Akadémia médií sa topí v dlhoch

Exekúcia, nevyplatené sociálne štipendiá aj chýbajúce mzdy pre zamestnancov. Bratislavská Akadémia médií bojuje s viacerými problémami. Ministerstvo školstva už v stredu upozornilo, že do školy posiela kontrolu.

25.02.2016 11:31 , aktualizované: 20:00
akademia medii, zupne namestie 7 bratislava Foto: ,
Akadémia médií Bratislava má podľa svojej internetovej stránky sídlo na Župnom námestí.
debata (62)

Riaditeľ školy tvrdí, že výučba prebieha normálne a súčasná situácia sa študentov nijako nedotkne. Denník Pravda má informácie, že vstup do akadémie zvažuje nový investor, ktorý ju má vytiahnuť z finančných ťažkostí.

Rezort sa rozhodol skontrolovať školu preto, lebo je na ňu uvalená exekúcia a pre problémy s doručením pošty pre nejasné sídlo školy. Kontrola sa tiež dotkne toho, ako sa nakladalo so štátnou dotáciou, ktorá mala ísť na sociálne štipendiá študentov.

"Podľa informácií rodičov, ktorí sa nám ozvali, ich totiž študenti nedostávajú, hoci im mali byť priznané,“ pripomenul minister školstva Juraj Draxler. V minulom roku dostala Akadémia médií dotáciu 28 050 eur, z toho malo ísť na sociálne štipendiá 24 095 eur a na motivačné 3 955 eur.

Podľa našich informácií viacerým zamestnancom škola údajne od konca minulého roka nevyplatila mzdy, dlhovať má aj na nájomnom za budovu, v ktorej sídli. Magisterské programy majú pozastavenú akreditáciu, takže nemôže prijímať nových študentov. Rezort bude teraz preverovať bakalárske programy – marketingovú komunikáciu a mediálnu komunikáciu.

Akreditačná komisia už poslala škole oznámenie o kontrole. Podľa listu, ktorý má denník Pravda k dispozícii, ju začne 10. marca. Na základe jej zistení ministerstvo vykoná ďalšie kroky, ktoré môžu viesť až k zatvoreniu školy.

Ján Füle, riaditeľ Akadémie médií, priznáva, že štipendiá nevyplatili. Pre dlhy na odvodoch do Sociálnej poisťovne im totiž exekútor zablokoval účet. Odvody škola podľa neho neuhradila, pretože nedostávala školné od časti študentov. Podľa riaditeľa exekútor protiprávne siahol na špeciálny účet školy.

„Peniaze sú blokované exekútorom, ktorého som písomne upozornil, že keď blokuje špeciálny účet, ktorý je zriadený iba na sociálne štipendiá, tým sa dotkol práv tretích osôb a dopustil sa trestného činu,“ reagoval Füle.

Priblížil, že Sociálnej poisťovni dlhuje škola približne šesťtisíc eur. Podľa zoznamu dlžníkov, ktorý zverejnila Sociálna poisťovňa k včerajšiemu dňu, táto suma presahuje 19 300 eur. Riaditeľ dodal, že v tejto situácii sa škola ocitla po tom, čo náklady školy prevýšili jej výnosy. Pozíciu podľa neho sťažuje najmä fakt, že viacerí študenti neuhradili školné a dokopy dlhujú 20-tisíc eur.

Súčasný stav by sa však, ako tvrdí Füle, nemal dotknúť študentov, a ubezpečuje, že škola je spôsobilá na realizáciu bakalárskych programov. „Študentov sa to momentálne nijako netýka, výučba normálne prebieha a my riešime tento problém,“ argumentuje. Doplnil, že nevidí dôvod na to, aby škola prišla o akreditáciu. Nevyplatené mzdy riaditeľ školy potvrdil, vysvetlil, že exekútor blokuje aj bežný účet školy.

Študenti sú znepokojení. „Snažíme sa komunikovať s vedením školy, dôverujeme mu a veríme, že sa škola z tejto situácie dostane a nebude ohrozené naše ďalšie štúdium,“ uviedla pre denník Pravda študentka piateho ročníka Janka. Piataci sa mali včera stretnúť priamo s riaditeľom školy, podľa našich informácií sa mali dohodnúť na konkrétnych krokoch, ktoré akadémia hodlá v prospech študentov urobiť.

Ako sa Pravda dozvedela, v najbližších dňoch by mal zasadnúť Akademický senát, aby zriadil krízový manažment a presadil zmeny vo vedení školy. Čo je jedna z podmienok vstupu nového investora, ktorý by mal za školu vyplatiť všetky dlhy.

Spor medzi akadémiou a exekútorom by podľa hovorkyne Slovenskej komory exekútorov Stanislavy Kolesárovej mohla vyriešiť vzájomná komunikácia. "Ak má škola zablokovaný účet, je voči nim preukázateľne vedené exekučné konanie.

Ak tvrdia, že zablokovaný účet je nepostihnuteľný, musia komunikovať s exekútorom a preukázať, koľko prostriedkov nachádzajúcich sa na účte povinného je z exekúcie vylúčených," mieni Kolesárová. Ak sú teda peniaze na sociálne štipendiá vyňaté z exekúcie, mala by to škola dokladovať.

Spor medzi akadémiou a exekútorom by podľa... Foto: Robert Hüttner, Pravda
akademia medii, zupne namestie 7 bratislava Spor medzi akadémiou a exekútorom by podľa hovorkyne Slovenskej komory exekútorov Stanislavy Kolesárovej mohla vyriešiť vzájomná komunikácia.

Vedenie sa mohlo odvolať proti platobnému výmeru od Sociálnej poisťovne, o ktorý sa exekúcia opiera. Füle tvrdí, že tak neurobil z dôvodu, lebo poisťovňa má pravdu. "Evidentne uznali, že skutočne dlh nezaplatili, a preto nepodali žiadne odvolanie.

Exekučný titul je teda právoplatný a vykonateľný," vysvetlila Kolesárová. Riaditeľ školy uviedol, že sa s exekútorom snažil komunikovať, no v súčasnosti vedie rokovania priamo s bankou, ktorú žiada o odblokovanie účtu bez súhlasu exekútora.

Bývalý rektor Akadémie médií Eduard Chmelár pripomína, že na finančné záležitosti v škole upozorňoval už dávno. „Namietal som voči niektorým veciam týkajúcim sa hospodárenia školy vrátane novej budovy, ktorú sme vybrali, keďže sme mali inú ponuku, ktorá bola výrazne lacnejšia a podobne. To som riešil na správnej rade a nielen, že neprišlo k náprave, ale za to, čo sa tam deje teraz v súvislosti so sociálnymi štipendiami, za to sa hlboko hanbím. Je to nesmierne zlá vizitka školy, ktorá mala veľmi dobrý nášľap,“ reagoval bývalý rektor. Pred dvoma rokmi podal aj podnet na audit, ktorý sa však v škole nikdy neurobil.

Zdroj blízky akadémii, ktorý si neželal zverejniť meno, denníku Pravda prezradil, že škola nemá problém len s vyplácaním štipendií. „Mzdy sa nevyplácajú od októbra všetkým zamestnancom,“ uviedol zdroj, podľa ktorého mal situáciu v škole dávno prevziať krízový manažment, ktorý by riešil ekonomiku.

Viacerí zamestnanci školy údajne zvažujú svoje zotrvanie v práci. K štvrtku podľa Füleho odišla len jediná pracovníčka. Dôvodom malo byť, že si našla iné zamestnanie.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Exekútor #Akadémia médií