Výbor EP odmietol obmedziť eurofondy štátom, ktoré nechcú utečencov

Rozpočtový výbor Európskeho parlamentu odmietol o jeden hlas návrh, aby boli eurofondy krátené krajinám, ktoré odmietajú utečencov.

21.02.2016 15:04
vladimir manka Foto: ,
Vladimír Maňka.
debata (51)

Návrh predložil holandský poslanec. Členom výboru je zo Slovenska Vladimír Maňka (Smer). „Pomohol nám k tomu aj europoslanec Pavel Poc z Českej republiky, ktorý je náhradník vo výbore pre rozpočet. Neváhal ani chvíľu, a hoci nie je plným členom výboru, prišiel nám do výboru pomôcť. Práve jeho hlas rozhodol,“ povedal v nedeľu Maňka.

Podľa Maňku však hrozí, že holandský europoslanec si bude chcieť zabezpečiť 40 podpisov a predloží tento návrh aj v pléne Európskeho parlamentu. „Stretol som sa preto s ním po hlasovaní. Dal som mu podklady, ktoré preukazujú, že Slovensko je solidárne, prispieva do všetkých humanitárnych fondov, poskytuje expertov a policajtov jednak pre agentúru Frontex, ktorej úlohou je monitorovať a strážiť vonkajšie hranice EÚ, ale aj pre stráženie hraníc tých krajín EÚ, ktoré od nás takúto pomoc potrebujú,“ uviedol slovenský europoslanec.

Slovensko je podľa Maňku okrem toho pripravené poskytnúť ubytovanie a stravu pre žiadateľov o azyl aj v iných krajinách najviac postihnutých migračnými tlakmi. Takouto formou pomáhame Rakúsku.

Maňka si myslí, že keby európski politici brali vážne, čo vlády V4 navrhovali už pred rokom, ale aj na čo ich upozorňovali ich vlastní odborníci na bezpečnostnú politiku, psychológovia, sociológovia, nemuselo byť dnes v Európe toľko ilegálnych migrantov a toľko problémov, ktoré v súvislosti s tým vznikli. „Ak teraz chcú niektoré západné krajiny riešiť veci, ktoré svojím prístupom sami zanedbali a hovoria nám: Vy beriete naše peniaze, tak čušte a nemáte právo mať vlastný názor, tak s takýmto niečím som sa nikdy v živote v EÚ nestretol. Ani jeden európsky problém sme nespôsobili my. Napriek tomu sa výraznou mierou zapájame a prinášame riešenia, ku ktorým nakoniec postupne speje celá Európa,“ vyhlásil Maňka, podľa ktorého nákladom, stratám, rozporom, ktoré s tým súvisia, sme sa vo veľkej miere mohli vyhnúť.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #utečenci #prerozdelenie utečencov