Náboženská pravica si hľadá cestu do parlamentu

Referendum proti homosexuálom jej nevyšlo, tak to Aliancia za rodinu skúša inak. Cez politické strany. Na viacerých kandidátkach do parlamentu sa totiž objavili známe tváre z vlaňajšieho neúspešného plebiscitu. Navyše sa už dopredu zaviazali, že budú porušovať slovenské záväzky voči ľudskoprávnym hodnotám.

23.02.2016 14:00
debata (238)

Náboženská pravica sa dostala na zoznamy viacerých strán. Najviac ich kandiduje pod hlavičkou SNS, Siete, OĽaNO a KDH, ktoré majú šancu dostať sa do Národnej rady. Len nedávno sa podpísali pod Deklaráciu za rodinu, čím súhlasia s odmietnutím niektorých medzinárodných dohovorov, ktoré sa týkajú ľudských práv. Chcú tiež odstránenie kvóra pre platnosť referenda. Teda výsledky takéhoto hlasovania by podľa nich mali byť pre poslancov záväzné pri akejkoľvek účasti.

Pravda oslovila všetky štyri politické strany. Sieť do uzávierky na naše otázky neodpovedala. Ostatné tri strany v tom, že časť ich kandidátov podpísala vyhlásenie Aliancie za rodinu, problém nevidia. Nepredpokladajú tiež, že prípadné zvolenie „aktivistov“ do parlamentu by narušilo chod ich strany alebo časom viedlo k založeniu vlastnej strany.

Aliancia za rodinu zatiaľ tvrdí, že nie je politickou stranou. Na otázku Pravdy, či kandidáti, ktorí ju podporovali, v prípade zvolenia vytvoria poslanecký klub prípadne stranu, jej predseda Anton Chromík priamo neodpovedal. „Sme občianskym združením, nie politickou stranou,“ uviedol Chromík. Odmieta tiež, že by svojich aktivistov rôznym stranám sami ponúkali. „Rešpektujeme slobodu a rozhodnutie každého človeka, či sa chce v politike realizovať,“ uviedol.

KDH tvrdí, že aktivistom ponuku na kandidátku samo navrhlo. Pripúšťa však, že minimálne na jeden bod deklarácie vypracovanej Alianciou za rodinu má iný názor ako signatári deklarácie – a to odstránenie kvóra pre platnosť referenda. „Zrušenie kvóra by mohlo byť zneužité a referendum ako občianska metóda priamej demokracie by tým utrpelo. Nemalo by potrebnú vážnosť,“ uviedlo vo svojom stanovisku KDH.

Podľa ľudskoprávnych aktivistov vyhlásenie vypracované Alianciou môže byť nebezpečné. „Je to nepochopiteľné. Človek by neočakával, že niečo také vznikne v civilizovanej krajine, ale čo je ešte horšie, je to, že sa pod budúce porušovanie ľudských práv podpísali politici a političky, ktorí o sebe tvrdia, že sú demokratickí,“ povedala Šarlota Pufflerová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

Na jednej strane sa podľa nej snažia do parlamentu cez rôzne politické strany „prepasírovať“ aktivisti Aliancie za rodinu. „Ale aj ďalší politici a političky, predovšetkým zo strán hrdiacich sa svojím kresťanstvom, pred voľbami pristúpili na túto hru v domnení zisku hlasov konzervatívneho elektorátu. Už vopred vyhlasujú, že budú porušovať záväzky Slovenska a budú sa otvorene stavať proti ľudskoprávnym hodnotám, ktoré má povinnosť presadzovať každá vláda,“ hovorí Pufflerová.

Vyhlásenie obsahuje okrem iného verejný záväzok hlasovať aj proti niektorým medzinárodným zmluvám a dokumentom, medzi inými aj proti Istanbulskému dohovoru. Ten je zameraný na ochranu žien pred násilím. Hoci Slovensko ho podpísalo, jeho ratifikácia stále viazne a neustále sa odsúva. Vláda tým podľa Pufflerovej dáva zreteľne najavo nevôľu riešiť tento problém systémovo. Ako pripomína Pufflerová, proti dohovoru vystupuje aj Konferencia biskupov Slovenska, ktorej nezapadá do jej predvolebného „desatora“.

Ako upozorňuje Pufflerová, ide z veľkej časti o práva žien. „Pod rúškom práva na život sa smeruje k obmedzovaniu práv žien. Stále sa snažia degradovať rodovú rovnosť ako verejnú politiku na ideológiu, ktorú však šíria práve oni. Prekrúcaním pojmov a znevažovaním konceptu rodovej rovnosti jednoznačne smerujú k porušovaniu ľudských práv žien. Je to niečo veľmi nebezpečné a ukázalo sa to aj koncom roka, keď sa v parlamente hlasovalo o návrhu zákona zakazujúcom interrupcie,“ hovorí Pufflerová s tým, že aj pod deklaráciou sú podpísaní väčšinou muži.

Podľa sociologičky Barbory Holubovej bez ohľadu na to, ako dopadnú voľby, snaha o presadzovanie požiadaviek podľa deklarácie vypracovanej Alianciou za rodinu bude. „Môže sa diať to, čo sa stalo aj v uplynulom období. Keď bolo treba ústavnú väčšinu, pristúpilo sa na určité požiadavky z druhého tábora,“ pripomenula Holubová. Do ústavy sa tak dostala veta o manželstve ako zväzku muža a ženy.

Podobne sa dá podľa nej očakávať, že v parlamente sa budú opakovane objavovať také požiadavky, s akými koncom roka prišla skupina poslancov, ktorí navrhovali zákaz nielen interrupcií, ale dokonca aj umelého oplodnenia. „Dá sa očakávať, že takéto požiadavky budú v najbližšom období zaznievať opakovane. Aj keď dúfam, že nedôjde k niečomu tak radikálnemu ako je úplný zákaz interrupcií alebo umelého oplodnenia,“ dodáva.

Dočkať sa však možno rôznych nápadov. Napríklad aj toho, že štát nebude podporovať zamestnanosť matiek s deťmi, keďže ako hovorí deklarácia – kandidáti na poslancov budú hlasovať proti tomu, aby štát lákal matky maličkých detí do troch rokov na odchod do zamestnania, keďže čas matky strávený s dieťaťom považujú za najlepšie ekonomicky využitý čas.

© Autorské práva vyhradené

238 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #ľudské práva #Aliancia za rodinu #referendum o rodine