Megainvestíciu dostalo stredné Slovensko

Stredné Slovensko získalo investíciu desaťročia. Jeden z globálnych lídrov vo výrobe bezpečnostných čipov, dokladov totožnosti či tlačiarenských strojov, koncern RKN Global Europe, vytvorí v priemyselnom parku v Banskej Bystrici vyše tisíc pracovných miest. Naposledy región dostal takýto impulz v roku 2006, keď odštartovala výrobu žilinská Kia.

19.02.2016 20:00
Banská Bystrica Foto:
Centrum Banskej Bystrice.
debata (168)

Po investícii britskej ikony Jaguaru Land Rover, ktorý stavia svoj závod pri Nitre, ide v prípade RKN Global o druhú najväčšiu investíciu na Slovensku za posledné roky. Okrem výroby by mal byť súčasťou projektu aj vývoj technológií. Elektronizácia rôznych kariet či dokladov je celosvetovým trendom. Predstavitelia slovenskej vlády by mali v sobotu podpísať v Banskej Bystrici so spoločnosťou memorandum o významnej investícii. O investícii sa špekulovalo už vlani. Vtedy sa hovorilo, že Banskú Bystricu má v hľadáčiku japonský výrobca elektroniky a ďalší investor a spolu mali vytvoriť 2 500 pracovných miest. Podľa informácií Pravdy je v hre aj investor z Ďalekého východu, ale jeho príchod zatiaľ nie je definitívne dohodnutý.

RKN Global zníži nezamestnanosť v kraji a je možné, že bude súperiť s Jaguarom o kvalitných pracovníkov. Jaguar pri Nitre sľubuje priemerný plat 1 225 eur mesačne. Ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied označil príchod novej investície za veľký prínos pre región. „Je pravdepodobné, že sa tam časom ustanovia aj subdodávatelia, ktorí budú robiť technické služby pre tohto investora,“ poznamenal. Vytvorenie nových pracovných miest bude pomoc najmä pre južné okresy kraja. Napríklad v okrese Rimavská Sobota bola na konci decembra 2015 miera evidovanej nezamestnanosti až 27,4 percenta, v Poltári takmer 21 percent, v Revúcej necelých 20 percent či v Lučenci takmer 18 percent. V celom kraji je nezamestnanosť takmer 15 percent.

Podľa prezidentky Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska Evy Balážovej ide o dobrú správu, ak nová fabrika zamestná veľké množstvo ľudí. „V celom Banskobystrickom kraji najmä na juhu je nezamestnanosť vysoká. Investori sa veľmi neponáhľajú do tejto časti Slovenska,“ pripomenula Balážová. Problém nevidí v tom, že ľudia budú zo vzdialenejších okresov cestovať do Banskej Bystrice. „Viem, že aj z Lučenca dochádzajú do Banskej Bystrice každý deň. Ak chcú mať prácu, nevidím dôvod, prečo by pracovná sila nemohla byť na Slovensku trochu mobilnejšia,“ uviedla Balážová. Navyše nedávno sa dokončil obchvat Detvy po rýchlostnej ceste R2 a budovanie štvorprúdovky medzi Zvolenom a Lučencom a následne rýchlej cesty ďalej až na Košice má postupne pokračovať. Banská Bystrica má už teraz spojenie s Bratislavou po diaľnici D1 a najmä rýchlostnej ceste R1.

Podľa predsedu Združenia pre rozvoj stredoškolského odborného vzdelávania Františka Tamašoviča elektrotechnika, ako aj elektrotechnické školstvo majú v Banskej Bystrici tradíciu. Podľa neho však záleží, o aké pracovné pozície bude mať nový investor záujem. Tamašovič uviedol, že mobilita pracovnej sily hýbe krajinou a poukázal na príklad fabriky Jaguar Land Rover, kde je nahlásených už vyše 25-tisíc záujemcov o prácu. Navyše, nový závod bude podľa Tamašoviča na osi diaľnice Bratislava – Banská Bystrica, takže neočakáva problém s nedostatkom pracovnej sily.

RKN Global má sídlo v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. Hlavná činnosť firmy je zameraná na bezpečnosť krajín, občanov a podnikov. Koncern sa označuje za lídra v oblasti bezpečnej výroby dokladov totožnosti s najvyšším stupňom ochrany proti falšovaniu. Ide o čipové identifikačné dokumenty, ako sú e-vodičské preukazy, karty elektronického zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia či platobné karty. Ponúka napríklad aj zariadenia na bezpečnosť štadiónov.

Zakladateľom a 100-percentným vlastníkom RKN Global je Ronald K. Noble. Podľa webovej stránky koncernu bol v rokoch 2000 až 2014 Noble zvolený spolu trikrát na pozíciu generálneho tajomníka medzinárodnej policajnej organizácie Interpol.

Tak za rozhodnutím RKN Global, ako aj nedávnou investíciou Jaguaru sú osobnosti svetového formátu. Za verdiktom Jaguaru Land Rover ísť do investície na Slovensku stojí indický miliardár Ratan Tata. Vybudovanie automobilového závodu Jaguar Land Rover za 1,5 miliardy eur vytvorí v domácej ekonomike priamo aj nepriamo až 14-tisíc nových pracovných miest.

Investícia RKN Global v oblasti dokladov totožnosti nemusí byť Slovensku až taká vzdialená. V Nitre sa medzinárodná spoločnosť Mühlbauer Holding AG venuje technológiám na výrobu biometrických cestovných pasov, vodičských preukazov či bankomatových kariet. Vlani sa rozhodla rozšíriť svoj nitriansky závod s 300 zamestnancami o ďalších takmer 130 ľudí. Asi tretina ľudí tam pracuje vo výskume, zvyšok vo výrobe.

Vlani sa spolu zamestnanosť na Slovensku zvýšila o 60-tisíc a tento rok má pribudnúť 30-tisíc nových pracovných miest. V druhej polovici tohto roka má zamestnanosť klesnúť pod desať percent. Aj vďaka príchodu Jaguaru má rast hospodárstva na Slovensku tento rok dosiahnuť 3,2 percenta, čo je štvrtá najvyššia hodnota z krajín eurozóny. Keď Jaguar začne v roku 2018 vyrábať, hospodárstvo má poskočiť podľa rezortu financií až o takmer 5 percent ročne. V týchto prognózach ešte nebol zohľadnený príchod spoločnosti RKN Global do Banskej Bystrice. Rovnako hospodárstvu ešte pomôže výstavba obchvatu Bratislavy a rýchlostnej cesty R7. Tieto projekty analytici v prognózach ešte nezohľadnili. Vláda na druhej strane čelí kritike opozície, že investície prichádzajú za cenu investičných či daňových stimulov. Faktom tiež je, že stimuly ponúkajú aj iné krajiny a Jaguar nedostal väčšie stimuly ako automobilky už pôsobiace na Slovensku. Výška stimulov pre RKN Global zatiaľ nie je známa.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #RKN Global