Visegrádska štvorka hovorí o nevyhnutnosti záložného plánu

Visegrádska štvorka ponúka k európskemu riešeniu migračnej krízy záložný plán. Aj preto na svoje pondelňajšie mimoriadne rokovanie premiérov Česka, Slovenska, Maďarska a Poľska - tri dni pred summitom EÚ - pozvala zástupcov Macedónska a Bulharska. Ich hranice s Gréckom by sa v rámci tzv. záložnej ochrannej línie mali posilňovať v prípade, že Grécko nedostane pod kontrolu prúd migrantov, ktorí prichádzajú z Turecka cez Egejské more.

15.02.2016 21:22 , aktualizované: 16.02.2016 10:00
V4, summit V4 Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico (prvý zľava), jeho poľská kolegyňa Beata Szydłová, predseda vlády Macedónska Dorge Ivanov, český premiér Bohuslav Sobotka, predseda vlády Bulharska Bojko Borisov a maďarský šéf vlády Viktor Orbán počas summitu premiérov V4 a Bulharska a Macedónska v Prahe.
debata (77)

„Nemáme mnoho času. Musíme mať pripravené aj záložné riešenia,“ povedal český premiér Bohuslav Sobotka. „Visegrádska skupina sa zhodla na tom, že je migračnú krízu je potrebné riešiť spoločne. Krajiny V4 podporujú realistický prístup. Zhodli sme sa na tom, že má byť naplnená dohoda medzi Tureckom, podporujeme snahu Grécka, aby bolo schopné fungovať v schengenskom priestore. EÚ by mala viac podporiť Macedónsko a Bulharsko v ochrane ich hraníc,“ uviedol predseda vlády.

„Záložný plán B nie je zameraný proti nikomu z našich partnerov v EÚ. Pomoc balkánskym krajinám je doplnkové opatrenie k riešeniu problému,“ uviedla poľská premiérka Beata Szydłová.

Kritiku, že presadzovaním plánu B vytvárajú nové deliace línie, ktoré oslabujú EÚ, ale rozhodne odmietli. V Pražskej deklarácii, ktorú premiéri V4 prijali, hovoria presne o opaku. Sú si vraj vedomí nebezpečenstva vzniku deliacich čiar. „Preto sme odhodlaní aktívne a rozhodne predchádzať a brániť vzniku takých nových hraníc,“ vyhlasujú. „Chceme, aby Európska únia bola silnejšia,“ dodávajú.

Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku summit mal vyslať predovšetkým signál solidarity k všetkým štátom západného Balkánu. „Ak by prišla na jar ďalšia migračná vlna, musíme byť pripravení pomôcť s ochranou hraníc tak Grécku, ako aj Macedónsku, Bulharsku a ďalším štátom na balkánskej ceste,“ vysvetľoval Sobotka pred začiatkom summitu. Visegrádske štáty podľa neho intenzívne komunikujú nielen s Macedónskom a Bulharskom, ale aj so Slovinskom, s Chorvátskom, so Srbskom a s Gréckom.

Hlavnou témou malo byť to, ako by mohli štáty visegrádskej štvorky pomôcť s ochranou hraníc dvom krajinám, ktoré sú na hlavnej migračnej trase. Slovenský premiér Robert Fico ešte pred summitom pripomenul, že Slovensko vytvorilo 300-člennú zahraničnú policajnú jednotku a je pripravené „policajtov vyslať tam, kde ich treba“. Do Macedónska, kde sa dokončuje „ochranná línia“ ostnatého plotu, bolo pred vyše týždňom vyslaných aj 25 slovenských policajtov.

Kroky stredoeurópskych krajín vníma s nevôľou Berlín, ktorý sa sústreďuje na riešenie krízy cez spoluprácu s Tureckom a upozorňuje, že zatvorenie hraníc na severe Grécka by ešte viac skomplikovalo situáciu v tomto členskom štáte EÚ. Európska komisia rozhodla o uvoľnení desať miliónov eur na pomoc Macedónsku. Peniaze sú určené na ochranu hraníc a registráciu migrácie.

Bulharský premiér Bojko Borisov ešte pred stretnutím naznačil, že zo susedného Grécka, ktoré je kritizované za neschopnosť chrániť vonkajšie hranice EÚ, nemieni robiť nepriateľa. Borisov pred včerajším summitom telefonicky hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú ubezpečil, že Bulharsko nechce, aby sa Balkán stal nárazníkovým pásmom. „Premiér zdôraznil solidaritu Bulharska s gréckou stranou a nesúhlas s vybudovaním hranice medzi Macedónskom a Gréckom,“ uviedol v nedeľu večer úrad bulharského premiéra.

O spoločné európske riešenie sa usiluje nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa spolu s holandským predsedníctvom EÚ snaží do riešenia zapojiť Turecko, odkiaľ utečenci prichádzajú do Grécka. Merkelová chce, aby EÚ prevzala z Turecka ročne 200– až 300-tisíc utečencov a prerozdelila ich medzi svoje členské krajiny. Ráta zároveň s tým, že ostatní migranti zachytení aj s pomocou NATO v Egejskom mori sa budú vracať do Turecka.

Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel sa štáty V4 svojim zámerom uzavretia balkánskej trasy stavajú proti plánu Merkelovej. Nemecko sa podľa premiéra Fica pre summit V4 sťažovalo na ministerstve zahraničných vecí. Podľa českého štátneho tajomníka pre európske záležitosti Tomáša Prouzu však do Prahy sťažnosť neprišla, len veľvyslanci niektorých štátov vrátane Nemecka preberali, aký bude program summitu V4. „Nie je to nič neobvyklé,“ povedal.

Včerajšie stretnutie v Prahe kritizoval aj šéf luxemburskej diplomacie Jean Asselborn, ktorý varoval štáty V4, aby sa nestali „spolkom odpadlíkov“. Pripomenul, že Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa v minulosti samy dočkali značnej solidarity. Ak sa začnú izolovať, začne sa v Bruseli veľmi skoro diskutovať o tom, že by všetci, čo sa solidarity dočkali, mali solidaritu aj preukazovať, povedal Asselborn pred rokovaním šéfov diplomacií EÚ v Bruseli. „Nesmieme sa zahrávať s tým, čo drží Európu pohromade,“ povedal Asselborn. Pre nemeckú televíziu ZDF predtým uviedol, že neexistuje „visegrádske riešenie“ ani „nemecké riešenie“. „Je len európske riešenie, to musia konečne všetci pochopiť,“ povedal.

Minulý týždeň sa k chystanému rokovaniu visegrádskej štvorky vyjadril aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorý vyzval stredoeurópske krajiny, aby poskytli viac pomoci utečencom z vojnou zničených oblastí, a to bez ohľadu na ich národnosť a vierovyznanie.

Česko včera v kroku, ktorý sa dá vnímať ako zmierlivý k Nemecku, oznámilo, že z Talianska a Grécka zoberie prvých tridsať utečencov. Praha bola proti povinným kvótam, ale rozhodla sa pridať k premiestňovaniu migrantov dobrovoľne. Česko by malo prijať za dva roky 2 691 ľudí. Celkovo by malo byť premiestnených 160-tisíc utečencov. Projekt však zatiaľ zlyháva. Premiestnených bolo zatiaľ len pár stovák migrantov. Slovensko a Maďarsko povinné kvóty napadli na Súdnom dvore EÚ.

(Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.)

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Visegrádska štvorka #summit V4