Sestry sa s vedením prešovskej nemocnice nedohodli

Po dvoch týždňoch sa na rokovanie o svojom prípadnom návrate do nemocnice vrátili zdravotné sestry z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove. Na krátkom stretnutí s riaditeľom nemocnice ale riešenie nenašli. Rokovania majú pokračovať.

23.02.2016 15:55
debata (87)

Pred riaditeľstvo FNsP v Prešove prišlo ráno niekoľko desiatok sestier. Vedenie nemocnice sa stretlo s predstaviteľmi odborov.

"Opakovane sme vyzvali vedenie na rokovanie vzhľadom na to, že sestry boli ešte začiatkom mesiaca oslovené, aby sa vrátili do nemocnice,“ zdôvodnila iniciatívu sestier predsedníčka základnej odborovej organizácie sestier a pôrodných asistentiek v Prešove Beáta Čonková. Podľa jej slov rokovania neukončili a budú hľadať možnosti na riešenie situácie.

S opätovnou ponukou riaditeľstva na obsadenie aktuálne 153 voľných pracovných miest ale nesúhlasia. "Nás je 273 a my súhlasíme iba vtedy, ak sa vrátia všetky sestry,“ uviedla Čonková s tým, že ide o sestry špecialistky a nemocnica by sa po ich prijatí mohla okamžite vrátiť k plnému režimu.

Čonková pripustila, že existujú individuálne prípady, kedy sa rozhodli niektoré zo sestier dohodnúť s nemocnicou a vrátiť sa späť. Zvyšné sestry ale trvajú na tom, že sa chcú vrátiť spoločne. S riaditeľom sa dohodli, že sa ešte stretnú. Termín ale nešpecifikovali. "Pán riaditeľ povedal, že sa ozve a dá nám vedieť,“ dodala.

Ako uviedla hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková, išlo o krátke stretnutie po neohlásenej návšteve, na ktorej riaditeľ nemocnice Radoslav Čuha zopakoval ponuku na prijatie 153 sestier na voľné pracovné pozície. Do utorkového dopoludnia už totiž nemocnica prijala 144 nových sestier, z ktorých je 31 sestier z radov jej bývalých zamestnancov.

Aj počas dňa pritom prebiehajú výberové konania na ďalšie voľné pracovné miesta sestier. "Pokračujeme naďalej v individuálnom prijímaní uchádzačov, medzi ktorými sú aj naši bývalí zamestnanci,“ uviedla Cenková.

Štruktúra novoprijatých sestier je podľa nej obdobná ako tých, ktoré dali výpoveď – sú medzi nimi sestry s dlhoročnou, ale aj s krátkou praxou a sú medzi nimi špecialistky, ako aj sestry bez špecializácie. Pôvodne podalo v prešovskej nemocnici výpovede 395 sestier, pričom počas dvojmesačnej výpovednej lehoty 91 z nich výpovede stiahlo.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #zdravotné sestry #Protest sestier #výpovede sestier