Ak nemôžete zohnať liek, nahláste to v lekárni

Z mesiaca na mesiac stúpa počet liekov, ktoré chorí nevedia zohnať v lekárňach. Najčastejším dôvodom je ich reexport do zahraničia.

24.02.2016 13:00
lekáreň, lekárnik, lekárnictvo, nedstatok liekov Foto: ,
Lekárne projekt nedostatkových liekov propagujú plagátmi.
debata

Kým pred štyrmi rokmi sa najmä k originálnym liekom nevedeli dostať srdciari, cukrovkári či psychiatrickí pacienti, dnes sú výpadky liekov oveľa rozsiahlejšie. Podľa šéfa lekárnikov Ondreja Sukeľa vyváža sa všetko, čo sa vyviezť dá.

Slovenská lekárnická komora sa s týmto problémom rozhodla bojovať po svojom. Od decembra začala monitorovať všetky lieky, ktoré lekárnici nedokážu pacientom zabezpečiť. „V zásade nás doteraz nikto nepočúval, že chýbajú lieky, tak to chceme podložiť číslami. Konečne budeme mať v rukách údaje, ktorými budeme môcť argumentovať pred zodpovednými inštitúciami, aby prijali opatrenia tak, aby sa pacienti dostali k liečbe včas a bez zbytočných komplikácií,“ vysvetľuje prezident komory Ondrej Sukeľ.

Takmer všetky lekárne si vybavili počítače aplikáciou, do ktorej zaznamenávajú nedostatkové lieky. Ak lekárnik zistí, že liek, ktorý si pacient chce vybrať, nie je dostupný, zvolí si v systéme funkciu „ohlásenie nedostupného lieku“ a vypíše hlásenie. Okrem názvu lieku uvedie aj jeho kód, číslo receptu a diagnózy, ako aj lokalizáciu lekárne. Lekárnik tak môže urobiť nielen z vlastnej iniciatívy, ale aj na základe podnetu od pacientov.

„Z výsledkov bude jasný nielen zoznam chýbajúcich liekov, ale aj regionálne rozdiely. Dokážu tiež určiť, koľko lekární musel pacient kvôli lieku obísť,“ doplňuje šéf lekárnikov. Lekárnici majú čoraz väčší problém zaobstarať lieky pre mnohých pacientov so závažnými chronickými chorobami. Okrem onkologických či psychiatrických chýbajú aj lieky pre cukrovkárov, srdciarov, astmatikov, epileptikov, reumatikov. Pacient v lepšom prípade čaká niekoľko dní, kým lekáreň nevyskúša viacero možností, ako liek získať. „Lieky zháňame rôznymi spôsobmi, prosíme distribučné firmy, obvolávame kolegov lekárnikov, oslovujeme farmafirmy,“ vysvetľuje súčasný stav Sukeľ s tým, že je to z roka na rok ťažšie.

V horšom prípade sa pacient musí vrátiť k lekárovi, aby mu vypísal recept na iný liek s tou istou účinnou látkou. Ak pravdaže je u nás registrovaný. Celý tento kolotoč môže mať zásadné dôsledky pre zdravotný stav, ale aj psychické pohodlie chorých ľudí. „Reexportuje sa stále viac liekov a už nejde len o originály. Vyváža sa všetko, čo sa vyviezť dá,“ dodáva k neutešenej situácii Sukeľ.

Komora akciu spustila na ostro už v decembri minulého roka. Zoznamy zatiaľ ešte nemajú vyhodnotené, ale evidujú približne dvetisíc hlásení. „Zatiaľ zbierame údaje,“ povedal s tým, že prvé výsledky by už mohli zverejniť začiatkom marca.

Po vyhodnotení plánuje komora osloviť Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) aj ministerstvo zdravotníctva s tým, aby tento problém začali riešiť. Obe inštitúcie sa spolupráci nebránia.

Hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla uviedol, že preverujú každý podnet o hlásenej nedostupnosti liekov. „Budeme, samozrejme, preverovať aj informácie z projektu lekárnickej komory Nedostupné lieky a budeme konať v zmysle platnej legislatívy,“ povedal Bubla. Priblížil, že ministerstvo môže potom začať správne konanie proti farmaceutickej spoločnosti vo veci nedostupnosti lieku a udeliť pokutu od desaťtisíc do tridsaťtisíc eur. Inou možnosťou bude vyradenie lieku zo zoznamu liekov hradených zdravotnými poisťovňami.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv bude podľa Bublu schopný na základe informácií od lekárnikov zakázať ohlásený vývoz daných liekov, ak by ich nedostatok mohol ohroziť zdravotnú starostlivosť, a tým zdravie alebo život ľudí.

