Svet vidí v Tisovi diktátora

Názory na osobu prezidenta slovenského štátu a katolíckeho kňaza Jozefa Tisa sa u nás stále líšia. Na rozdiel od časti Slovákov svet v tom má jasno.

22.02.2016 20:00
debata (711)

Americký portál ho zaradil medzi 22 vo svete menej známych krutých diktátorov, ktorí majú na rukách krv množstva ľudí.

V rebríčku lídrov známych svojou krutosťou sa Tiso ocitol napríklad spolu so srbským lídrom Radovanom Karadžičom či albánskym vladárom Enverom Hodžom.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Pamäť.

„História je preplnená utláčateľmi, vojnovými zločincami a sociopatmi, ktorí sa stali nezvolenými hlavami vlád,“ píše sa v článku na americkom portáli Business Insider. Autori poukazujú na to, že v dejinách ľudstva sa vystriedalo množstvo diktátorov, menej či viac krutých, a zrejme absolútnu špičku tvoria Adolf Hitler a Josif Stalin. Rebríček zostavil americký portál s cieľom predstaviť despotov, o ktorých niektorí ľudia možno doteraz nepočuli. Medzi nimi je aj Jozef Tiso, prezident takzvaného slovenského štátu z rokov 1939 – 1945.

Podľa portálu bol katolícky kňaz Tiso vodcom slovenského fašistického hnutia a mal na starosti „jeden z mnohých satelitných režimov nacistického Nemecka po takmer celé obdobie druhej svetovej vojny“. Tisa označil za jedného z menej energických fašistických vodcov, ktorý ale viedol brutálny zákrok proti Slovenskému národnému povstaniu.

Text amerického média prebral aj britský portál Independent, ktorý dokonca použil fotografiu Tisa podávajúceho si ruku s Adolfom Hitlerom ako titulnú.

Podľa historičky Kataríny Zavackej je to zoznam ľudí, ktorých svet nepozná, ale zato sú dobre známi lokálne. „Tiso na tento zoznam určite patrí, hoci niekto by mohol oponovať, že nebol diktátorom. Na Hitlera v tomto smere nemal, to je jasné. Ale podpísal všetko to zlé, čo sa u nás dialo,“ vysvetľuje historička.

Rozpoltenosť názorov na jeho osobu na Slovensku spôsobuje aj to, že predstavitelia katolíckej cirkvi sa doteraz od jeho činov nedištancovali, z ich úst nebolo počuť tiež ospravedlnenie. Tvrdia, že na to nebol dôvod. Namiesto toho aj z jej radov stále počuť vety, ktorými sa snažia Tisa rehabilitovať.

Ešte v roku 2007 prezidenta vojnového slovenského štátu obhajoval vtedajší arcibiskup Ján Sokol, ktorý o ňom povedal, že si ho veľmi váži, pretože keď bol dieťa, boli chudobní, a po príchode Tisa sa im žilo lepšie. Sokolove výroky vyvolali v tom čase pobúrené reakcie Židov i Rómov.

Emeritný arcibiskup sa však za svoje slová neospravedlnil a označil ich za „osobný názor“. Podporila ho aj Konferencia biskupov Slovenska. Ešte v roku 1946 vtedajší biskupi vyhlásili, že Tiso mal „len tie najlepšie úmysly“ a tento postoj zastávajú dodnes.

Historik Ivan Kamenec pripomína, že v čase, keď bol pri moci Jozef Tiso, vládol totalitný režim a na jeho čele bol diktátor, ktorý dokonca niesol titul vodca. „To dnes mnohí nechcú priznať, ale bolo to tak. Keď je na čele diktatúry jeden človek, tak je oprávnene označený za diktátora,“ mieni Kamenec.

Americký portál Tisovi pripisuje deportovanie obyvateľov židovského pôvodu do nacistických koncentračných táborov. V texte uvádzajú, že z 88-tisíc Židov žijúcich na Slovensku zostalo v krajine po vojne iba päťtisíc.

„Mnohé veci inicioval, neprotestoval proti zlu a s tým, čo sa dialo, bol spokojný. Napríklad s holokaustom a s tým, čo sa potom robilo s ľuďmi, ktorí boli proti prenasledovaniu Židov. Veď za to boli ťažké basy, strata zamestnania a nebolo to vôbec ľahké,“ upozorňuje historička. Podľa nej sa nedá tvrdiť, že Židov posielal do táborov z nevedomosti a desaťtisíce ľudí išlo jeho zásluhou na istú smrť.

Zavacká tiež pripomína, že vtedajší poprední predstavitelia vojnového štátu na čele s Tisom sa obhajovali, že o podmienkach v koncentračných táboroch nevedeli. „Ale je známe, že to nie je pravda. Nemeckí pohlavári ich tam pozvali na ,exkurziu‘ a už vtedy boli z toho, čo tam videli, mnohí zhrození,“ poukazuje historička.

Jozef Tiso bol katolícky kňaz, ktorý stál na čele Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (HSĽS). Postupne bol predsedom autonómnej vlády, predsedom slovenskej vlády a od 26. októbra 1939 do apríla 1945 bol slovenským prezidentom. Tiso bol popravený za vlastizradu Československej republiky 18. apríla 1947.

© Autorské práva vyhradené

711 debata chyba
Viac na túto tému: #diktátor #Jozef Tiso