Podľa Fica dohoda EÚ s Tureckom zrejme nezastaví prúd migrantov

Je pravdepodobné, že počty migrantov, ktorí prichádzajú z Turecka do Grécka, v nasledujúcich týždňoch neklesnú ani napriek dohode Európskej únie, a EÚ by mala začať pripravovať nové alternatívne riešenia. Pre tlačovú agentúru Reuters to v utorok vyhlásil premiér Robert Fico.

23.02.2016 07:08
debata (56)

Fico, ktorý si tvrdý postoj k migrácii zvolil pred parlamentnými voľbami vyhlásenými na 5. marca za základ svojej politiky, uviedol pre Reuters, že vláda je pripravená postaviť mobilné zátarasy na hraniciach s Rakúskom a Maďarskom, aby tak usmernila prúd migrantov. Ten podľa Ficových obáv čoskoro príde.

Slovensko malo zatiaľ skúsenosti iba s malým počtom migrantov zo Sýrie alebo Afganistanu, ktorí prechádzali cez slovenské územie ďalej do západnej Európy. Bratislava zaujala obzvlášť nekompromisný postoj proti prijatiu výraznejšieho počtu moslimov, ktorí sa podľa Fica nedokážu začleniť do spoločnosti, napísala agentúra Reuters.

Fico poukázal na to, že výzvy Slovenska a ďalších stredoeurópskych krajín Visegradskej štvorky – Maďarska, Českej republiky a Poľska – na prísnejšiu ochranu hraníc získavajú priaznivý ohlas po celej EÚ, ktorá zápasí s migračnou krízou. A mnoho krajín už obmedzuje počty migrantov, ktoré sú ochotné prijať, dodal slovenský premiér.

Krajiny EÚ tento mesiac schválili tri miliardy eur ako pomoc pre Turecko, ktoré má zlepšiť životné podmienky utečencov na svojom území – Ankara má za to zabezpečiť, aby menej utečencov migrovalo do Európy.

EÚ sa spolieha, že vďaka tejto dohode sa zníži počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich do Európy. Vlani ich totiž prišlo na kontinent vyše milióna, väčšinou po mori z Turecka. Údaje však veľmi nenaznačujú, že by prúd migrantov tento rok ustupoval.

Nasledujúce dva či tri týždne ukážu, či sa dohoda medzi EÚ a Tureckom o obmedzení prílevu migrantov osvedčila a či Grécko plní svoje povinnosti pri kontrole vonkajších hraníc únie, vyhlásil Fico.

„Ak sa dohoda neosvedčí – a ja som veľmi pesimistický, a všetci v Európe budeme trvať na náležitej ochrane vonkajších hraníc, neostane nám nič iné iba chrániť hranicu Grécka s Macedónskom a Grécka s Bulharskom,“ dodal Fico, ktorého citovala agentúra Reuters.

Tento plán navrhla Visegradská štvorka pred minulotýždňovým summitom EÚ a získal určité sympatie krajín ako napríklad Rakúsko, ale plán odmietlo Nemecko. To zdôraznilo, že sa treba postarať, aby bola účinná dohoda s Tureckom.

Fico dodal, že je jasné, že je potrebné spoločné riešenie, ale v určitom momente bude možno treba nechať Grécko tak a na jeho severnej hranici postaviť ochranný plot, aj keď to bude znamenať neúnosné nahromadenie migrantov v Grécku.

„Bolo to správne rozhodnutie doteraz nevystavovať Grécko takejto situácii, ale je iba záležitosťou času, kedy povieme, že takto to jednoducho nemôže ísť ďalej,“ pokračoval Fico v rozhovore pre Reuters.

Rakúsko minulý týždeň oznámilo, že obmedzí denné počty ľudí žiadajúcich o azyl alebo smerujúcich ďalej do Nemecka. Podľa Fica to môže viesť k tomu, že ľudia sa budú pokúšať obísť preťažené priechody na hraniciach Slovinska a Rakúska a vyberú sa inými trasami, ktoré môžu viesť aj cez Slovensko.

Úrady sú pripravené postaviť bariéry na hranici s Maďarskom a Rakúskom

Fico uviedol, že vláda je pripravená zadržať ľudí, ktorí nebudú žiadať o azyl na Slovensku, a bude ich vracať na druhú stranu hranice. Úrady sú pripravené postaviť bariéry na hranici s Maďarskom a Rakúskom, aby presmerovali prípadný prúd migrantov, dodal Fico.

„Je to veľká hrozba a víkend to potvrdil: že migranti sa budú pokúšať obísť túto slovinsko-rakúsku hranicu a dostať sa na sever cez Maďarsko na Slovensko a ďalej do Českej republiky a Nemecka,“ povedal Fico.

Maďarská polícia zadržala cez víkend 501 migrantov, ktorí prerezali drôtený plot na hranici Maďarska. Išlo o najvyšší počet migrantov od polovice vlaňajšieho októbra, keď Maďarsko zapečatilo svoje južné hranice, uviedla na záver článku agentúra Reuters.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Robert Fico #schengen #utečenci #V4 #migračná kríza