Kiska #predsedníctvo EÚ #krajiny V4 #utečenecká kríza