Rezort dá peniaze na učebnice angličtiny pre 2. stupeň ZŠ

Rodičia žiakov druhého stupňa ZŠ už nebudú musieť svojim deťom hradiť učebnice angličtiny. Ministerstvo školstva po dohode s ministerstvom financií na tieto učebnice vyčlenilo 2 019 127 eur.

18.02.2016 11:06
debata (4)

Príspevok sa bude týkať 183 557 žiakov a školám ho rozdelia podľa počtu žiakov v jednotlivých ročníkoch. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Peniaze sú prioritne určené na učebnice pre šiesty, siedmy, ôsmy a deviaty ročník základných škôl a prvé štyri ročníky osemročného gymnázia. Prostriedky budú účelovo viazané, no každá škola si môže sama určiť, akú učebnicu chce. „Na žiaka to bude vychádzať okolo 11 eur, za čo sa dnes učebnica kúpiť dá. Učitelia budú môcť vyberať z kníh uvedených v zozname, ktorý bude zverejnený na edičnom portáli ministerstva školstva,“ tvrdí minister školstva Juraj Draxler. Rodičia tretiakov, štvrtákov a piatakov základných škôl už za učebnice angličtiny neplatia od minulého roka. Ministerstvo totiž školám mimoriadne poslalo 1,6 milióna eur, ktoré boli určené práve na tieto knihy.

Jednotná učebnica angličtiny v súčasnosti neexistuje, keďže ani samotní pedagógovia nedokážu určiť jednu, univerzálnu, vhodnú pre všetkých žiakov a učiteľov na všetkých slovenských školách. Deti, ale aj ich pedagógovia, sú totiž na rozličnej vedomostnej úrovni, ktorá sa líši od školy k škole, a tak používajú rozličné typy kníh. Zároveň je veľká variabilita učebných plánov v školských vzdelávacích programoch. „Ak by ministerstvo nakúpilo jednu učebnicu pre všetkých, je veľmi pravdepodobné, že by ju množstvo škôl používať nechcelo, ako sa to už v minulosti stalo,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #ministerstvo školstva #angličtina #učebnice