Otvorí príbeh utýranej sučky verejnosti oči?

Svoj ťažký boj prehrala, ale jej príbeh zostane mementom pre všetky psie útulky. V roku 2012 dostala sučka Viky šancu na druhý domov, namiesto milujúceho majiteľa sa ocitla v rukách tyrana.

21.02.2016 20:00
týraný pes, sučka Viky Foto:
Sučku Viky našli v zlom stave.
debata (91)

Polícia ju našla minulý utorok na ulici v Považskej Bystrici v zúboženom stave – vychudnutú, s veľkou hnisajúcou ranou na vnútornom stehne. Ochranári zvierat upozorňujú, že krutí majitelia končia vo väzení iba výnimočne, a to aj napriek tomu, že týranie zvierat je na Slovensku trestným činom.

„Vnútorná strana stehien až po hrudník – neliečená infekcia, všade doslova vytekajúci hnis. Katastrofálna podvýživa, na veterine sa snažila zjesť aj vrecúška od jedla a plastové obaly,“ opisovalo stav sučky Viky na sociálnej sieti občianske združenie Hafkáči, ktoré pomáha opusteným a týraným psom.

Do rúk útulku združenia sa sučka dostala pred vyše štyrmi rokmi. V roku 2012 sa pre ňu našiel na prvý pohľad slušný majiteľ, ktorý sa o ňu mal starať nasledujúce štyri roky. Pracovníci s ním udržiavali telefonický kontakt a všetko sa zdalo byť v poriadku.

Minulý utorok však jednej zo zamestnankýň útulku zazvonil telefón, že polícia na ulici v Považskej Bystrici našla týraného psa v zlom stave. Bola to Viky, ktorej majiteľ ani netušil, že zmizla. Jej stav pripisoval kastrácii, ktorou prešla ešte v útulku. „Majiteľ? Dá sa vôbec nazvať človekom? Tvrdí, že za jej stav môže rakovina spôsobená kastráciou,“ prezrádza združenie. To, že sučka má rakovinu, usúdil majiteľ bez toho, že by vyhľadal veterinára. Združenie sa domnieva, že mala byť zatvorená, aby okolie nevidelo, v akom je zdravotnom stave.

Viky sa dostala do opatery v Trenčíne a bola pod neprestajným dohľadom veterinára. Tisíce ľudí zdieľali jej príbeh na sociálnej sieti, mnohí finančne podporili jej záchranu prostredníctvom OZ Hafkáči. V piatok na následky podvýživy a neriešenia jej kritického zdravotného stavu uhynula. „Zviera umieralo v bolestiach dlhé týždne, ak nie mesiace, s desiatkami centimetrov dlhou otvorenou a hnisajúcou ranou na podbruší, súvisiacou s rakovinou,“ priblížila Dorota Kráková z iniciatívy Zvierací ombudsman. Na majiteľa sučky – muža z Považskej Bystrice podáva združenie Hafkáči trestné oznámenie.

Podľa Krákovej by ľudia nemali zatvárať oči pred podobnými prípadmi. „Situácie, keď o týraní zvieraťa kompetentní vedia, ale neriešia ho, sú časté. Dôležité pritom je, aby ohlasovanie týrania zvierat nebolo tabu,“ myslí si.

Za kruté zaobchádzanie končia ľudia vo väzení len výnimočne. „Za posledných šesť rokov bolo na Slovensku nepodmienečne odsúdených za trestný čin týrania zvierat šesť ľudí,“ priblížila Kráková. Priemerne si jeden človek vo väzení odsedel 9 mesiacov.

Štatistiky podľa Krákovej tiež poukazujú na to, že iba 60 percent osôb, v súvislosti s ktorými bolo vo veci týrania zvierat ukončené trestné stíhanie, bolo následne aj z tohto trestného činu obžalovaných.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #týranie #pes