NAKA odviezla od Matoviča 60 škatúľ dokumentov

V Borovej, malej dedinke pri Trnave, je v posledných dňoch dosť rušno. Minulý týždeň tu líder OĽaNO Igor Matovič ukazoval na povale rodinného domu dokumenty, ktoré majú byť účtovníctvom firmy Mgr. Igor Matovič – regionPress. V pondelok doobeda si po ne prišli trenčianski vyšetrovatelia. Preberali ich približne deväť hodín.

15.02.2016 20:00
NAKA, matovič, Foto: ,
Vyšetrovatelia balili škatule s účtovníctvom Igora Matoviča pred bránou rodinného domu v Borovej.
debata (113)

Doklady však nie sú kompletné. Matovič pred pár dňami priznal, že v účtovníctve za roky 1997 až 2008 chýbajú dokumenty z rokov 2002 a 2004. Podľa neho si ich zobral Pavel Vandák, ktorému v roku 2008 predal spomínanú firmu, keďže boli potrebné pre daňovú kontrolu, ktorá si ich vyžiadala. Vandák v pondelok pre Pravdu zopakoval, že si stojí za tým, čo doteraz povedal. "Nikdy som ho (účtovníctvo, pozn. red.) nemal. Musí ho mať pán Matovič.“

Vyšetrovatelia z trenčianskeho pracoviska Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) najskôr pred deviatou postávali pred miestnymi potravinami neďaleko domu, ktorý patrí poslancovej mame a ujovi.

"Ešte čakáme na Daniela Lipšica, mal by prísť o desať minút,“ informoval Matovič novinárov, ktorých si na odovzdávanie dokumentácie pozval. Lipšic, ktorý ide do volieb na kandidátke OĽaNO-NOVA, je Matovičovým právnym zástupcom.

Policajti sa zatiaľ presunuli pred dom. "Pokojne poďte dovnútra, môžete ísť aj hore,“ pozýval ich poslanec. Cez prah domu však bez povolenia aspoň jedného z vlastníkov nemohli ísť. Majitelia tu však neboli. Poslanec sa s vyšetrovateľom Štefanom Menčíkom dohodol, že škatule s dokumentmi vynesie pred bránu.

Tam už bola pripravená drevená paleta a k nej pristavená šedá dodávka. Menčík začal vypĺňať protokol o prevzatí. "K veci som si pribral nezúčastnenú osobu, je to príslušník trnavskej mestskej polície. Bude to dokumentovať kriminalistický technik,“ poučil Matoviča. Vyšetrovatelia balili celé škatule aj s ich obsahom ako balíky do bieleho papiera. Bolo ich asi 60. Zaistili ich červenou páskou s označením "evidence“, cez ktorú sa podpísal mestský policajt.

"Myslím si, že by to malo byť zaevidované tak, ako keď som vám pred dvomi mesiacmi odovzdával kópie faktúr z účtovníctva hnutia. Každý jeden dokument bol zaevidovaný a zaprotokolovaný,“ povedal Matovič, ktorý tvrdí, že nemá zoznam, čo v ktorej škatuli je. Menčík reagoval, že to už je na jeho zodpovednosti.

Účtovníctvo si polícia vyžiadala pre podozrenie, že Matovič skresľoval údaje hospodárskej a obchodnej evidencie. Vo veci už vedie trestné stíhanie.

"Údaje, ktoré sú k dispozícii, by mali byť dostatočné v súvislosti so skutkovou podstatou trestného činu,“ myslí si odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Otázkou podľa nej je, či sa v dokumentoch z chýbajúcich dvoch rokov, nemohli ukázať skutočnosti, ktoré podmieňujú vyššiu trestnú sadzbu. Či sú, alebo nie sú potrebné, sa môže ukázať po preverení toho, čo už vyšetrovateľ má.

Matovič tvrdí, že doklady z rokov 2002 a 2004 skontroloval daňový úrad a má aj ich kópie. "Daňový úrad má povinnosť súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ dodala Kurilovská. K vyšetrovaniu kauzy sa v pondelok popoludní vyjadril aj prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. Podľa jeho slov postupujú v tejto veci ústretovo.

Matovičovi navrhli niekoľko termínov na vypočutie, doteraz mu však ani jeden nevyhovoval. Z komunikácie, ktorú zverejnil sám poslanec, vyplýva, že mu vždy predtým, ako sa mal stretnúť s Menčíkom, do toho niečo prišlo.

Gašpar sa ohradil aj voči medializovaných informáciám o porušovaní zákona. „Ak má niekto vedomosť o porušení zákona, či už zo strany polície, vyšetrovateľa alebo mňa, nech sa obráti a oznámi to na polícii či prokuratúre,“ povedal s tým, že až do volieb sa k tejto kauze už nebude vyjadrovať. Podľa Gašpara polícia v blízkom čase vypočuje premiéra Roberta Fica, ktorý na túto kauzu upozornil.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #OĽaNO #Igor Matovič #NAKA