Ako sa strácajú lieky z nášho trhu

  • distribučná firma nakúpi lieky pre Slovensko, do lekárni ich nedodá, prípadne dodá len časť, ostatné vyvezie do krajiny, kde sú ich ceny vyššie
  • distribučná firma vykupuje lieky priamo od lekární, tie potom predáva do zahraničia
  • cez krádeže liekov – poukázala na to zatiaľ ojedinelá kauza v bratislavskom onkologickom ústave. Zamestnanci oddelenia, kde sa pripravujú infúzie, si bokom odkladali neotvorené ampulky liekov. Tie predávali priekupníkom, ktorí ich mali vyviezť do Veľkej Británie

Zákaz vývozu liekov (reexport) má Slovensko ako jediná krajina v rámci Európskej únie upravený v legislatíve. ŠÚKL môže vývoz nepovoliť, ak aby bola ohrozená jeho dostupnosť. Vlani takto obmedzil reexport 26 liekov. „Bolo vydaných 87 rozhodnutí o nepovolení vývozu, čo predstavovalo 51 075 balení liekov,“ uviedla Diana Madarászová z referátu ústavu, ktorý komunikuje s médiami. Poznamenala, že ak lekárnici oficiálne predložia ich projekt, ústav je pripravený na možnú spoluprácu.

Napriek kompetenciám ústavu, lieky neprestajne miznú v zahraničí. Lekárnici si myslia, že distribučné spoločnosti zákon obchádzajú tak, že vývoz neoznámia alebo vyvezú inú šaržu lieku.

Dnes firmy iba ohlásia vývoz liekov ŠUKL-u, a preto by reexport mal podľa lekárnikov podliehať nie iba oznamovacej, ale aj povoľovacej povinnosti. Štátny ústav by musel schvaľovať všetky žiadosť o vývoz. Tiež by sa mali zverejňovať informácie, ktoré firmy a ktoré osoby zarábajú na vývoze liekov určených pre slovenských pacientov do zahraničia. Okrem toho navrhujú, aby cena pre vývoz liekov bola vyššia ako na domácom trhu.

Reexport liekov je výhodný biznis a distribučné firmy sa ho len tak ľahko nevzdajú. Odhaduje sa, že ročne zarobia viac ako 300 miliónov eur. Na Slovensku sú lieky lacnejšie, ako v okolitých krajinách. Cena u nás sa vypočítava, ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Za tieto ceny distribučné firmy nakúpia lieky od farmaceutických firiem, ale lekárňam ich už nedodajú a niekedy ich ani na Slovensko nedovezú. Drahšie ich predajú za hranicami. Na vývoze liekov môžu zarábať aj niektoré lekárne, ktoré ich predávajú distribútorom a tí ich potom exportujú.

Zo Slovenska bolo podľa Madarászovej vlani vyvezených 1 735 605 balení liekov, čo je o tristotisíc viac ako v predchádzajúcom roku. Najčastejšie putujú do Nemecka, Holandska, Česka, Dánska, Británie a Litvy.

Ktoré druhy liekov najviac chýbajú našim pacientom

  • onkologické lieky – ide prevažne o najmodernejšie biologické lieky
  • psychiatrické lieky
  • odvodňovacie tablety – používajú sa pri liečbe srdcového zlyhávania po infarkte myokardu, chronických chorobách obličiek
  • antivirotiká – ochorenia HIV
  • antiparkinsoniká – na zmiernenie prejavu Parkinsonovho syndrómu
  • na liečbu epilepsie
  • na zvýšenie imunity – pri liečbe rakoviny po chemoterapii, po transplantácii kostnej drene, pri infekčných ochoreniach, prechladnutiach, pri bolestiach hrdla a pod.
  • na liečbu reumy – používajú sa aj pri transplantáciách srdca či obličiek
  • na liečbu astmy aj alergií

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lekárnictvo #nedostatok liekov