Fico: Voda nemôže byť obyčajný výrobok či komerčný tovar

Slovensko sa dostalo do sporu s Európskou komisiou (EK) kvôli predvlaňajšej zmene ústavy, v ktorej až na výnimky sa zakázal vývoz vody do zahraničia. Oznámil to v utorok premiér Robert Fico, podľa ktorého vláda nemieni od spomínaného zákazu ustúpiť.

23.02.2016 12:57
Robert Fico, Peter Žiga Foto: ,
Premiér Robert Fico (vpravo) a minister životného prostredia Peter Žiga.
debata (453)

„Vedieme s Európskou komisiou vážny právny spor, čo sa bude diať s pitnou vodou na Slovensku. Či to bude tovar, ktorý si bude môcť hocikto vziať a vyviezť v cisternách či potrubím mimo územia Slovenska, alebo to bude strategická surovina a národné bohatstvo, na ktoré sa budú vzťahovať úplne iné pravidlá,“ povedal Fico novinárom.

Spor o zákaze vývozu vody do zahraničia s európskymi pravidlami o voľnom pohybe tovaru v EÚ vyvolalo rozhodnutie úradov, ktoré vlani zamietli žiadosť poľskej firmy o povolenie na vývoz minerálnej vody potrubím zo Slovenska do Poľska.

„Ak by sme od svojho postoja ustúpili, znamenalo by to precedens, ktorý by sa netýkal len severného Slovenska, ale aj bezprecedentných zásob pitnej vody, ktoré máme na Žitnom ostrove. Mohlo by dôjsť k neobmedzenému a neregulovanému vývozu pitnej vody ako suroviny,“ povedal Fico.

„Tvrdíme a budeme tvrdiť, že voda nemôže byť len obyčajný výrobok alebo komerčný tovar, s ktorým sa dá bežne nakladať. Chceme, aby EK rešpektovala, že pitná voda je národné dedičstvo, strategická surovina, národné bohatstvo,“ vysvetlil Fico postoj Slovenska s tým, že právny spor budeme viesť s plnou intenzitou.

Premiér takisto avizoval, že pripravuje aj ústavný zákaz predaja poľnohospodárskej pôdy do zahraničia. Nechcel však predpovedať výsledok právneho sporu medzi Slovenskom a Komisiou, tvrdí však, že sa nedá vylúčiť, že okrem Slovenska aj iné krajiny budú tlačiť na Komisiu, aby uznala, že voda nie je len bežný tovar.

Ústavný zákaz vývozu pitnej vody sa nevzťahuje na pitnú alebo minerálnu vodu balenú na Slovensku alebo určenú pre osobnú spotrebu. Výnimka platí pre prípad humanitárnej pomoci alebo v núdzových situáciách.

Minister životného prostredia Peter Žiga dodal, že záujemcovia môžu postaviť závod na plnenie vody do fliaš na Dlovensku a potom ju vyvážať do cudziny. „Ak má nejaká spoločnosť záujem postaviť továreň na území Slovenské republiky, zamestnať našich ľudí, vyrobiť tu pridanú hodnotu a zaplatiť z nej dane, potom túto spoločnosť podporíme. Sme zásadne proti tomu, aby takáto spoločnosť prišla a cez hranice potrubím vyviezla vodu ako strategickú surovinu do zahraničia,“ povedal Žiga.

Žiga aj Fico v pokračujúcej kampani pred marcovými parlamentnými voľbami súčasne kritizovali časť opozície, že pri hlasovaní v parlamente o zákaze vývozu vody do cudziny príslušnú zmenu ústavy nepodporila. Niektorí opoziční poslanci už vtedy obvinili vládu z populizmu.

Slovensko má značné zásoby podzemnej vody, ktoré podľa skorších informácií ministerstva životného prostredia využíva iba z jednej pätiny. Rozsiahla zásobáreň pitnej vody je v povodí Dunaja na Žitnom ostrove na juhu krajiny. Žiga uviedol, že zásoby vody sú v krajine rozložené nerovnomerne a východná časť Slovenska sa v budúcnosti môže mať problém s nedostatkom pitnej vody.

453 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Robert Fico #pitná voda #Peter Žiga