Investor z Dubaja dá prácu najmä vysokoškolákom

Zamestná väčšinou ľudí s vysokou školou, priemerný plat v podniku bude okolo 1 400 eur. Závod na výrobu bezpečnostných produktov, ktorý vznikne v banskobystrickom priemyselnom parku Šalková, ponúkne robotu pre viac ako 1 200 ľudí.

22.02.2016 06:00
debata (196)
Premiér Robert Fico a konateľka spoločnosti RKN... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Fico, Marjam Lindsbro Premiér Robert Fico a konateľka spoločnosti RKN Global Europe Marjam Lindsbro pri podpise memoranda o porozumení.

Konateľka spoločnosti RKN Global Europe so sídlom v Dubaji Marjam Lindsbro podpísala v sobotu v Banskej Bystrici memorandum o porozumení s predsedom vlády Robertom Ficom. V závode by sa mala spustiť výroba najneskôr koncom budúceho roka.

Príchod investície z Dubaja, ktorá je po automobilke Kia v Žiline druhou najväčšou na strednom Slovensku za posledné roky, sa pripravoval niekoľko mesiacov. „O tejto investícii, ktorá by mohla prísť do regiónu Banskej Bystrice, sme začali hovoriť v roku 2015. Som veľmi rád, že sme dospeli až k podpísaniu memoranda, na základe ktorého vláda v krátkom čase rozhodne o významnej investičnej pomoci,“ povedal premiér.

Výstavba nového závodu vyjde RKN Global 89 miliónov eur, prácu tu nájde viac ako 1 200 ľudí. „Teší ma, že štruktúra zamestnancov sa má orientovať najmä na vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí majú predstavovať až 80 percent všetkých zamestnancov. Zvyšných 20 percent budú tvoriť ľudia s úplným stredoškolským vzdelaním. Uplatnenie v novom závode nájdu najmä ľudia, ktorí dokážu pracovať s vysoko citlivými technológiami. Predovšetkým so vzdelaním technického charakteru,“ podotkol Fico.

Investor plánuje spustiť výrobu najneskôr koncom budúceho roka. Pracovníkov bude lákať aj na slovenské pomery nadpriemernou mzdou. Podľa Fica bude o niekoľko sto eur vyššia, ako je priemerná mzda v našom národnom hospodárstve (v druhej polovici minulého roka bola 880 eur). Presnú sumu nekonkretizoval. Podľa neoficiálnych informácií má však dosiahnuť výšku až 1 400 eur.

Firma sa zaoberá výrobou v oblasti bezpečnosti s vysokou pridanou hodnotou. Pôjde o rôzne produkty s ochrannými prvkami, ako sú bezpečnostné karty, mechanizmy na overovanie pravosti dokladov, tlač dokladov s vysokým stupňom ochrany proti falšovaniu, technológie na výber daní v nákladnej doprave či kontrolné mechanizmy na letiskách, ktoré dokážu identifikovať, či je cestovný pas platný, alebo falošný. Produktov, ktoré bude RKN Global Europe u nás vyrábať, je 28.

Konateľka spoločnosti Marjam Lindsbro povedala, že si vyberali z viacerých regiónov. V prospech Banskej Bystrice rozhodol podľa nej dostatok ľudských zdrojov. „Verím však, že táto investícia bude osožná nielen pre región Banskej Bystrice, ale pre celé Slovensko,“ zdôraznila konateľka.

Viac informácií prezradí zahraničný investor až po schválení investičných stimulov zo strany vlády. Fico predpokladá, že sa tak stane do desiatich dní od podpisu memoranda. „Malo by k tomu dôjsť na zasadnutí vlády 2. marca. Spoločnosť získa priamu finančnú pomoc, ale aj daňové úľavy,“ poznamenal Fico, ktorý ocenil aj intenzitu pomoci. „Tá je pre nás v porovnaní s inými investíciami podobného typu veľmi zaujímavá, pretože sa pohybuje na úrovni 14 500 eur na jedno pracovné miesto,“ zdôraznil.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini, rodák z Banskej Bystrice, považuje príchod investora na stredné Slovensko za veľmi významný. „Predtým sa pre takúto možnosť urobilo nemálo. Postavila sa rýchlostná cesta R1, ktorá dnes spája Banskú Bystricu s Bratislavou, pomoc smerovala aj do dobudovania priemyselného parku v Šalkovej. Želám si, aby podobní významní investori sa časom objavili aj v ďalších priemyselných zónach v Banskobystrickom kraji. Či už vo Zvolene, Vígľaši, v Lučenci alebo v ďalších miestach,“ poznamenal Pellegrini.

Spustenie výroby v novej fabrike by sa malo premietnuť aj na znížení miery nezamestnanosti, ktorá je v rámci kraja na úrovni 15 percent. „Musím povedať, že aj keď Banská Bystrica nie je miestom s vysokou nezamestnanosťou, neplatí to o našom kraji. Verím, že nový investor ju pomôže znižovať aj zamestnaním ľudí z južnejších okresov,“ povedal primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Obyvatelia Banskej Bystrice vnímajú príchod nového investora ako šancu na zlepšenie kvality života. „Ak ľudí slušne zaplatia, tak si myslím, že hlavne mladí nebudú mať dôvod odchádzať za každú cenu za prácou do zahraničia a radšej zostanú doma,“ zamýšľa sa 53-ročný Banskobystričan Jozef Púchy. Tridsiatnik Milan z Rimavskej Soboty zas hovorí, že pre dobre zaplatenú prácu by bol ochotný sa do Banskej Bystrice aj presťahovať.

Premiér pripomenul, že za súčasnej vlády sa na Slovensku vytvorilo 130-tisíc pracovných miest. „Sú splnené všetky predpoklady na to, aby v ďalších štyroch rokoch vzniklo ďalších 100-tisíc nových pracovných miest,“ povedal. Kým podľa neho za vlády Ivety Radičovej pribudlo na úradoch práce takmer 31-tisíc disponibilných nezamestnaných, počas terajšej vlády ich počet klesol o 80-tisíc. „Za rok 2015 malo Slovensko druhý najrýchlejší pokles nezamestnanosti v Európskej únii,“ zdôraznil predseda vlády.

Na úbytok nezamestnaných v nedeľu upozornilo ústredie práce, ktoré predstavilo štatistiky za tento január. Podľa nich miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla na konci januára 10,39 % a zostala tak na najnižšej úrovni od marca 2009.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 282 399 dispo­nibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti koncu vlaňajška ide o pokles o 4 486 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo o 51 911 osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu evidovaných na úradoch, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 12,18 %.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter poukázal na to, že za terajšej vlády klesol počet nezamestnaných do 29 rokov takmer o 44-tisíc a počet nezamestnaných do 25 rokov o 36,6 tisíca. Podľa Richtera sa znížil aj počet dlhodobo evidovaných nezamestnaných o 18,8 tisíca a počet nezamestnaných absolventov škôl o vyše 7-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

196 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #RKN Global Europe