Po daždi a snežení príde teplý pondelok

Jeden deň svieti slnko, druhý deň leje alebo sneží. Aj takýto charakter má počasie, s ktorým zápasíme už niekoľko dní.

20.02.2016 06:00
počasie, dážď Foto: ,
V piatok to v Bratislave vyzeralo, že sa vonku ženia všetci čerti.
debata (2)

V stredu a vo štvrtok sa najmä na východe Slovenska šplhali teploty do jarných hodnôt, v piatok už na Slovensku lialo, v Bratislave dokonca snežilo. Počasie ako na hojdačke bude aj v najbližších dňoch. Po dočasnom ochladení teploty stúpnu v pondelok až na 15 stupňov.

Ešte v piatok to v hlavnom meste vyzeralo, že sa vonku ženia všetci čerti. Od rána na bratislavskej Kolibe snežilo a fúkal nepríjemný vietor, sneh padal aj na neďalekej Pezinskej Babe, kde hodinu predpoludním namerali teplotu mínus 1,2 stupňa Celzia a bola hmla. Nasnežilo aj na Chopku a v ďalších vysokohorských oblastiach, no smerom na východ sa sneh menil na dážď a hrozili povodne. Klimatológ Pavol Faško vysvetľuje výkyvy počasia tým, že Európou prechádza výrazné teplotné rozhranie, ktoré oddeľuje studený vzduch od teplého. Kým teplejší sa nachádza skôr vo východnej, resp. juhovýchodnej časti Európy, studenší je zjavný v jej západnej časti. „Tieto rozdiely sú však zjavné nielen v rámci Európy, ale kontrasty cítime aj na Slovensku,“ vysvetlil Faško.

Koncom týždňa bol v teplejšom pásme aj východ Slovenska, kde teploty stúpali do rekordných hodnôt. Napríklad v Kamenici nad Cirochou sa teplomer vo štvrtok vyšplhal na jarných 14,9 stupňa Celzia. Je to o 1,5 stupňa viac, ako bolo počas doteraz najteplejšieho 18. februára od roku 1950. Teplotu 13,4 stupňa Celzia namerali meteorológovia v tento deň v roku 1972 v Bratislave na Kolibe. V piatok už boli teploty opäť nižšie.

„Tento nestály trend počasia bude pokračovať ešte v najbližších dňoch. V sobotu zrážky ubudnú, v nedeľu sa na väčšine územia opäť rozprší. V pondelok teploty opäť vyskočia asi na 15 stupňov Celzia, no potom už môžeme očakávať ustálené počasie, v ktorom sa už intenzívnejšie zrážky neočakávajú,“ poznamenal Faško.

Február doteraz priniesol bohatú úrodu dažďa. V Štítniku na Gemeri padlo do tohto štvrtka 161 mm zrážok, čo je viac ako štyristonásobok oproti normálu. V piatok sa po daždi opäť dvíhali hladiny riek a na viacerých boli vyhlásené výstrahy pred povodňami. Ohrozené boli okresy juhu stredného a východného Slovenska. Druhé stupne vydali pre okresy Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Veľký Krtíš, Poltár, Krupina a Levice. Výstrahy by mali byť v platnosti do soboty 20. februára predpoludnia. Hydrologička Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Michaela Bírová doplnila, že už v piatok ráno platili výstrahy prvého stupňa aj pre viaceré lokality východného Slovenska. Napríklad v Hnilci, Kysaku, Stratenej, vo Švedlári, Veľkých Kapušanoch a v Strede nad Bodrogom.

V ďalších dňoch sa podľa Faška síce mierne ochladí, no teploty stále budú nad teplotným normálom pre toto ročné obdobie. V stredu je Mateja, na ktorého sa viaže pranostika, že Matej ľady láme a ak ich nenájde, tak ich narobí. Žiadne denné mrazy však podľa Faška u nás v tento deň nehrozia. „Trochu sa síce na Mateja ochladí, ale to len počasie trochu zabrzdí rozvoj vegetácie,“ vysvetlil Faško.

Ako bude?

Sobota 20. februára - Premenlivá oblačnosť, zrážky len ojedinele. Denné teploty +4 až +9 stupňov Celzia
Nedeľa 21. februára - Oblačno, na mnohých miestach dážď. Nočné teploty: +1 až –4, denné: +5 až +11 stupňov Celzia
Pondelok 22. februára - Polooblačno až oblačno, teplo. Nočné teploty: 0 až +5, denné: +9 až +15 stupňov Celzia
Utorok 23. februára - Oblačno, zamračené, na mnohých miestach dážď. Nočné teploty: –1 až +5, denné: +2 až +8 stupňov Celzia
Streda 24. februára - Premenlivá oblačnosť. Nočné teploty: –4 až +2, denná: +1 až +7 stupňov Celzia (zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #zima