Chaos v kalendároch má upratať špeciálna komisia

Čo kalendár, to iný dátum menín. Zmätok, ktorý u nás zavládol pri prideľovaní nových mien k dátumom, by mala vyriešiť kalendárová komisia. Tú plánuje zriadiť ministerstvo kultúry. Leovia či Tobiasovia by tak už nemali oslavovať meniny raz v júli, inokedy v septembri alebo vôbec.

23.02.2016 07:00
kalendár, mená Foto: ,
Zjednotiť nekoordinovaný postup pri vydávaní kalendárov plánuje ministerstvo kultúry.
debata (51)

„Veľmi sa mi páčilo meno Tobias, no keď som pátrala po tom, kedy bude mať meniny, našla som na internete rôzne dátumy. Nakoniec sme sa rozhodli, že budeme oslavovať v septembri,“ spomína matka 10-mesačného Tobiasa Miriama Kováčová (26) z Nitry. Meno Tobias je v niektorých slovenských kalendároch napísané pri dátume 13. september alebo 13. jún, keď má meniny Tobiáš. Vo viacerých kalendároch toto meno ani nefiguruje. Rovnako je to aj s menami Leo, Sebastián či Matias. Damiánovia zas môžu svoje meno sláviť hoci aj trikrát do roka – 27. septembra, 21. júla či 26. júla.

Toto je výsledok toho, že vydavateľstvá kalendárov postupujú podľa svojich pravidiel. „Na základe požiadavky zákazníka zavedú, respektíve pridajú meno do kalendára podľa vlastného uváženia,“ uvádza Silvia Keratová z tlačového odboru rezortu vnútra. Meno, ktoré si matka zvolí pri narodení dieťaťa, musí schváliť matričný úrad. A to aj na základe dokladovania, že takéto meno sa využíva napríklad v zahraničí. Ak matrika meno odsúhlasí, ale slovenské kalendáre ho neobsahujú, rodičia sa so žiadosťou o jeho zaradenie musia obrátiť na konkrétneho vydavateľa. Ten rozhodne, či má pre dané meno priestor, alebo nie. Rovnako aj o tom, k akému dátumu ho priradí. Vydavateľstvá registruje rezort kultúry, a preto by mal podľa Keratovej vzniknutú situáciu aj riešiť.

Chaos v kalendároch si uvedomujú aj ich vydavatelia. „Pre nás by bolo jednoduchšie, keby sme mali nejaký zákon, predpis, ktorý by nám určoval mená a dátumy,“ myslí si vedúca redakčného tímu vydavateľstva Spektrum Grafik Dana Hatalová. Podľa nej zaraďovanie mien nie je len tak na voľno. „U mien, ktoré majú historicky dané dátumy, sa nimi riadime. Dostávame aj podnety od širokej verejnosti, ktorá má už pri žiadosti o zapísanie mena jasnú predstavu o tom, na ktorý dátum by chceli meno zaradiť,“ vysvetlila Hatalová. To, že sa rovnaké meno dostane na dva rôzne dátumy, je podľa nej kvôli naliehaniu verejnosti „Môže ísť o dátumy, ktoré preferujú ľudia. Možno niektorý vydavateľ podľahne tomu tlaku,“ argumentuje.

Čoraz väčšiu snahu ľudí dostať novšie mená do kalendárov potvrdzuje aj majiteľ vydavateľstva Tranoscius Ľubomír Turčan. „Potom možno také nepoužívané sa žiadajú vyradiť,“ navrhuje. Trendom sú dnes mená, ktoré kopírujú hlavných hrdinov seriálov ako Kevin alebo sú zahraničným ekvivalentom tých slovenských, akým je aj Tobias od slovenského mena Tobiáš. Ak sa problém s novými menami a vyraďovaním tých nepoužívaných nebude podľa Turčana koordinovať, bude chaos v budúcnosti ešte vypuklejší. „Mal by sa zostaviť vzorový kalendár, ktorý by mal mať všeobecnú platnosť a reflektoval by najpoužívanejšie mená,“ doplnil.

„V minulosti to bolo linkované a platil úzus komisie, ktorá mená nastavovala a kontrolovala,“ spomína si Turčan. Okolo roku 1990 totiž na Slovensku prestala pôsobiť osobitná komisia, zložená z pracovníkov ministerstva kultúry, zástupcov Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied a ministerstva vnútra. Tá rozhodovala o tom, ktoré meno bude zavedené do kalendára. Odvtedy sa vydavateľstvá riadia vlastnými zásadami. Rezort kultúry priznáva, že v posledných rokoch zaznamenal viaceré problémy so zaraďovaním mien do slovenských kalendárov a s vyraďovaním starých. „Najmä rodičia opakovane upozorňujú na to, že v jednotlivých kalendároch sa neuvádzajú mená rovnako a v rovnaký deň,“ uvádza.

Kalendáre však čaká veľké upratovanie. „Ministerstvo kultúry prichádza s iniciatívou znovuzriadiť kalendárovú komisiu preto, aby pomohlo zjednotiť už viac ako dve desaťročia nekoordinovaný postup pri vydávaní kalendárov,“ uviedol hovorca rezortu Jozef Bednár. Tento návrh zapracovalo ministerstvo do pravidelnej Správy o stave používania štátneho jazyka na území Slovenska. Komisia by mala vzniknúť pri ministerstve kultúry a jej úlohou by bolo vytvorenie oficiálneho kalendára, ktorý by bol jednotný pre všetkých vydavateľov. Dokument ministerstva je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, a preto je podľa Bednára priskoro hovoriť o zložení komisie a presnom dátume jej vzniku.

Problematické nie sú len mená

Denník Pravda porovnal kalendáre od viacerých vydavateľov. Nielenže sa niektoré mená objavujú pri viacerých dátumoch, ale mnohé v nich vôbec nie sú zaradené. Ako napríklad Sebastián, Radmila či Matias. Neobjavili sa v nich ani Boglárka, Bálint, Matias. Iní vydavatelia sa zas priklonili k opačnému extrému. Na jeden dátum zaraďujú viaceré mená. Dve, tri a niektoré internetové kalendáre ich majú oveľa viac. Napríklad na 24. apríl v nich pripadá 12 rôznych mien. Medzi nimi Juraj, Fidél, Gaston, Helmut, Fidélia či Georg. Podobne je to aj 4. januára či 12. júna. Mnohé vydavateľstvá sa navyše riadia zoznamom z roku 1998, ktorý napísal Matej Považaj s Milanom Majtánom. Ten obsahuje 1¤587 mien. Problémy v kalendároch nespôsobujú len mená, ale napríklad aj párne a nepárne týždne. Tie uvádzajú vydavateľstvá rôzn­e.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #mená #kalendár